Hadeord: Effektiviseringer

"Ordet er blevet kapret og groft udnyttet til at få politiske ønsker til at lyde bedre, end de er," skriver Kenneth Skov Jensen om 'effektiviseringer'

Det er ikke så meget ordet i sig selv, jeg hader. Jeg kan godt lide tanken om, at vi skal have mere ud af samme eller færre ressourcer. Det er nemlig, hvad effektivisering handler om, og det er på mange måder også, hvad verden har brug for, inden vi ødelægger den helt.

Men ordet er som andre ord i samme kategori blevet kapret og groft udnyttet til at få politiske ønsker til at lyde bedre, end de er. Vi skal ikke længere spare, vi skal effektivisere. Og vi har ikke problemer, vi har udfordringer. Det er fint tænkt, men det er også gennemskuet.

Man skal ikke arbejde længe med vilkårene i den offentlige sektor for at se, hvordan effektiviseringer blot er et sminket synonym for at spare penge for pengenes skyld. Det handler om at frigøre midler for at kunne bruge dem andre steder, og det er sådan set også legitimt. Det kunne bare være dejligt, hvis vi kunne sige tingene, som de er.

Kenneth Skov Jensen er kommunikationskonsulent i Ældre Sagen

0 Kommentarer