Hadeord: Godt og vel

"Godt og vel” eller bare “godt” er et pendulord på linje med bjørnetjeneste, virak og forfordele. Ord, som i den ældre generation betyder det stik modsatte, end den yngre generation synes." Stine Bolther både hader og elsker 'godt og vel'

Jeg har godt og vel 500 kroner på lommen. I mine ører betyder det, at jeg ikke har 500 kroner. Men ja, jeg ved godt, at for nogen betyder det, at jeg har lidt mere end en plovmand.”

Godt og vel” eller bare “godt” er et pendulord på linje med bjørnetjeneste, virak og forfordele. Ord, som i den ældre generation betyder det stik modsatte, end den yngre generation synes. Det er interessant og kan give en livlig snak omkring bordet til familiefester. Af og til også højlydte skænderier og belæringer om, at jeg altså ikke har ret.

Inderst inde smiler jeg bare af de ophidsede ældre, som hårdnakket påstår, at jeg tager fejl. For jeg ved, at jo flere år der går, jo mere får jeg ret, fordi ordet har skiftet betydning hos de yngre.

Jeg både hader og elsker pendulord.

Og vigtigst af alt: Jeg passer på med at bruge dem. Jeg finder hellere et andet ord, for at undgå misforståelser.

For måske har modtageren endnu ikke lært, at godt og vel altså betyder lige knap nok.

Stine Bolther er forfatter og journalist med to egne kommunikationsvirksomheder. 

14 Kommentarer

Niels R. Laugesen
30. JULI 2020
Helt rigtigt! Hvorfor vil man partout give ord en helt anden betydning end den, der er alment anerkendt som den
rigtige? For at vise, hvor ung og “progressiv” man er? Og uvidende!
Thomas Jørgensen
30. JULI 2020
@ Dorthe

Du kobler så frejdigt ulysten til radikale , ofte diamentrale ændringer af ord og vendinger i sproget, til alder. Meget forudindtaget holdning.

Samtidig kobler du alder til intolerance overfor høj musik.
Nu er det bare sådan at høretab kan være aldersbetinget (jo højere alder, des dårligere hørelse). Samtidig er der en stigning i høre "skader" blandt unge.

Hvis du mener at det der kaldes vaneændringer i sproget er helt fint og logisk, så kan vi jo over tid ændre ordet "Krig" til "Fred" og evt. "Støj" til Stilhed"
Thomas Jørgensen
30. JULI 2020
@ Søren

Knap og nap = ikke helt, men næsten

....du kunne jo evt. selv google udtrykket
Søren Birkelund
29. JULI 2020
Hvad betyder så 'knap og nap'?
Dorte S
29. JULI 2020
Sikke dog en hånende tone. Stine har jo ret. Godt og vel er et pendulord og har været det længe. De herrer kommentatører kunne meget vel starte med en beklagelse over deres grove sprogbrug - og så få opdateret deres viden om ord på de følgende vedlagte links til to udmærkede tests i pendulords betydninger.
Der vil man i øvrigt også kunne lære, at patetisk engang betød noget helt andet, end det gør i dag... Ret passende for kommentarfeltet her.

https://sproget.dk/leg-og-ler/quizzer-og-ovelser/pendulord-ord-der-skifter-betydning/examfolder.2007-09-13.2997319638
https://sproget.dk/leg-og-ler/quizzer-og-ovelser/pendulord-ord-der-skifter-betydning/examfolder.2007-09-13.2920838782

Flere