Heartbeats søger ulønnet praktikant – vil ”hjælpe de studerende”

Web-mediet Heartbeats søger ulønnet journalistpraktikant. Formanden for Danske Mediestuderende kalder det ”udnyttelse”. Heartbeats’ stifter Le Gammeltoft mener, at hun hjælper de studerende

"Er du journalistspire, og vil du gerne arbejde med kulturstof?" Så kan online-mediet Heartbeats tilbyde en plads som journalistpraktikant, hvis, vel at mærke, du er villig til at arbejde uden løn.

Heartbeats, som dj og iværksætter Le Gammeltoft startede som web-radiokanal i 2014, søger en journalistpraktikant i en ulønnet stilling med start til januar. Men dét er ikke i orden, mener Thilde Høybye, formand for Danske Mediestuderende.

"Som jeg læser det, søger de en journaliststuderende, og der har vi en overenskomst, som vi selvfølgelig skal håndhæve," sige hun.

Men sådan skal annoncen slet ikke forstås, siger Le Gammeltoft. Hun vil have en universitetsstuderende i såkaldt SU-praktik.

”Jeg bruger ikke 1½ års-praktikanter fra Journalisthøjskolen, fordi jeg ikke har brug for dem i 1½ år. Jeg bruger studerende fra KU, fordi jeg selv har gået der og ved, at det stort set er umuligt at komme ud derfra og få et fast arbejde uden at have nogen erfaring,” forklarer hun.

Det tilfredsstiller dog ikke Thilde Høybye, der mener, at praktikarbejde bør aflønnes, uanset hvilken form for praktik der er tale om.

”Jeg synes, det er på sin plads at lønne praktikanter, lige som det er på sin plads, at man ikke udnytter studerende. Der er mange studerende, der vil gøre rigtig meget for at blive dygtigere. Det skal man ikke udnytte,” siger Thilde Høybye og uddyber: 

"Søger de en studerende til SU-praktik, er det sådan, at Folketinget i sommer vedtog, at man må modtage en erkendtlighed på op til 3.000 kroner ud over SU’en, og det vil jeg da opfordre til, at man gør brug af. Det giver både gladere og dygtigere praktikanter, hvis de ikke skal passe et andet arbejde i praktikperioden.”

Le Gammeltoft ser derimod tilbuddet om en ulønnet praktikplads som en hjælp til de studerende.

”En del af vores sociale ansvar som virksomhed er, at vi lønner studentermedhjælperne, mens praktikanterne får point til deres uddannelse. Sådan har det været i mange år, sådan har jeg selv oplevet det i min studietid, og sådan er det også i andre dele af uddannelsessystemet. Så det er sådan set noget, vi gør for at hjælpe, og ikke for at blive slået i hovedet af mit forhenværende forbund,” siger Le Gammeltoft.

Princippet om, at man skal have betaling for sit arbejde, hvad synes du om det?

”Jeg har ikke flere kommentarer, end det jeg har sagt.”

Thilde Høybye mener, gratisarbejde er problematisk, uanset hvilken sammenhæng man sætter det i.

”Jeg synes, det er en underlig præmis at stille op, hver gang man taler om studerende – at det er ok, at studerende arbejder gratis fordi … Jeg ville ikke kunne forklare, hvorfor jeg skulle have nogen til at arbejde gratis."

Synes du, studerende bør holde sig væk fra den slags praktikstillinger?

”Jeg vil altid opfordre til, at vi tager ansvar alle sammen, studerende såvel som arbejdsgivere. Men jeg vil stadig sige, at jeg kan godt forstå studerende, der overvejer sådan en praktik. Det er en sårbar situation, når man står i starten af sin karriere. Men så har vi heldigvis mange studerende, der deler de her opslag og hjælper hinanden med at huske, at vi har overenskomst og alternativt muligheden for at få op til 3.000 ved siden af SU’en,” siger Thilde Høybye.

Efter interviewet med Journalisten har Heartbeats ændret rubrikken i annoncen, så der ikke længere står, at man søger en journalistpraktikant, men en "skrivende praktikant". Samtidig har Le Gammeltoft skrevet et indlæg på Heartbeats.dk, hvor hun fortæller, at hun nu efter to forskellige henvendelser fra fagbladet Journalisten har fået nok og har meldt sig ud af Journalistforbundet. Journalisten skrev i oktober om en sponseret podcast på Heartbeats, som ifølge flere jurister ikke var deklareret godt nok.

5 Kommentarer

Thomas Jensen
21. DECEMBER 2017
Niels-Erik Sørensen: Det er
Niels-Erik Sørensen: Det er en helt forståelig og legitim holdning. Den havde jeg gerne set behandlet fra beslutningstageres synspunkt, fx politisk og på uddannelsesinstitutionerne og fra et bredt udvalg af virksomheder - samt fra studerende, der måske kunne belyse fordele og ulemper. I stedet får jeg en artikel om en enkelt virksomhed ud af hundreder, der bruger ordningen, hvis eneste forbrydelse - så vidt jeg kan se - har været, at de i følge formanden for de danske mediestuderende har formastet sig til at bruge den ubeskyttede titel "journalist" i deres opslag.
Niels-Erik Sørensen
21. DECEMBER 2017
Enhver fagforening, der
Enhver fagforening, der kæmper for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for sine medlemmer, bør gøre alt for at forhindre, at der er mennesker, der føler sig nødsaget til at udføre gratis arbejde.

At det gratis arbejde er pakket ind som praktik, optjening af point eller andet, gør det ikke bedre.

Det grundlæggende princip må være, at enhver form for arbejdsindsat skal aflønnes på de vilkår, der er gældende på det pågældende arbejdsområde.

Også virksomheder, der afholder sig fra at udnytte studerende og ledige på såkaldt aktivering og hvad der ellers findes, må have en interesse i, at deres konkurrenter ikke skaffer sig en konkurrencefordel ved at bruge gratis arbejdskraft.

2018 kunne være et godt år til at få sat lidt mere damp under STOP GRATIS ARBEJDE.
Jakob Dybro Johansen
20. DECEMBER 2017
Enig i Thomas Jensens
Enig i Thomas Jensens kommentar ovenfor - tænkte det samme, da jeg læste artiklen. Og i forlængelse af det synes jeg, Journalistforbundet forekommer noget afkoblet fra virkeligheden i deres udtalelser i artiklen. Giver det mening ligefrem at tale om 'udnyttelse' i forbindelse med en meritgivende praktik?
Martin Didriksen
19. DECEMBER 2017
Det vrimler med dygtige
Det vrimler med dygtige universitetspraktikanter som ikke får løn overalt. Både på bureauer, DR og andre steder. De får ingen løn, men tilgrngæld ECTS-merit på studiet. Jeg kan sagtens forstå Heartbeat foretrækker unipraktikanter frem for en dyr journalistpraktikant.
Kim Ravn-Mortensen
19. DECEMBER 2017
Men hvad så med alle
Men hvad så med alle praktikanterne i DR?

Flere