Han afslørede millionsvindel

  31-årige Søren Domino fra Berlingske Tidende lavede eftersommerens varmeste solonyhed. SOLO. Embedsmændene i Konkurrencestyrelsen måtte ekstra tidligt op tirsdag den 2. august. Fra morgenstunden skulle de akut ransage kontorer, beslaglægge computere og hente mistænkelige papirer hos en række store, anerkendte vvs-firmaer.

31-årige Søren Domino fra Berlingske Tidende lavede eftersommerens varmeste solonyhed.

SOLO. Embedsmændene i Konkurrencestyrelsen måtte ekstra tidligt op tirsdag den 2. august. Fra morgenstunden skulle de akut ransage kontorer, beslaglægge computere og hente mistænkelige papirer hos en række store, anerkendte vvs-firmaer.

Årsagen var den 31-årige journalist Søren Domino. Denne dag åbnede han posen for mange måneders research og afslørede et stort korruptionslignende samarbejde i vvs-branchen. En tilsyneladende konspiration, hvor de pæne firmaer i hemmelighed aftalte, hvad store licitationer skulle koste, og hvem af dem der skulle have opgaverne – og hermed ophævede enhver konkurrence.

En affære, der over årene kan have kostet samfundet hundredvis af millioner kroner. En sag, som nu ligger på Konkurrencestyrelse bord og venter på, at Bagmandspolitiet muligvis tager over.

Berlingske Tidende kunne berette, hvordan denne diskrete gruppe direktører kommunikerede via mobiltelefoner med taletidskort, så deres samtaler ikke kunne spores.

Avisen kunne også afsløre en hemmelig lejlighed, hvor blikkenslagerne mødtes og lagde planer. Bizart nok i samme ejendom, hvor tidligere minister og folketingsmedlem Arne Melchior
boede. En dag holdt politiet særlig øje med huset, fordi der var indløbet trusler mod Melchior. Men blikkenslagerne troede, at det var dem, der var blevet opdaget, og var ved at gå i panik.

»Jeg fik de første oplysninger allerede for mere end et halvt år siden. En anonym mand kontaktede mig og spurgte, om jeg var interesseret i at høre om denne form for fusk. For han havde noget interessant at fortælle. Det blev til mere end ét møde med flere kilder, og i de seneste tre måneder har jeg arbejdet koncentreret med sagen – ved siden af det øvrige arbejde på erhvervsredaktionen. Først til sidst, da jeg vidste, historien holdt, arbejdede jeg med den på fuld tid,« siger Søren Domino.

I begyndelsen gik han lidt rundt om den varme grød:

»Det var for at beskytte mine kilder. Først til allersidst kunne jeg begynde at ringe til de firmaer, vi hængte ud. De nægtede alt – men vi havde beviserne!«

Søren Dominos afsløring ligger nu hos Konkurrencestyrelsen, hvis medarbejdere rykkede tidligt ud, den morgen Berlingske Tidende var på gaden. Her var blevet slået alarm dagen før, da journalisten ringede – nogle timer før historien gik i trykken.

Fra styrelsen lyder der ros til Domino:

»Jeg tager hatten af, for det er god journalistik og flot gammeldags gravearbejde,« siger styrelsens direktør, Finn Lauritzen.

Han udtrykker respekt for en journalist, der interesserer sig for en sag i mere end få dage.

»Jeg oplevede jo selv det mærkelige, at jeg blev kimet ned af journalister nogle dage i træk. Men pludselig blev der fuldstændig tavshed igen, fordi der kom en ny 'sag' op. Der opfører I journalister jer som lemminger,« siger Finn Lauritzen, der først senere på efteråret tager stilling til, om sagskomplekset skal overgives til Bagmandspolitiet.

»Jeg vil følge det tæt, men bør som journalist ikke have særlige holdninger til, hvor det hele ender. Det er vores opgave at bringe sådanne ting frem, og så må myndighederne tage over,« siger Søren Domino.

»Men jeg ved, at det, jeg har skrevet, er rigtigt.«

 

  • Blå Bog – Søren Domino
    Født i Skive 1974.
    Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole.
    Praktik på Jyllands-Posten.
    Ansat på Berlingske Tidende siden 2001.
    Bor i København.

0 Kommentarer