Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
08:01 22.02.2022 Jakob Albrecht

Havfrue-dom rører ved kernen i demokratiet

Havfrue-dom rører ved kernen i demokratiet

Normalt må tegnere parodiere uden at spørge om lov. Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

En afgørelse i Østre Landsret om en tegning af Den Lille Havfrue bragt i Berlingske kan få konsekvenser for danske kunstnere og karikaturtegneres ytringsfrihed, vurderer Morten Rosenmeier, professor i ophavsret ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet på BKF’s hjemmeside.

Han mener, at balancen mellem ytringsfrihed og ophavsret er ”tippet til den forkerte side”.

Det skriver kulturmonitor.dk

”Vi, der beskæftiger os med ophavsret, har altid lært, at man gerne må parodiere uden at spørge om lov. Det står i juridisk litteratur og juridiske forarbejder helt tilbage til 1800-tallet. Nu er det pludselig forkert, og dommen henviser til argumenter, som kommer bag på os, der troede, vi vidste noget om ophavsret,” siger Morten Rosenmeier.

Han kalder det den måske ”mest principielle dom, jeg har set i min tid på ophavsretsområdet”.

”Hvis denne dom kommer til at stå ved magt, får det vidtrækkende konsekvenser for både kunstnere og karikaturtegnere. Den er inde og røre ved noget af det, der er kernen i demokratiet, nemlig ytringsfriheden,” siger han på BKF’s hjemmeside.

Dommen, han henviser til, faldt den 9. februar 2022 i Østre Landsret, hvor Berlingske blev dømt til at betale 300.000 kroner plus sagsomkostninger til arvingerne efter havfruebilledhuggeren Edvard Eriksen.

SENESTE NYT

Flere nyheder