Hækkerup roser gennembrud for åbenhed i EU

Det bliver for første gang muligt at følge med i, hvad vores og andre regeringer foreslår i EU's Ministerråd. Europaminister Nick Hækkerup er glad for, at vi nu kan kigge ham og kollegerne i kortene, selvom lande som Storbritannien og Spanien har strittet voldsomt imod

Kan du være sikker på, hvad din regering foreslår i EU’s Ministerråd, når først dørene til mødelokalet er lukket?

Indtil i sidste uge var svaret ofte nej. Hvilken regering, der stiller hvilke ændringsforslag, når landene mødes og forbereder EU-love, kunne holdes skjult. Det har betydet mange sorte streger i aktindsigterne.

Men en banebrydende EU-dom har slået fast, at åbenhed er vigtigere end at holde hemmeligt, hvem der foreslår hvad. Det betyder, at Domstolen har sat et flertal i Rådet på plads, som ellers strittede imod.

Men hvad synes vores egen regering om, at journalister, borgere og opposition kan holde et vågent øje med, hvad de laver i Ministerrådet?

Europaminister Nick Hækkerup (S) er glad:

”Jeg er fortaler for åbenhed i EU-systemet. Derfor glæder det mig, at EU-Domstolen i denne dom igen fastslår det vigtige princip om, at åbenhed fremmer gode styreformer og sikrer civilsamfundets deltagelse,” skriver han i en mail til Journalisten.

Danmark overtrumfet af store lande

Dommen er faldet i en sag mellem Ministerrådet og Access Info Europe, en interesseorganisation, der arbejder for mere åbenhed. EU-Domstolen gav Access Info Europe ret ved første instans, men et flertal i Rådet valgte at anke dommen. Rådet fik juridisk støtte af nogle af EU’s stærkeste lande, bl.a. Storbritannien, Spanien og Frankrig.

På den anden side valgte Europa-Parlamentet at stille sig på Access Info Europes side.

Nick Hækkerup fortæller, at den danske regering i Rådet stemte imod at anke sagen.

”Da Rettens dom blev afsagt, var Danmark sammen med en række andre lande imod, at Rådet skulle appellere dommen. Et flertal i Rådet var dog utilfredse med dommen og ønskede derfor en appel,” skriver Nick Hækkerup.

Han mener, at EU-Domstolen har slået et vigtigt slag for, at EU’s regler for åbenhed skal fortolkes i retning af mere åbenhed end det, et flertal i Rådet har kæmpet for.

”Domstolen har med denne dom medvirket til at sikre, at EU’s aktindsigtsforordning virker ved på ny at fastslå, at undtagelsesmulighederne skal fortolkes strengt.”

Som vi skrev tirsdag vurderer mediejurist Oluf Jørgensen, at dommen endeligt placerer EU højere end Danmark i forhold til åbenhed. Han mener, at den nye danske offentlighedslov, der træder i kraft til januar trækker Danmark ned, imens EU-dommen trækker EU gevaldigt op.

»Jeg har hidtil været i tvivl. Men det her er et gennembrud og et stort fremskridt for åbenheden i EU. Samtidig er der sket et markant tilbageskridt i Danmark. Nu er jeg ikke i tvivl om, at lovgivningsprocessen i EU er mest åben,« sagde han,

SF's Margrete Auken er uenig i, at Danmark bliver overhalet af EU, men hun jubler over dommen.

»Denne her dom giver borgerne og de nationale politikere mulighed for at følge med i, hvad deres regeringer render og laver. Det er en enorm styrkelse af demokratiet. Nu kan vi se, hvilke ændringsforslag, vores egne ministre og deres embedsmænd har stillet,« sagde Margrete Auken tirsdag til Journalisten.

0 Kommentarer