Hadeord: Tænker

”Jeg tænker, at …” lyder det overalt for tiden. Alle tænker tilsyneladende højt. Lad os nu synes, mene og gøre, siger Erkan Özden

For tiden tænker jeg tit over, om folk er begyndt at overgive sig helt til tankens kraft. Forleden hørte jeg en håndværker sige: Jeg tænker at sætte gipspladen op her.

Det har bredt sig som en sproglig epidemi, så alle nu tænker højt hele tiden.

Jeg går ud fra, at det er endnu en engelsk tanketorsk, men når der er tænkt over tingene, er tiden kommet til at synes, mene eller anbefale, og så skal den gipsplade sættes op – uden at tænke så højt over det.

Af frygt for at tænke alt til døde synes jeg, vi skal gøre noget ved det.

I stedet for at tænke, at vi føler, at vi mærker noget, synes jeg, at vi skal tage handlingens kraft tilbage, selv om det vist også er en engelsk tanketorsk.

Det kunne jeg godt tænke mig.

Erkan Özden er studievært på DR Nyheder. Han sad med i dommerpanelet, da DR P1 og Dansk Sprognævn fandt Årets Ord 2015. Valget faldt på ’flygtningestrømme’.

1 Kommentar

Martin Palsmar
16. FEBRUAR 2016
Sagen i en nøddeskal er, at
Sagen i en nøddeskal er, at når man indleder et udsagn med 'Jeg tænker at', så kan udsagnet ikke falsificeres - for ingen kan vide, hvad jeg tænker. Derfor er det en påstand, man pr definition har ret i, og derfor et det et smart retorisk kneb, der brugt med omtanke og med måde, virker stærkt.