Hæderspris til journalist på Weekendavisen

De Berlingske Journalisters hæderspris går i år til Joakim Jakobsen fra Weekendavisen, der omtales som "sin generations mest vidende sportsjournalist", og som blandt andet har gjort sig bemærket med bøgerne "Tynd Luft" og "Le Tour". Prisen uddeles officielt næste mandag.

De Berlingske Journalisters hæderspris går i år til Joakim Jakobsen fra Weekendavisen, der omtales som "sin generations mest vidende sportsjournalist", og som blandt andet har gjort sig bemærket med bøgerne "Tynd Luft" og "Le Tour". Prisen uddeles officielt næste mandag.

Joakim Jakobsen får prisen for sin fantastiske evne til at formidle og fastholde læserne – og det både i den daglige journalistik i avisen og i hans bøger, erfarer Journalisten.dk.

»Jeg er sindssygt stolt, for jeg tager faktisk den pris meget alvorligt. Det er en pris til den skrevne journalistik – papirjournalistikken – som vi sandelig skal hæge om. Og når jeg så ser, hvem der har fået den tidligere, så bliver jeg fuldstændig svimmel,« siger Joakim Jakobsen i en umiddelbar kommentar til Journalisten.dk.  (Liste over tidligere modtagere kan ses her.)

Joakim Jakobsen hører i øvrigt til dem, der fortsat har stor tiltro til papiravisen som medie – selv i en tid, hvor de fleste avisoplag dykker (på nær Weekendavisen!), og læserne i stigende grad søger deres nyheder via eksempelvis sociale medier på nettet.

»Der er nogle ting, avisen kunne en gang, som den ikke har eneret på længere – eksempelvis: 'først med det sidste'. Det er ikke avispapirets styrke længere. Til gengæld så kan vi jo henholde os til en af de gamle new journalism-fyre, Gay Talese, der understregede, at en nyhed jo blot er afslutningen på en historie. Så selv om vi allesammen er nyhedsjunkier og skal ind og tjekke nyheder på nettet i løbet af hele dagen, så kan papiret stadig vise baggrunde og demonstrere sammenhænge,« siger han.

Og det er da også nogle af de egenskaber, som gør, at Joakim Jakobsen omtales som sin generations måske mest vidende sportsskribent.

I indstillingen til hædersprisen bemærkes det i øvrigt, at han altid formår at få læseren til at hænge på – selv inden for emner, der ikke umiddelbart interesserer læseren. Det samme gælder hans forfatterskab, hvorom det hedder:

"Joakim Jakobsens to seneste bøger, "Tynd Luft" – om fodboldlandsholdets VM-drømme i 1986 – og "Guld-Harald" om Harald Nielsen, er helt unikke, fordi de får læseren til at kaste sig over gammelkendt stof, der bliver præsenteret på nye og overraskende måder."

Den officielle prisuddeling er først på næste mandag. De Berlingske Journalisters pris, der overordnet gives for "en fremragende indsats i den dansksprogede trykte presse", uddeles således altid på fødeselsdagen for Berlingske Tidendes grundlægger, Ernst Henrich Berling, den 22. marts.

Det sker ved en reception på Berlingske Tidende. 

Joakim Jakobsen begyndte sin journalistiske karriere med et studenterjob på Politiken i 1991, hvor han oversatte UPI og Reuter, mens han læste litteraturvidenskab. Efterfølgende kom han til blandt andet Jyllands-Posten, B.T. og Euroman. Og siden 2005 har han været fastansat på Weekendavisen.

Han fremhæver selv den første tid med at skrive og redigere sin faste notespalte i Politiken som en af de mest lærerige perioder.

»Noterne – det er den grundlæggende disciplin. Og det er en forkert tankegang, at fordi noget er kort, så er det også overfladisk,« siger han og kan godt se, at det måske kan virke modsætningsfyldt i forhold til hans nuværende virke på Weekendavisen eller i forhold til forfatterskabet.

»Jeg er nu ikke så bange for nettet. Jeg hører godt nok fra kolleger, der er kede af at blive rystet i kadencen, at nu skal de skynde sig på grund af nettet, men det er godt at få skærpet den her form og det at kunne destillere en historie. For det hjælper også, når man skal lave den store sammenhængende beretning – at kunne koncentrere tingene. Det handler jo om at kunne sige, hvad der er historien. Det er enten 100 meter eller maraton.«

(opdateret) 

1 Kommentar

Per Mikael Jensen
15. MARTS 2010
Re: Hæderspris til journalist på Weekendavisen

Særdeles velfortjent hæder til en mand, der både er en fremragende skribent og har en fabelagtig appetit på at fortælle historier. Faneme flot gået, Joakim!

vh

 

PM