
Hans Engell, politisk kommentator. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Positive signaler for DR. Sådan sammenfatter politisk kommentator Hans Engell den udmelding, som Venstres nye kulturordfører Jan E. Jørgensen i weekenden leverede i et interview til Berlingske.
Her trak politikeren i land på flere store beslutninger på kultur- og medieområdet fra Venstres regeringstid og sagde, at de planlagte besparelser på DR på 20 procent var resultatet af noget nær en ”blodrus”. Han kaldte det også krampagtigt at holde fast i, at DR skal begrænses på nettet.
Og det er sød musik for Statsradiofonien, mener Hans Engell. Det tegner nemlig konturerne af enighed på tværs af midten i dansk politik.
”Vi ved, at der også langt ind i de Konservative er en sympati for, at DR kan bevare sin plads som landets største medieforetagende. Og så begynder vi jo at kunne se en akse mellem Socialdemokratiet og de andre røde partier, og så de to store borgerlige partier,” forklarer han.
Er der dækning i Venstre?
Ifølge Jan E. Jørgensen var de markante besparelser på DR drevet af flere dårlige sager og antipati mod DR fra Dansk Folkeparti. De endte med at koste 12 procent af DR’s budget, efter at S-regeringen sidste år aflyste anden runde af besparelserne.
Jan E. Jørgensen medgiver, at de fyrede ikke kan bruge til noget, at hans parti nu har ændret holdning.
”Men vi kan bruge det til at sige, at det har vi lært af, og det vil man ikke se os gøre igen,” siger han til Berlingske og fastslår, at DR er bedre end sit rygte.
Og det er ifølge Hans Engell helt nye toner fra Venstre.
”Hvis de signaler er dækkende for partiet Venstres holdning, så er der tale om et markant skifte i forhold til DR. Der er virkelig en kovending. DR har været i skudlinjen i et antal år, ikke bare fra politikerne, men også fra Danske Medier. Men det her tyder på, at DR er på vej ind i en mere rolig periode,” siger han.
Han understreger dog, at det er uvist, hvor meget bund der er i Jan E. Jørgensens udmelding. Ifølge ham skal venstremandens udtalelser muligvis ses som et indlæg i kampen om en toppost i Frederiksberg Kommune, hvor han er opstillet til kommunalvalget.
”Det er jo lidt bagklogt, og det væsentligste er, om det har dækning i Venstre,” siger kommentatoren.
Danske Medier holder fast
Hos de private mediers brancheorganisation, Danske Medier, der i flere år har plæderet for, at DR skulle begrænses på nettet, hilser man Jan E. Jørgensens indlæg velkommen.
Ifølge direktør Marianne Bugge Zederkof er de enige med ham i, at det er techgiganterne og ikke DR, der er de private mediers hovedfjende.
”Men når 41 procent angiver, at gratisnyheder er årsagen til, at de ikke betaler for et print eller digitalt abonnement på en avis, er det selvfølgelig også noget, vi som interesseorganisation interesserer os for.”
”Grundlæggende er vi af den holdning, at de private mediers mulighed for at få forretningen til at løbe rundt ikke skal udfordres unødvendigt af statsfinansieret konkurrence,” skriver direktøren i en mail.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.