search

Har Dorte Fals og Tine Götzsche grund til at bekymre sig om fremtiden?

Du skal blive længere tid på arbejdsmarkedet!

Du skal blive længere tid på arbejdsmarkedet! Sådan lyder tidens politiske påbud til håndtering af en nærtstående nationaløkonomisk udfordring. Helt ok for sådan nogle som mig, tænker jeg. Jeg er veluddannet og uden udsigt til tidlig nedslidning. Jeg stiller mig gerne til rådighed, præcis som jeg ved en række af mine kvindelige kolleger med mangeårig virke som tv-værter gerne gør.

Men i de sene nattetimer kan jeg godt forstå, hvis de vågner og tænker, damn! Jeg nærmer mig 50!

I januar vandt den engelske tv-vært Miriam O´Reilly rettens ord for at have været udsat for aldersdiskrimination, da hun blev fyret fra haveprogrammet 'Countrylife' på BBC. Set med danske øjne er det eneste enestående ved sagen dens retslige efterspil. Aldersdiskriminerende fyringer som sådan er derimod velkendte i den danske tv-branche.

I sommeren 2008 blev Jarl Friis-Mikkelsen 58 år. Samtidig led han den tort at blive fyret som tv-vært. Det skete under stor mediebevågenhed, og ikke uden jammer fra hovedpersonen selv – helt forståeligt. Alligevel tænkte jeg: heldige asen!, havde du været kvinde, var du blevet pillet af skærmen mindst ti år før. Næsten som en naturlov forsvinder mine kvindelige kolleger, så snart de rammer tålegrænsen omkring de 45 år. Ikke at cheferne åbent vedkender sig alderskriteriet som årsagen til fravalg af kvindelige tv-værter. Nej, nej, den skæve aldersprofil på DRs værtsfunktion er ren tilfældighed, skal man tro tidligere udtalelse i B.T. fra daværende mediedirektør Lars Grarup.

Tilfældighed??

Line Baun Danielsens (49) er ude. Mette Vibe Utzon (48) er ude. Lene Johansen (48) er ude. Spørgsmålet er om de næste der ryger mon er Dorte Fals (50), og derefter Tine Götzsche (44)?

I hope not!

Men at Trine Sick blev hængende til hun var 54, må nok betragtes som undtagelsen, der bekræfter reglen om, at mændene holder længere: Adrian Hughes, 49 år, Steffen Kretz, 48 år, Jes Stein Pedersen, 51 år, Jens Olaf Jersild, 51 år, Klaus Bundgård Povlsen, 52 år, Martin Breum, 51 år, Kim Bildsøe Lassen 47 år. Ifølge medieforsker Vibeke Pedersen er de kvindelige studieværter på DR stadig i gennemsnit 9 år yngre end deres mandlige kolleger.

Hvad er det for forestillinger om 'ældre kvinder', der tilsyneladende blokerer for at opfatte deres naturligt fremskridende alder som et aktiv for programmerne og landets tv-seere?
Og hvor langt strækker tankegangen sig mon ind på landets øvrige medieredaktioner? Ligger der en næppe hørlig men alligevel ganske virksom idé om, at kvinder 45+ er nogle stridbare og udbrændte madammer, man bare ikke orker at have gående?

Hvis det er tilfældet, hvilke konsekvenser har det så for kvindelige journalisters jobmuligheder jo ældre de bliver? Kan vi overleve på redaktionerne?

Jeg kender ikke svaret. Men sætter min lid til, at Journalistforbundet engang vil gennemføre en bred undersøgelse, der afdækker problemets faktuelle omfang og bagvedliggende mekanismer. I ventetiden krydser jeg fingre for, at den nyansatte generaldirektør på DR vil interessere sig for sagen, så vi får glæde af Dorte Fals og Tine Götzsche mange, mange år endnu.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen