Fatima Hachem – fokusgruppe i en person.
Op til relanceringen af TV Avisen har vi i trailere set værten Kim Bildsøe Lassen banke på hos en helt almindelig dansk kvinde for at forklare hende, at fremover sendes TV Avisen klokken 21.30. Og så bliver den i øvrigt bedre.
Kvinden virker høfligt interesseret – især i at drikke kaffe med Bildsøe. Vi må håbe for DR, at hun flytter med over på den nye TV Avis.
Situationen er alvorlig for DR. TV Avisen har på 10 år mistet 300.000 seere samlet på udsendelserne 18.30 og 21.00. Derfor har DR travlt med samfundskanal på DR2, relancering af dr.dk, nye platforme – og TV Avisen.
Men hvis kvinden i Hvidovre illustrerer DR's opfattelse af udfordringen, så har kanalen ikke helt forstået omfanget af den. Hun ligner en sikker kernekunde i butikken. Og hvis hun har forladt DR, kommer hun næppe tilbage, fordi 21.00'eren flytter en halv time.
Jeg tror, at udfordringen for DR er en anden og større. Det gælder for så vidt hele mediebranchen.
Et af de mest tankevækkende møder, jeg har haft i rollen som mediekritisk iagttager, var med Fatima Hachem. Reelt er det hende, Kim Bildsøe skal lokke på kaffe.
Fatima Hachem deltog i foråret 2012 i konferencen Redaktørernes Døgn, hvor mediechefer bekymret diskuterede ikke mindst gammelmediernes udfordring i at fastholde de mediebrugere, der orienterer sig i en onlineverden, hvor brugerne selv sammensætter nyhedsmenuen.
Den dengang 21-årige Fatima Hachem læser på Aarhus Universitet og har som den store nyhedsgenerator Facebook, hvor hun ikke mindst via mobilen læser de nyheder, som hendes venner har anbefalet og linker til.
Hun havner ofte på engelsksprogede specialsider, hvor hun tjekker baggrunden for nyhederne ud. Hun læser gerne aviser – men på cafeer – og hun har kun købt to aviser i sit liv. Hun hører nærmest aldrig radio.
Her er tre citater fra hende:
»Jeg stoler ikke på medierne, de er så magtfulde.«
»Nyheder skal være neutrale.«
»Hvis jeg skal betale for noget, skal det være ekstraordinært.«
Men hvem har DR med sin nye TV Avis fat i? Og hvem taler den kommende samfundskanal og den omlagte dr.dk til? Og de mobile satsninger i 2013? Og alle andre medier, der prøver at rebrande.
Er det Fatima Hachem, de rækker hånden ud mod? Næppe.
Udfordringen er ikke at fastholde brugerne. Udfordringen er at komme i nærheden af den nye generation af mediebrugere. De er selv redaktører. De stoler på deres venner på de sociale medier. De er ligeglade med, at Kim Bildsøe er fast vært på TV Avisen, og at grafikken er blevet meget pænere.
Jeg tror, at DR med relanceringen af TV Avisen får mere tilfredse brugere. Glade gammelbrugere til gammelmediet. Heriblandt mig selv. Men ikke flere nye brugere.
Mediet er budskabet, lød det engang. Det er den filosofi, DR og mange andre medier udvikler ud fra. Men den tid er forbi. I dag er budskabet i sig selv budskabet og mediet sekundært.
Vi skal have historier, der er så væsentlige, at vi gider dele dem med andre.
Hvilke nye budskaber vil DR bringe?
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.