Har vi lært noget?

»Lad os tage fat og få ryddet de gamle uvaner grundigt af vejen.«

»Lad os tage fat og få ryddet de gamle uvaner grundigt af vejen.«

FINANSKRISE. Jeg vil lige minde om, at vi journalister havde og stadig har en rimelig stor del af ansvaret for finanskrisens udvikling.

Når jeg synes, det er på sin plads at gentage, er det efter at have læst to artikler om "Det vanskelige valg af boliglån" i Århus Stiftstidende (den 3. november). De er skrevet af Lars Erik Skovgaard fra Berlingske.

Artiklerne fylder et opslag og er ledsaget af en grafik, der er cirka lige så overskuelig som en risiko-opstilling fra Jyske Banks hedge-investeringer. Artiklen gennemgår mindst otte forskellige typer lån, og ikke ét sted nævnes den samlede pris på bare ét af lånene.
Der står, hvad lånet koster om måneden ud fra en forventet (læs: gættet) rente. Men ikke ét sted kan man se, om et lån samlet koster en million kroner mere eller mindre end de andre lån.

Derfor: Skriv, hvad tingene koster. Den meget, meget kortsigtede prisangivelse i månedsudgifter skal sælgerne af lånene nok selv formidle.

Vi journalister bør tage os selv i nakken og sørge for, at læsere, lyttere og seere får brugbar oplysning. Og give huskøberne mulighed for at kunne ændre deres kortsigtede tankegang. Ellers sender vi jo samfundet og huskøberne ind i nøjagtig den samme onde spiral, som de netop har brug for at slippe ud af.

En anden finans-skideballe skal straks gå til de medier, som ikke for længst har sparket deres før-finanskrise-eksperter på porten.

Lad os tage fat og få ryddet de gamle uvaner grundigt af vejen. Ikke for mediernes egen troværdigheds skyld. Bare for danskernes skyld.

– Chresten Ibsen, pressechef, Archauz

0 Kommentarer