Hamas strammer grebet om pressen

Hamas går nu efter at ramme de udenlandske journalister på deres blødeste punkt - fixerne. Journalister skal fremvise navnet på en lokal kontakt for at få lov til at rejse ind i Gaza.

Hamas går nu efter at ramme de udenlandske journalister på deres blødeste punkt – fixerne. Journalister skal fremvise navnet på en lokal kontakt for at få lov til at rejse ind i Gaza.

Den svenske journalist Terje Carlsson har arbejdet i Gaza og på Vestbredden i adskillige år. Det har aldrig været et problem for ham at rejse rundt i områderne med sit israelske pressekort, men i går blev han tilbageholdt i flere timer ved grænsen til Gaza. Et pressekort er nemlig ikke længere nok til at slippe ind i det Hamas-kontrollerede område. Nu skal man også kunne fremvise en lokal kontakt. Det skriver Journalisten.se.

Terje Carlsson siger til Journalisten.se, at man nu skal kunne fremvise en kontaktperson i området, der er 'ansvarlig' for ens besøg. Hamas prøver dermed at gå efter de folk, der hjælper journalisterne.

»Det er et klassisk diktatur-kneb for at undgå kritisk journalistik. Hvis jeg rejser herfra og skriver kritisk om Hamas, udsætter jeg min fixer for fare,« siger Carlsson til Journalisten.se

Terje Carlsson mener, at det er helt tydeligt, at Hamas-regeringen er upopulær og gennemkorrumperet og det nye tiltag er en stramning af den kontrol, Hamas i stigende prøver at udøve over pressen i de uroplagede områder. Han mener, at Hamas håber på, at journalisterne vil undgå at skrive kritisk for at sikre, at de lokale fixere forbliver udskadte.

»Flere palæstinensiske journalister er blevet anholdt i de sidste par år. Dette her er skridt yderligere i den retning. Dette her kommer til at påvirke journalisternes mulighed for at rejse og rapportere frit,« siger Terje Carlsson.

0 Kommentarer