
Foto: Benita Marcussen, Philip Hoepner/APPR/Ritzau Scanpix (red. Jo)
De seneste tre måneder har omkring 190 journalister i blandt andet DR, Bonnier Publications, Aller Media, Sjællandske Medier og i JP/Politikens Hus fået at vide, at de mister jobbet på grund af nedskæringer.
Og for de fleste, der pludselig står uden arbejde, er det en voldsom oplevelse, forklarer Stine Daugaard, karriererådgiver i Dansk Journalistforbund.
”Man kan for eksempel opleve chok, vrede, frustration og angst for fremtiden, hvor man spørger sig selv, hvad der mon skal ske nu,” siger Stine Daugaard.
Hun forklarer, at store sparerunder ofte bliver varslet på forhånd. For nogle betyder det, at de har nået at opbygge en frygt for, at netop de bliver prikket.
”Andre kan opleve en lettelse over at blive opsagt, fordi de vidste, at det var på vej, og at de nu står mere afklarede,” siger Stine Daugaard, der peger på en række råd til at håndtere det at have mistet sit arbejde:
1. Det er normalt at blive fyret
”Det kan føles skamfuldt, men der er intet skamfuldt i at miste sit job. Der sker hele tiden, at mennesker bliver opsagt, så du skal ikke være bange for, at en kommende arbejdsgiver hæfter sig ved, at du mistede jobbet i en fyringsrunde. Dem, der skal ansætte dig, ved jo godt, hvordan virkeligheden i branchen er. De er mere interesserede i at vide, hvad du kan tilbyde dem ved at ansætte dig.”
2. Tal aldrig nedsættende om din tidligere arbejdsgiver
”Uanset hvor vred eller skuffet du er, skal du ikke gå ud og svine din tidligere arbejdsgiver til. Selv om du synes, at dine chefer har opført sig som nogle kæmpe røvhuller, skal du holde det for dig selv og højst dele det med en snæver kreds af mennesker. Vi arbejder i en lillebitte branche, og der kommer aldrig noget godt ud af det.”
3. Sæt farten ned
”Nogle tror, at det er bedst at gå ud søge job med det samme, men det kræver tid at vide, hvad man kan og vil. Så det er bedre at stoppe op og trække vejret i stedet for at søge jobs på må og få. Du risikerer nemlig at søge noget, som du ikke er interesseret i, og det spotter arbejdsgiverne med det samme, og så kommer du ikke til samtale. Det er bedre at spare dig selv for det nej og vente med at søge, til du er mere afklaret.”
4. Lav et økonomi-tjek
”Der er ikke noget, der kan stresse så meget som økonomiske bekymringer. Derfor skal du finde ud af, hvor mange penge du har, og om du er nødt til at tilpasse dit budget. Det er en proces, der kan stresse nogle, men det er bedre at få det gjort end at gå rundt med skyklapper på.”
5. Slip for det ufede ved dit gamle job
”Når du bliver opsagt, er det en god lejlighed til at spørge sig selv, hvad du godt kunne lide ved dit gamle job, og hvad du ikke har brug for at tage med dig. I den proces er det tit en god idé at få professionel hjælp fra forbundets karriererådgivere, fordi du får en person at spille bold op ad.”
6. Brug forbundets rådgivere
”Du skal ikke holde dig tilbage med at bruge DJ’s karriererådgivere. Det gælder både i den første fase lige efter opsigelsen og senere, hvor vi kan hjælpe med at forbedre dine chancer for at få det rigtige job. For eksempel tilbyder vi sparring til jobansøgninger og CV og coaching før samtaler. Vi ser os selv som backingorkesteret, der får solisterne forrest på scenen til at stråle.”
Der er mange jobopslag
Selv om de fleste risikerer at blive fyret på et tidspunkt i deres karriere, kan det for den enkelte opleves som et personligt nederlag, fortæller hun.
”Mange kommer på et tidspunkt til at opleve en fyring, og for langt de fleste er det ikke enden på deres arbejdsliv. Det er aldrig rart at være den, der bliver peget på – uanset hvor rationel begrundelsen for opsigelsen er. Men du er ikke alene, hvis du har mistet dit arbejde,” siger Stine Daugaard.
De seneste måneders fyringer sker – heldigvis – på et tidspunkt, hvor ledigheden blandt forbundets medlemmer er historisk lav.
”Der er mange jobopslag lige nu – også fra medier, der hyrer journalister,” siger Stine Daugaard.
Faktisk har der i alt været opslået mere end 500 stillinger på Journalisten.dk i år, og de fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem journaliststillinger og kommunikationsjobs.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.