Hård kritik af Politikens aftale med muslimske organisationer

Politiken har som det første og eneste dagblad indgået forlig med profetens efterfølgere. Danske Dagblades Forening afviser. Det samme gør DJ. Og på Christiansborg møder forliget bred fordømmelse.

Politiken har som det første og eneste dagblad indgået forlig med profetens efterfølgere. Danske Dagblades Forening afviser. Det samme gør DJ. Og på Christiansborg møder forliget bred fordømmelse.

Otte muslimske organisationer, der repræsenterer 94.923 af profeten Muhammeds efterkommere, har nu fået en klar undskyldning af dagbladet Politiken for de  krænkelser, som Muhammed-tegningerne har forårsaget.

På et møde i London har Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, forhandlet et forlig på plads med organisationernes advokat, Faisal Yamani, skriver Politiken.

Politiken står dog fuldstændig alene med beslutningen. De øvrige dagblade er alle imod, oplyser direktør for Danske Dagblades Forening (DDF), Ebbe Dal, til Ritzau.

Bestyrelsen i DDF holdt onsdag bestyrelsesmøde og enedes i stedet om at bistå aviser, som har modtaget kravet om en undskyldning fra Faisal Yamani.

"Politiken er nok det eneste dagblad, som er gået ind i en forhandling med advokaten. DDF's bestyrelse har besluttet, at man om fornødent skal hjælpe de dagblade, som har fået henvendelsen," siger Ebbe Dal.

Han betegner advokatens krav til aviserne om at bringe en uforbeholden undskyldning som "klart uacceptable" og tilføjer, at der intet forkert er gjort i at bringe Kurt Westergaards tegning af Muhammed.

Over for dagbladet Politiken vurderer Tøger Seidenfaden derimod, at dialog nytter: 

"Forliget ser fremad og udtrykker meget fornuftige synspunkter. Det kan måske være med til at mindske nogle af de spændinger, som har vist sig at være meget sejlivede. Det giver udtryk for et håb om, at Danmarks – og ikke mindst danske mediers – forhold til den muslimske verden kan forbedres."

På Christiansborg afviser dog hele fremgangsmåden. Og det både af Socialdemokraterne, SF og Dansk Folkeparti.

"Det er vanvittigt. Der er krænkelser i medierne hver eneste dag. Sådan er det med ytringsfriheden," udtaler Helle Thorning-Schmidt, der bakkes op af SF's formand Villy Søvndal, der er enig i, at man "ikke kan forhandle om ytringsfriheden".

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard, er heller ikke tilhænger af aftalen. Han synes, det er problematisk, at Politiken indgår en aftale, når flere andre danske medier stadig ligger i retsligt opgør med advokaten Faisal Yamani.

"Jeg tror, at den her aftale vil blive tolket på mange forskellige måder rundt omkring, og det kan gå hen og blive et problem. Det er misforstået at tro, at man kan lave sådan en aftale," siger han til Berlingske.dk.

Journalisten.dks faste blogger, Lene Rimestad, har her til morgen skrevet sit syn på sagen: Sagsøg din avis

0 Kommentarer