Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Hvis ikke journalist Hanne Kaarsted får et job inden juli 2012, risikerer hun seks år uden indtægt. Hun kommer i klemme mellem to reformer. »Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen,« siger hun til Journalisten.dk. Læs hendes historie her.

Hvis ikke journalist Hanne Kaarsted får et job inden juli 2012, risikerer hun seks år uden indtægt. Hun kommer i klemme mellem to reformer. »Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen,« siger hun til Journalisten.dk. Læs hendes historie her.

Hanne Kaarsted skal finde sig et job inden 1. juli 2012, ellers risikerer hun seks år uden løn eller offentlige ydelser. Hun er nemlig 55 år og på dagpenge, og derfor kan hun komme i klemme.

Dagpengereformen træder i kraft 1. juli 2012, og så slipper Hanne Kaarsteds dagpenge op. Hun kan ikke få kontanthjælp, fordi hun ejer et hus. Men ifølge Hanne Kaarsted kan hun heller ikke få det såkaldte seniorjob, der ellers er lavet til at hjælpe seniorer i job de sidste fem år, inden de kan trække sig tilbage på efterløn.

Det skyldes, at tilbagetrækningsreformen flytter aldersgrænsen for efterløn to et halvt år frem, forklarer hun.

»Jeg har aldrig været arbejdsløs før. Men da det skete, havde jeg fire års dagpenge, fem års seniorjob som sikkerhedsnet, og efterløn som 60-årig. Med to politiske fingerknips har jeg nu to års dagpenge, intet seniorjob og efterløn som 62,5-årig. Og jeg kan se frem til seks år uden indtægt. Jeg tænker på det hele tiden. Det handler om at kunne sove om natten,« siger Hanne Kaarsted til Journalisten.dk.

Seniorjob er ellers skabt til folk som hende. Ordningen træder i kraft, hvis du har fem eller færre år til din efterløn, og du løber tør for dagpenge. Så fungerer seniorjob som et sikkerhedsnet, hvor du er garanteret et job i kommunen og løn, indtil du kan trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Men fordi aldersgrænsen for efterløn rykkes to et halvt år, er der mere end fem år til Hanne Kaarsted kan få efterløn, når hendes dagpenge slipper op. Derfor kan hun ikke få seniorjob.

»Det er nærmest som om det hele forsvinder på målstregen. Vi, der er i klemme, er mellem 55 og 57 år. Det er ikke en ordning, der bliver fjernet, som vi alligevel først kunne få om tyve år. Det er om to minutter. Jo tættere, man er på udbetalingstidspunktet, jo værre er det,« siger Hanne Kaarsted.

Hvad kunne politikerne gøre?

»Helt egoistisk for mig og de andre, der har mistet seniorjob – os kan de redde med et ekstra opsamlingsår på dagpenge. Så kan jeg, hvis jeg ikke finder et job, have fem år til efterløn, når dagpengene slipper op, og så kan jeg igen få et seniorjob. Men det redder jo ikke dem, der bliver 55 til sommer.«

Hanne Kaarsted er aktiv i netværket Senior Erhverv, der arbejder for at hjælpe seniorer tilbage på arbejdsmarkedet. Hun har derigennem været med til at arrangere over 400 virksomhedsbesøg, og netværket har hjulpet flere seniorer i arbejde. I den forbindelse har hun også mødt flere politikere, blandt andre fungerende beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

»Men politikerne siger, at seniorjob skal være selvregulerende. Det betyder, at hvis der er mere end fem år, til du kan gå på efterløn, så skal du ikke have et seniorjob.«

Der blev før valget fundet flertal bag tilbagetrækningsreformen. Men i skrivende stund forhandler politikerne på Christiansborg om et grundlag for Helle Thorning-Schmidts kommende regering. Det er blandt andet inde over forhandlingerne, om der skal ske ændringer af dagpengesystemet – fx ved at indsætte et opsamlingsår.

Hvad gør du så, hvis du går fra dagpenge til at tjene 0 kroner?

»Jeg kan godt klare mig lidt tid, og der skal nok være nogen, der har det værre end mig. For hver enkelt er det jo en menneskelig tragedie først at miste sit job og derefter dagpengeretten. Men jeg har det lidt som om jeg svømmer i vandoverfladen og vinker til de andre. Men nedenunder kører musikken til Dødens Gab. Det er konstant, man tænker på det.«

Har du en tro på, at du får arbejde igen?

»Ja, og jeg har også uddannet mig løbende og lagt forskellige planer. Jeg har været i virksomhedspraktik, og lige nu er jeg i løntilskud. Jeg har også søgt som husholderske, og ment det. I aftes skrev jeg en ansøgning som receptionist med 12-timers vagter. Jeg kæmper med næb og kløer hver dag for at få et job. Jeg vil gerne arbejde, til jeg bliver 70 – bare giv mig et job!«

Hanne Kaarsted fortæller, at hun blandt andet har søgt et job som handicaphjælper.

»Det troede jeg var rimelig nemt at få. Men der var 200 ansøgere, og de endte med at ansætte en uddannet fysioterapeut.«

Tilføjelse: Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher-Bjerregård har udtalt sig om sagen. Læs interviewet med ham her.

29 Kommentarer

Luci Smith
25. SEPTEMBER 2012
Re: Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Jeg kunne tænke mig, at Journalisten fulgte op på Hanne's historie. 

