Hacking kan være lovligt

Nyhedsavisens chefredaktør David Trads har meldt ud, at Nyhedsavisen i modsætning til BT ville have trykt Michael Rasmussens private mails, hvis de havde fået tilbuddet.

Nyhedsavisens chefredaktør David Trads har meldt ud, at Nyhedsavisen i modsætning til BT ville have trykt Michael Rasmussens private mails, hvis de havde fået tilbuddet. En af Danmarks førende eksperter inden for mediejura Tyge Trier siger, at det ikke nødvendigvis ville være ulovligt.

"Den journalistiske formidling kan godt være lovlig, selvom selve handlingen er ulovlig. Det kan det, hvis det vurderes, at der er tilstrækkelig stor offentlig interesse i at få det publiceret. Det har vi set eksempler på før blandt andet med Svend Aukens have, grønjakkesagen eller i Grevil-sagen, hvor journalisterne Michael Bjerre og Jes­per Larsen og chefredaktør Niels Lund fra Berlingske blev frikendt for at have videregivet fortrolige oplysninger," siger han.

Tyge Trier er altså ikke enig, når advokat og strafferetsekspert i Ret og Råd i Ålborg, Steen Jensen, siger til Nyhedsavisen, at det entydigt vil være strafbart at offentliggøre mailen.

"Det er noget, der interesserer mange mennesker, og samtidig kan det gøre myndighederne klogere på, om han har overtrådt internationale dopingregler. Samfundsinteressen er der, hvilket støtter David Trads, men det ligger selvfølgelig ikke i toppen af "public interest"-skalaen som for eksempel national sikkerhed," siger Tyge Trier.

Tyge Trier mener, at sagen kan ses som 'den bløde mellemvare' og at udfaldet af en retssag ved en eventuel publicering vil kunne gå begge veje. Han har dog forståelse for BTs beslutning af både juridiske og etiske årsager.