Har du råd til at tegne for B.T.?

Don’t quit your daytime job! Tegnere, der har formatet til at følge i Storm P.s fodspor, spises af med et sølle rejsegavekort af B.T.

Don’t quit your daytime job! Tegnere, der har formatet til at følge i Storm P.s fodspor, spises af med et sølle rejsegavekort af B.T.

 Spids blyanten. B.T. har startet en ny satirekonkurrence, hvor talentfulde tegnere har mulighed for at vinde retten til at levere tegninger til B.T. i fremtiden. – og dermed følge i fodsporene på Storm P., Klaus Albrechtsen, Mette Dreyer og Carsten Graabæk.
Sådan skriver B.T. i en artikel i dagens avis, hvor de efterlyser folk, der kan ”slutte sig til perlerækken af B.T.-tegnere”. 
 

Kigger man nærmere efter i opslaget, viser det sig imidlertid, at vinderen ikke kan være sikker på at slutte sig til B.T.s fornemme selskab af klassetegnere i fremtiden.

Tværtimod. Det eneste, man kan vinde, er førstepræmien: Et sølle rejsegavekort på 5.000 kroner. 

Faglig konsulent i Dansk Journalistforbund Hans Jørgen Dybro kalder konkurrencen en ’sommerspøg’, der grænser til det uacceptable.

”Man kan ikke forhindre håbefulde talenter i at deltage. Men normalt betaler aviserne honorar for stof, som de finder professionelt nok til at bringe. Og hvis B.T.s læsere kårer en vinder af en stort opslået, landsdækkende konkurrence, må det være, fordi man finder produktet professionelt.”

Alligevel får vindertegneren kun et gavekort på 5.000 kroner, selv om tariffen for en dagstribe i B.T. er 1.900 kroner om dagen. Det vil sige 13.300 for en uge. 

Hans Jørgen Dybro bemærker, at vinderen er den eneste, som i det mindste får lidt ud af sit bidrag.

”De øvrige tegninger bringer B.T., uden at tegneren får en krone for det.” 

Claus Seidel, formand for danske bladtegnere, siger, at man ikke tror, mange professionelle bladtegnere vil deltage i konkurrencen.

”Man må håbe for B.T., at de finder et nyt, stort talent, men jeg tvivler. Med de betingelser, de opstiller, henvender de sig til amatørerne, og det er de færreste amatører, der kan levere en stribe hver dag.” 

Han tror, at B.T. burde gå mere professionelt til værks i stedet for at udskrive en læserkonkurrence.

”Man ansætter jo heller ikke journalister på aviserne, ved at læserne vælger den bedste på baggrund af nogle små artikler.” 

I december udskrev Berlingske Tidende også en tegneseriekonkurrence. Men i stedet for at finde en vinder blandt de 121 indsendte forslag, blev konkurrencen afblæst på grund af ”mindre justeringer i avisens struktur”.

Justeringerne omfattede blandt andet konceptet for Berlingskes bagside, hvor tegningerne skulle have været bragt.  

De fire vindere – Jacob Rask Nielsen, Hans Müller, Rasmus Bregnhøi og Morten Voigt – modtog i alt 45.000 kroner, men mistede muligheden for at blive en fast del af den daglige avis.

0 Kommentarer