Alt for ofte taler politikerne udenom, og journalisterne presser på for at få et svar, som politikerne ikke vil give. Resultatet er, at både politikere og medier mister troværdighed, og folkestyret taber.
DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, skriver i et længere opslag på Facebook i dag, at journalister har et medansvar for, at interviews løber af sporet, fordi journalisterne ofte går for aggressivt til kilderne.
”Så bliver resultatet i bedste fald underholdende, men for ofte ligegyldig mundhuggeri, i værste fald mindre åbenhed, mindre debat, færre svar, færre løsninger og yderligere mistillid til både politik og journalistik,” skriver Ulrik Haagerup
Handler ikke om Clement
Ulrik Haagerup uddyber over for Journalisten, at bemærkningen ikke er møntet på Clement Kjersgaards interview med Uffe Elbæk. Et interview, der ellers er blevet beskyldt for at ende i netop mundhuggeri.
»Det er berettiget, at journalister insisterer på at få svar på deres spørgsmål,« siger han og nævner Martin Krasniks interview med justitsminister Morten Bødskov, hvor ministeren talte udenom 28 gange.
Det er ikke en kritik af enkeltpersoner, enkeltprogrammer eller hardtalk-genren, forklarer Ulrik Haagerup.
»Men jeg vil gerne rejse en debat om, om vi kan gøre noget andet, så vi kan løse de udfordringer, vi står over for,« siger han.
Ulrik Haagerup opfordrer i opslaget på Facebook til, at medier og magthavere aftaler en klar arbejdsdeling: Medierne spørger ordentligt, og politikere svarer ærligt.
Drop helte og skurke
Selv peger Ulrik Haagerup på, at det faktisk er muligt at få politikere til at fortælle åbent om deres politik og lægge deres tvivl frem. Det sker ifølge ham for eksempel i det politiske magasin ’Langt Fra Borgen’ på DR1. Her er nøgleordet nysgerrighed.
Men det er en færdighed, journalister ofte forsømmer, mener Haagerup:
"Vi foretrækker, at der kun er én vinkel, og at folk deles op i helte og idioter. Men virkeligheden er jo meget mere nuanceret. Hellere efterlade brugeren med en lille tvivl, der er engagerende, end at man på forhånd definerer skurken og kun går efter at få bekræftet sin hypotese," skriver Ulrik Haagerup, der på Facebook slutter med dette spørgsmål:
”Vi journalister bør ændre os. Tør I politikere også?”
I går bekræftede justitsminister Søren Pind i 'Deadline', at der er en udfordring med politikere, der ikke svarer på det, de bliver spurgt om. Efter Clement Kjersgaards interview med Uffe Elbæk meddelelte Søren Pind, at han ikke ønsker at blive interviewet af Clement Kjersgaard.
4