Jeg er træt af, at se mennesker blive affejet som tal i debatten om de langtidsledige, der mister dagpengeretten. Det er på tide, at man begyndte at sætte navne og billeder på de mennsker, som det går ud over. Det er på tide at folk reagerer imod en lovgivning, der sætter så mange mennesker i en fuldstændigt uoverskuelig situation og smadrer deres liv og deres helbred. Det er på tide, at nogen skriver om det. Ikke også, Journalisten?

Kim Ravn-Mortensen
5. OKTOBER 2011
Re: Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Det er da utroligt som Niels Riis Ebbesen bliver ved med at fremture i sin grænseløse uvidenhed. Hvor er det lige, at Hanne udtaler, at hun ikke vil gå ned i løn?

Ydermere viser samme skribent en mangel på indsigt i tilværelsen som freelanceskribent, hvor ALLE, som arbejder freelance jo ved, at den sikreste måde IKKE at tjene en krone er at faldbyde historier, man allerede har produceret.

Niels Riis Ebbesen - du er jo selv selvstændig grafiker og webdesigner. Du sidder så altså og designer en masse flotte hjemmesider, som du så bagefter går ud og tilbyder potentielle kunder, eller hur? 

 Ydermere fortæller alle de, der skriver bøger, som vel at mærke ikke er bestsellere, at det på det nærmeste er ren con amour og ikke tiden værd i penge.

Niels Riis Ebbesen
4. OKTOBER 2011
Re: Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Du har fuldstændigt ret, Hanne får ikke jobbet som receptionist på Hotel Domir i Odense, for arbejdsgiveren er godt klar over, at Hanne aldrig bliver tilfreds med kun at få 15-16.000 kroner i løn om måneden. Og netop derfor vælger han en helt ung pige, som er mere end godt tilfreds med den løn.

Og nej det er ikke aldersdiskrimination, det er nemlig Hanne som har så høje krav til løn og arbejdsforhold, at hun har ekskluderet sig selv fra en meget stor del af arbejdsmarkedet.

Men en lang række skribenter i denne tråd har jo gentagne gange argumenteret med, at ældre journalister som Hanne er meget mere effektive, målrettede og erfarne end deres yngre kollegaer, så en mulighed kunne jo være, at Hanne satte sig ned foran sin computer og producerede en masse artikler. Disse artikler kan hun så tilbyde til forskellige udgivere, i den situation, skal hun kun konkurrerer på artiklernes kvalitet og pris.

En anden mulighed er, at Hanne begynder at skrive nogle bøger, så vidt jeg ved, så har forlagene en liste over de emner, hvor de ved, at der er stor efterspørgsel.

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen

Finn Arne Hansen
3. OKTOBER 2011
Re: Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Hej igen Niels.

Fint, at du gider være djævlens advokat, ellers var der ingen debat. Det er også derfor, jeg stiller mig op på delegeretmødet og påpeger, at vi bruger for mange penge i DJ...

Nej, Hanne kan ikke sagtens få et job. Når hun søger et job som receptionist på Hotel Domir i Odense til måske 110 kr. i timen, så er der 150 andre ansøgere, og når der i opslaget står, at det er et ungt team, så har aldersdiskriminationen allerede slået til.

Prøv at komme med nogle forslag til, hvad de ledige på over 49 år skal gøre.

Niels Riis Ebbesen
3. OKTOBER 2011
Re: Hanne kan tjene 0 kroner de næste seks år

Hej Susanne, start med at læse overskriften, og læs så artiklen en gang til, af den fremgår det da helt klart og tydeligt, at Hanne har haft en forventning om, at hun først kunne gå to år på dagpenge, og allerede som 60-årig gå på efterløn. Det vil sige, at hun havde regnet med, at hun kun med et gab på kun tre år, kunne få offentlig forsørgelse resten af livet.

Og præmissen i overskriften som oplyser, at Hanne ikke kan tjene noget de næste seks år er jo i bund og grund noget sludder. Hvis Hanne virkelig vil ha' et job, så kan hun sagtens finde et, men det bliver helt sikkert ikke et job, hvor hun får 30-35.000 om måneden i løn.

Problemet er jo, at der hen over de sidste 10-20 år er blevet uddannet alt for mange journalister, og den pukkel falder tillige sammen med, at Internettet og den digitale nyhedsformidling løbende skaber en effektivisering af produktionen, så mængden af journalistiske jobs falder konstant.

Og for at gøre ondt endnu værre, så er der jo også en masse af dem der har læst retorik på Københavns Universitet, som har snuppet en del af de ledige journalist-job.

Lad mig til slut runde af med at oplyse dig, at jeg er oprindeligt uddannet inden for grafisk design og pre-press, så jeg har virkelig oplevet de store omvæltninger som digitaliseringen af pre-press skabte i starten af 90'erne, dengang var der også en økonomisk krise og stor arbejdsløshed, så vilkårene var faktisk meget vanskeligere end de er i dag, hvor vi ikke er i nærheden af massearbejdsløshed. 

Og for at mane dine påstande om kynisme og aldersdiskrimination i jorden, så kan jeg da lige oplyse dig den detalje, at jeg er ældre en Hanne. 

Med venlig hilsen

Niels Riis Ebbesen

Flere