Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Hvis ikke journalist Hanne Kaarsted får et job inden juli 2012, risikerer hun seks år uden indtægt. Hun kommer i klemme mellem to reformer. »Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen,« siger hun til Journalisten.dk. Læs hendes historie her.

Hvis ikke journalist Hanne Kaarsted får et job inden juli 2012, risikerer hun seks år uden indtægt. Hun kommer i klemme mellem to reformer. »Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen,« siger hun til Journalisten.dk. Læs hendes historie her.

Hanne Kaarsted skal finde sig et job inden 1. juli 2012, ellers risikerer hun seks år uden løn eller offentlige ydelser. Hun er nemlig 55 år og på dagpenge, og derfor kan hun komme i klemme.

Dagpengereformen træder i kraft 1. juli 2012, og så slipper Hanne Kaarsteds dagpenge op. Hun kan ikke få kontanthjælp, fordi hun ejer et hus. Men ifølge Hanne Kaarsted kan hun heller ikke få det såkaldte seniorjob, der ellers er lavet til at hjælpe seniorer i job de sidste fem år, inden de kan trække sig tilbage på efterløn.

Det skyldes, at tilbagetrækningsreformen flytter aldersgrænsen for efterløn to et halvt år frem, forklarer hun.

»Jeg har aldrig været arbejdsløs før. Men da det skete, havde jeg fire års dagpenge, fem års seniorjob som sikkerhedsnet, og efterløn som 60-årig. Med to politiske fingerknips har jeg nu to års dagpenge, intet seniorjob og efterløn som 62,5-årig. Og jeg kan se frem til seks år uden indtægt. Jeg tænker på det hele tiden. Det handler om at kunne sove om natten,« siger Hanne Kaarsted til Journalisten.dk.

Seniorjob er ellers skabt til folk som hende. Ordningen træder i kraft, hvis du har fem eller færre år til din efterløn, og du løber tør for dagpenge. Så fungerer seniorjob som et sikkerhedsnet, hvor du er garanteret et job i kommunen og løn, indtil du kan trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Men fordi aldersgrænsen for efterløn rykkes to et halvt år, er der mere end fem år til Hanne Kaarsted kan få efterløn, når hendes dagpenge slipper op. Derfor kan hun ikke få seniorjob.

»Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen. Vi, der er i klemme, er mellem 55 og 57 år. Det er ikke en ordning, der bliver fjernet, som vi alligevel først kunne få om tyve år. Det er om to minutter. Jo tættere, man er på udbetalingstidspunktet, jo værre er det,« siger Hanne Kaarsted.

Hvad kunne politikerne gøre?

»Helt egoistisk for mig og de andre, der har mistet seniorjob – os kan de redde med et ekstra opsamlingsår på dagpenge. Så kan jeg, hvis jeg ikke finder et job, have fem år til efterløn, når dagpengene slipper op, og så kan jeg igen få et seniorjob. Men det redder jo ikke dem, der bliver 55 til sommer.«

Hanne Kaarsted er aktiv i netværket Senior Erhverv, der arbejder for at hjælpe seniorer tilbage på arbejdsmarkedet. Hun har derigennem været med til at arrangere over 400 virksomhedsbesøg, og netværket har hjulpet flere seniorer i arbejde. I den forbindelse har hun også mødt flere politikere, blandt andre fungerende beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

»Men politikerne siger, at seniorjob skal være selvregulerende. Det betyder, at hvis der er mere end fem år, til du kan gå på efterløn, så skal du ikke have et seniorjob.«

Der blev før valget fundet flertal bag tilbagetrækningsreformen. Men i skrivende stund forhandler politikerne på Christiansborg om et grundlag for Helle Thorning-Schmidts kommende regering. Det er blandt andet inde over forhandlingerne, om der skal ske ændringer af dagpengesystemet – fx ved at indsætte et opsamlingsår.

Hvad gør du så, hvis du går fra dagpenge til at tjene 0 kroner?

»Jeg kan godt klare mig lidt tid, og der skal nok være nogen, der har det værre end mig. For hver enkelt er det jo en menneskelig tragedie først at miste sit job og derefter dagpengeretten. Men jeg har det lidt som om jeg svømmer i vandoverfladen og vinker til de andre. Men nedenunder kører musikken til Dødens Gab. Det er konstant, man tænker på det.«

Har du en tro på, at du får arbejde igen?

»Ja, og jeg har også uddannet mig løbende og lagt forskellige planer. Jeg har været i virksomhedspraktik, og lige nu er jeg i løntilskud. Jeg har også søgt som husholderske, og ment det. I aftes skrev jeg en ansøgning som receptionist med 12-timers vagter. Jeg kæmper med næb og kløer hver dag for at få et job. Jeg vil gerne arbejde, til jeg bliver 70 – bare giv mig et job!«

Hanne Kaarsted fortæller, at hun blandt andet har søgt et job som handicaphjælper.

»Det troede jeg var rimelig nemt at få. Men der var 200 ansøgere, og de endte med at ansætte en uddannet fysioterapeut.«

Tilføjelse: Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher-Bjerregård har udtalt sig om sagen. Læs interviewet med ham her.