Hassan på forsiden af Ekstra Bladet og Daily Mail samme dag

Ekstra Bladet og britiske Daily Mail kørte samme historie om socialt bedrageri på forsiden nytårsdag. Det sker efter et meget usædvanligt samarbejde, som der kan komme flere af, fortæller gravejournalist David Rebouh til Journalisten.dk.

Ekstra Bladet og britiske Daily Mail kørte samme historie om socialt bedrageri på forsiden nytårsdag. Det sker efter et meget usædvanligt samarbejde, som der kan komme flere af, fortæller gravejournalist David Rebouh til Journalisten.dk.

Søndag den 1. januar havde Ekstra Bladet en mand på forsiden, der efterforskes for socialt bedrageri i både Danmark og Storbritannien for over to millioner kroner. Samme dag var den selvsamme mand på forsiden af britiske Daily Mail. Årsag: De to tabloidaviser har indgået et sjældent samarbejde om at bore historien ud sammen – og bringe afsløringen samme dag.

David Rebouh fra Ekstra Bladets gravegruppe var hovedmanden bag historien. Det var også ham, der sammen med nyhedschef Miki Mistrati tog initiativ til samarbejdet.

»Jeg kom på sporet af historien her i Danmark, og det gik hurtigt op for os, at den også ville have stor interesse i England. Så besluttede vi at kontakte Daily Mail. Dels fordi historien kunne blive styrket og komme bredere ud, men også fordi vi håber, det kan bane vejen for et tættere samarbejde i fremtiden,« fortæller David Rebouh til Journalisten.dk.

Mistrati havde for nylig været i Storbritannien for at besøge en række medier, heriblandt Daily Mail, hvor han havde fået nogle gode kontakter. Derfor foreslog han, at Ekstra Bladet skrev til den britiske avis og foreslog et samarbejde.

»Jeg skrev en kort synopsis, som jeg sendte til en chef på Daily Mail. Han syntes, det lød spændende, og så aftalte vi helt lavpraktisk, hvordan det kunne lade sig gøre,« siger David Rebouh.

Historien handler kort fortalt om en mand af pakistansk afstamning, som efterforskes for socialt bedrageri i de to lande samtidig. Det sociale system i Storbritannien er relativt indviklet, og derfor var det heller ikke en ren foræring, Ekstra Bladet tilbød kollegerne. Briterne skulle undersøge den britiske side af sagen og finde ud af, hvor mange penge, der var på spil i det britiske socialsystem.

»Jeg blev sat sammen med en reporter fra Daily Mail. Jeg havde sådan set historien mere eller mindre klappet og klar, men jeg ville gerne have ham til at undersøge, hvor mange penge, det drejede sig om i det britiske system. Det fandt han ud af, fordi han har gode kilder i systemet,« siger Rebouh.

Daily Mail ville gerne bringe historien i den store søndagsavis Mail on Sunday. Derfor blev de hurtigt enige med Ekstra Bladet om, at den skulle køre søndag 1. januar.

Historien er grundlæggende præcis den samme, men aviserne har selvsagt valgt at vinkle på hver deres nationale socialsystem. I Danmark går historien således på, at hovedpersonen uberettiget skal have fået udbetalt boligydelse og førtidspension for mindst en million kroner.

Hvilke overvejelser havde I, inden I "forærede" al din research væk til et andet medie?

»Jeg var meget opmærksom på, at selvom Ekstra Bladet er en stor spiller på det danske marked, er vi i forhold til Daily Mail en lille fisk. Jeg ville sikre mig, at jeg også fik noget ud af samarbejdet, så jeg ikke bare forærede historien væk – og jeg lod dem forstå, at jeg skulle have nogle informationer til gengæld. Det gav vi håndslag på, inden vi udvekslede research.«

Til gengæld har Ekstra Bladet ladet samarbejdspartneren se dokumentation og dokumenter, der lå til grund for historien.

»De har fået adgang til de dokumenter, der ligger til grund for historien. Men det har naturligvis været meget vigtigt for mig, at mine kilder kunne vide sig sikre, selvom jeg delte materialet. Jeg har sikret mig via telefon, at kollegaen derovre var fuldstændig indforstået med, hvad han ikke måtte videregive, inden jeg sendte det til ham.«

Helt lavpraktisk foregik udvekslingen af informationer via mail samt en Dropbox-konto.

Ifølge David Rebouh har samarbejdet været en succes. Tid er den største udfordring.

»Det har været både frugtbart og gnidningsfrit, men man skal holde sig for øje, at det er meget tidskrævende. Der går utrolig meget tid med at ringe frem og tilbage, fordi man skal sætte en anden person så grundigt ind i sagerne, at han er lige så sikker på historien, som hvis det var hans egen. Det er noget helt andet end at sælge en historie til sin redaktør.«

Nu har I en meget usædvanlig case, der fungerer i begge lande. Hvor tit sker det i realiteten, at man kan lave den slags samarbejder?

»Det er svært at sige, men det kræver i bund og grund, at du har en historie, der er tilstrækkelig god i to lande. Det betyder oftest, at den er casebåret. I første omgang er det nærliggende, hvis vi i fremtiden skal lave noget lignende, at samarbejde om samme type historier – især fordi både Daily Mail og Ekstra Bladet har interesse for at afsløre folk, der svindler. Det er nærliggende, både for mig og min britiske kollega, at vi tager fat i hinanden, hvis vi falder over noget lignende,« siger David Rebouh.

0 Kommentarer