Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook

Ny protestgruppe på Facebook vil gratis arbejde til livs ved blandt andet at hænge tilbuddene ud på nettet. »Vi vil skabe bevidsthed om, at de tilbud ikke er i orden,« siger stifteren. Aarhus Kommune har netop trukket et opslag tilbage

Ny protestgruppe på Facebook vil gratis arbejde til livs ved blandt andet at hænge tilbuddene ud på nettet. »Vi vil skabe bevidsthed om, at de tilbud ikke er i orden,« siger stifteren. Aarhus Kommune har netop trukket et opslag tilbage

Som enhver anden debat har utilfredsheden med tilbud om gratis arbejde nu fået sin egen Facebook-side. "Gratis arbejde – nej tak" blev stiftet i går, og siden, der på sin første dag har fået omkring 100 tilhængere, har i sinde at hænge tilbud om gratis arbejde ud:

»Det bliver lidt gabestoksmetoden. Men det er altså også helt urimelige vilkår, de tilbyder, og de skal vide, at vi lægger mærke til det. Det er ikke acceptabelt,« siger Kira Paulli Pravato, der dog redigerer navne væk, så det ikke kommer til at handle om enkeltpersoner.

Hun er selvstændig og har firmaet Pixiweb, hvor han laver web-tv. De sidste uger har hun fulgt med i debatten om emnet på journalisten.dk og freelancernes forum ping-pong, men det var et tilbud, som Aarhus Kommune lagde ud i denne uge, der gjorde udslaget.

»Jeg blev bare pisse sur. Det er total mangel på respekt,« siger Kira Paulli Pravato.

Opslaget fra Aarhus Kommune var på websiden tegnebordet.dk, som er fagligt mødeforum for professionelle illustratorer, grafikere og tegnere. Opgaven bestod i illustrationer til en 24 siders folder.

"F.eks. kunne det være en lille mand med talebobler, som bærer overskrifter og illustreres på forskellig vis igennem folderen. Men vi er åbne for ideer. Desuden skal der laves en "familie" af simple, gerne humoristiske mor, far, børn og husdyr i forskellige typer, som skal bruges til vinyludskæringer," hed det i opslaget.

Betalingen lød på: "Du kan få noget på CV'et, en brunch for to og nogle flasker rødvin."
Opslaget er blevet pillet ned, efter at Ekstra Bladet har skrevet om det.

Kira Paulli Pravato understreger, at det også handler om at skabe en bevidsthed blandt freelancere og selvstændige:

»Folk kan godt tro, at det er, fordi at den enkelte ikke er god nok, og ens arbejde ikke er noget værd. Men det er noget, som vi alle sammen oplever, og så handler det om at sige det højt. Det mærkelige er jo, at de fleste af dem, der spørger os, selv har gode faste job, og de går jo ikke gratis på arbejde,« siger Kira Paulli Pravato.

Hun plejer at få et par tilbud om ugen, hvor de ofte præsenterer opgaven som så enormt interessant og speciel, at det ville se virkelig godt ud på CV'et.

»Men det er det aldrig. Det er helt almindelige arbejdsopgaver. Når jeg har lavet denne side, så er der nok ikke så mange, der spørger mig længere. Det bliver rart,« siger Kira Paulli Pravato.

6 Kommentarer

ann bilde
6. OKTOBER 2012
Re: Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook

Jamen så tager vi den igen for arveprins Knud: Gratis-arbejde er ifølge den facebook-side noget godt, ja ligefrem genialt, hvis man bare kalder det markedsføring. Det borger i min optik ikke for troværdigheden.

Erik Ole Hammerich
6. OKTOBER 2012
Re: Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook
Tillykke med at have bidraget med det mest usammenhÆngende og uigennemtÆnkte argument i denne debat.
ann bilde
6. OKTOBER 2012
Re: Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook

Den facebook-side har på bare tre døgn vist, at den ikke seriøs. F.eks. er der en, der synes, at det er dobbeltmoral, når de selvsamme selvstændige journalister tager gratis-praktikanter ind i deres virksomhed. Det må man ikke erklære sig enig i. Og man slet ikke forholde sig spørgende eller kritisk til, at der findes freelancejournalister, der markedsfører sig selv med gratis PR-kurser og gratis-bøger - altså en gratis bog, så private og kommunale virksomheder kan komme i medierne UDEN BRUG AF JOURNALISTER. Det er ifølge den facebook-side helt ok at arbejde gratis, bare man kalder det "markedsføring". I min optik er der ikke forskel på det og så Århus-argumentet: Det ser godt ud på dit CV. Men administrator har slettet mit indlæg under påskud af, at det skulle være et "personangreb". Og jeg undrer mig - for hvordan skal de private og kommunale virksomheder så få andet budskab end: freelancejournalister arbejder naturligvis gratis! Og med hensyn til den gratis bog: hvordan skal private og kommunale virksomheder få andet budskab end: journalister - næh dem har vi ikke brug for! Og vi behøver slet ikke hyre dem næste gang, vi har et budskab, vi gerne vil have ud i offentligheden!

Ingebritt Eriksen
6. OKTOBER 2012
Re: Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook
Det er mere pinligt at tørre den af på praktikanten, end at erkende sin egen fadæse. Hvad fanden tænker I på, Århus med Å.???
Michael Bjørnbak Martensen
5. OKTOBER 2012
Re: Hænger tilbud om gratis arbejde ud på Facebook
Thune Korsager beklager http://www.aarhus.dk/da/omkommunen/nyheder/2012/September/Aarhus-Kommune-beklager-fejl-om-afloenning-af-tegner.aspx - og den forklaring tror vi da på. Ikke osse .. -:)

Flere