Hacker-angreb truer journalister

Svenske journalister er stærkt bekymret for beskyttelsen af deres kilder, efter hackere brød ind på Aftonbladets mailserver og offentliggjorde de ansattes e-mail adresser.

Svenske journalister er stærkt bekymret for beskyttelsen af deres kilder, efter hackere brød ind på Aftonbladets mailserver og offentliggjorde de ansattes e-mail adresser.

Angrebet skete i sidste uge og har siden ført til debat om datasikkerheden i både Sverige og Norge. Ifølge tidsskriftet TechWorld Säkerhet var det den svenske hackergruppe »Vuxna Förbannada Hackere« som onsdag brød ind Aftonbladets e-mailsystem. Tidsskriftet skriver, at hackerne offentliggjorde passwords til Aftonbladets topchef, it-chef, redaktører og journalister. Samme hackergruppe brød tilmed ind i serveren hos svenske TV 3 nytårsaften..

Efter angrebet på Aftonbladet blev både passwords og adresser lagt ud på et offentligt tilgængelig website, hvilket resulterede i, at en række personer gik ind og både læste de private e-mails samt skrev nye e-mails fra de afluredes mailkonti, skriver Journalisten i Norge. Og de fortrolige mails er sendt videre til tredjepart, skriver Resumé.

Også hackergruppen benyttede sig af muligheden.
»Vi gik løs på mailserveren og efter to-tre dage var vi inde. Vi havde fuld adgang til hele mailserveren og kunne læse og sende hvilken som helst e-mail vi ville,« skriver gruppen ifølge TechWorld Säkerhet.

Senest har Aftonbladet politianmeldt hacker-angrebet. Og nu diskuteres det, hvilke konsekvenser, det vil få for kildebeskyttelsen. Sveriges Radios P3 Nyheter oplyser, at problemet opstod som en konsekvens af, nogle medarbejdere anvendte samme password til både deres egne private mailboks og til indlogning på avisens intranet. Og eftersom hackerne kom ind via intranettet kunne de siden forsøge sig med de private mailbokse og fik dermed adgang til fortrolig information.

Det svenske hacker-angreb er en kraftig påmindelse til alle om at anvende forskellige brugernavne og passwords i diverse sammenhænge. Og så naturligvis løbende skifte password. Derudover kan det være en god idé at kryptere sensitiv information, som lægges ind på bærbare computere.

Flere artikler og links angående hacker-angrebet på det svenske bloggersite Beta Alfa.

 

0 Kommentarer