“Han ville ikke kunne være vores politiske journalist”

Der er ikke noget problem i, at Per Schultz-Knudsen både er navneredaktør på Randers Amtsavis og medlem af Velfærdslisten. Sådan lyder det fra hans chefredaktør Axel Præstmark. “Medmindre man er politisk journalist, så må man gerne være medlem af et politisk parti,” siger han (rettet 10/08 kl. 10.10)

I mere end 20 år har Per Schultz-Knudsen både været journalist på Randers Amtsavis og politisk aktiv – i dag er han medlem af Velfærdslisten, som stiller op til det kommende kommunalvalg i Randers Kommune.

Som Journalisten skrev tidligere i dag, har det over årene ført til kritik fra særligt én tidligere politisk modstander. Arne Erikslev, der er tidligere medlem formand for vælgerforeningen Venstre Randers og medlem af partiet – men ikke udtaler sig på vegne af partiet – mener, at Randers Amtsavis favoriserer Velfærdslisten.

Men det afviser chefredaktør Axel Præstmark.

“Det passer ikke. Der er Arne Erikslev helt forkert på den. Vi favoriserer ikke Velfærdslisten. Vi favoriserer ikke nogen. Vi forholder os konstruktivt og kritisk til alle de lister og partier, der er i Randers. Og det er en del, for der er indtil videre 15 af dem opstillet til det kommende kommunalvalg,” siger chefredaktøren og tilføjer:

“Vi værner om og understøtter vores lokale demokrati, så godt som det overhovedet er muligt. Vi vil Randers det bedste, så derfor ligger det os dybt på sinde at være retfærdige over for politikerne.”

Kan ikke være politisk journalist

Axel Præstmark anerkender, at der kan være visse roller, du ikke kan have som journalist, hvis du er politisk aktiv.

“Hvis man er journalist, skal man skrive objektive artikler om sit stofområde. Jeg kan som lederskribent skrive ledere, hvor jeg kommer med avisens subjektive holdninger. Det kan man ikke gøre troværdigt, hvis man er medlem af et politisk parti og skriver politisk journalistik,” siger han.

Er politisk journalistik noget af det, Per Schultz-Knudsen ikke ville kunne dække på avisen, hvis han havde lyst?

“Ja, det ville han ikke kunne. Han ville ikke kunne være vores politiske journalist,” siger Axel Præstmark.

Journalister må gerne være med i et parti

Per Schultz-Knudsen har tidligere været debatredaktør på Randers Amtsavis. Den position frabad han sig i starten af 00’erne, da et tidligere Venstre-medlem mente, det var et problem for avisens troværdighed.

Nu arbejder Per Schultz-Knudsen som navneredaktør, har redigerende opgaver på avisen og skriver cirkusanmeldelser.

“Per skiller sine to roller ad. Og det er ikke noget, vi behøver hjælpe ham med. Det klarer han rigtigt fint selv. Han beskæftiger sig ikke med sine politiske interesser, når han er på arbejde på avisen. Han er redigerende, men skriver ikke politik og dækker ikke byrådsmøder og beskæftiger sig ikke med politisk journalistik eller debatstof overhovedet,” siger Axel Præstmark.

Er den her dobbeltrolle noget, som I har snakket om?

“Ja, det er det. Jeg har også snakket med Arne Erikslev mange gange. Og der snakker jeg altid med Per bagefter. Det er selvfølgelig et emne, vi er opmærksomme på. Så vi er helt sikre på, at vi holder balancen. Og det gør vi,” siger Axel Præstmark.

Redaktøren ved ikke, om andre journalister på Randers Amtsavis er medlem af et politisk parti. Men:

“Medmindre man er politisk journalist, så må man gerne være medlem af et politisk parti. Vi opererer jo i et fag, hvor vi er drevet af interesse for samfundet, og det er ikke unaturligt, at man også interesserer sig for politik og kunne få lyst til at melde sig ind i et parti,” siger han.

Artiklen er rettet den 10/08 klokken 10.10. Journalisten havde skrevet, at Arne Erikslev er tidligere medlem af Venstre. Arne Erikslev er dog stadig medlem af Venstre. Vi har tilføjet, at han er tidligere formand for vælgerforeningen Venstre Randers. Journalisten beklager fejlen.

1 Kommentar

Arne Erikslev
10. AUGUST 2017
Selvfølgelig må en journalist
Selvfølgelig må en journalist være medlem af et politisk parti, men der nævnes ikke ovenfor, at den pågældende er organisationskoordinator for Velfærdslisten, hvilken titel anvendes i pressemeddelelser til andre medier.