Haagerup: Forskerne har ændret holdning til exit-polls

For seks år siden frygtede Ulrik Haagerup, at exit-polls påvirkede valgresultatet. Nu siger han, at ny forskning viser, at der ikke er grund til bekymring. Ikke alle forskere er enige i den udlægning. En tidligere nyhedschef på DR mener, at Haagerups holdningsændring skyldes ”kommerciel tankegang”

I forbindelse med Folketingsvalget i 2007 var Ulrik Haagerup imod exit-polls, og beskrev, hvordan DR var »bekymrede for, at det kunne få en uheldig påvirkning af den demokratiske proces«. Den holdning er som bekendt ændret så meget, at DR i sin dækning af kommunalvalgkampen bragte en såkaldt exit-prognose allerede klokken 15, som senere viste sig at være meget misvisende.

For seks år siden fortalte Ulrik Haagerup, at han havde rådført sig med »eksperter« om skadevirkningen ved at offentliggøre exit-polls, inden valgstederne var lukkede. Grunden til at han har ændret holdning i dag er, at eksperterne også har ændret holdning, forklarer han til Journalisten i et interview, der blev foretaget onsdag sen eftermiddag:

»Den viden, der er til rådighed på området, er blevet tydeligere end for seks år siden,« siger Ulrik Haagerup.

Den tydeligere viden er, at man ikke kan påvise en effekt af exit-polls:

»Siden sidst har valgforskere og folk, der kigger på vælgervandringer og demokratiske valg, været inde og kigge på spørgsmålet. Den forskning, der er blevet lavet på det viser, at det ikke er muligt at dokumentere, at det rent faktisk har en effekt. Så kan forskere have deres personlige holdning, men det er noget andet,« siger Ulrik Haagerup, der ifølge eget udsagn ikke kan fortælle, hvilke forskere han har snakket med, da der ikke er en aftale om, at de vil stå frem.

En af Danmarks største eksperter i meningsmålinger Søren Risbjerg Thomsen er enig i Ulrik Haagerups udlægning:

»De fleste vælgere går ikke så meget op i meningsmålinger eller exit-polls. Det er mere politikerne, der lader sig påvirke af meningsmålinger, og det er mere op til selve valgdagen. Jeg tror ikke på, at exit-polls påvirker udfaldet af valget,« siger Søren Risbjerg Thomsen.

Forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, er dog ikke enig i den udlægning:

»Cirka syv procent af vælgerne siger, at de bliver påvirket af meningsmålinger – og exit-polls er dybest set det samme som meningsmålinger. Påvirkningen kan være i alle mulige retninger og i et meget lille omfang, men fakta er i dag, at valg kan blive afgjort med meget få stemmer, og derfor kan exit-polls have en påvirkning,« siger Roger Buch.

Tidligere chef i DR Nyheder Per Bjerre har i en artikel på bt.dk beskyldt Ulrik Haagerups for at have nogle helt andre motiver til at acceptere exit-polls:

”Når DR er størst, kan man rykke op på karrierestigen, og man kan få en bonuscheck. Og i valgplanlægningen har netop de kræfter ved de senere års valg presset på for at få en exit-prognose tidligt på – i håb om, at den kunne sikre flere seere til DR end til TV2. Den fløj har forsøgt at gå så langt som muligt ved hvert af de seneste valg. I år ser den ud til at have vundet,” skriver Per Bjerre til BT.

Han beskriver hvordan Ulrik Haagerup tidligere var en ”etisk helt”, men at udviklingen, der ”værnede etikkens kamp mod den mere kommercielle tankegang”.

Ulrik Haagerup skriver i en mail til Journalisten, at han fuldstændig afviser den udlægning og derudover ikke har flere kommentarer til sagen.

3 Kommentarer

Martin Burcharth
21. NOVEMBER 2013
Alene det, at man i USA -
Alene det, at man i USA - hvor exit polls er opfundet og er mere avancerede end i DK - ALTID venter, indtil valgstederne er lukket med at offentliggøre resultater af exit polls, viser hvor meget på afveje DR er i denne sag.
Jo, det er rigtigt, at f.eks. CNN, Fox og MSNBC og de store kanaler begynder at omtale exit polls, inden valgstederne lukker på USA's østkyst. Men de bruger dem kun i forbindelse med demografiske analyser, altså analyser af hvem der har stemt og uden at gætte på en vinder.
Når det gælder forudsigelsen af en vinder, hvor der er tæt opløb og igen efter afstemningen er ovre, indgår der i øvrigt andre faktorer end exit polls i beregningen.
knud Vilby
21. NOVEMBER 2013
Det mest rystende synes jeg
Det mest rystende synes jeg er at mange af svarende i denne exit poll var indhentet før valget. Fordi man ikke havde nok exit-svar, kombinerede man med tidligere svar. Det er jo ikke unøjagtighed. Det er bedrageri.
Bent Johansen
21. NOVEMBER 2013
Ulrik Haagerup ønsker ikke at
Ulrik Haagerup ønsker ikke at kommentere den kedelige sag for DR om den fejlagtige exit-poll på valgaftenen. Det undrer mig ikke. Mange DR-folk, især chefer, prøver at krybe uden om hver gang, mens de gerne vil have, at deres medarbejdere spørger helt ind til benet, når de interviewer folk i radio og tv.
Jeg håber I forbindelse med den fatale vælgermåling, at Deadlines Martin Krasnik bliver indstillet til næste Cavling-pris. Han klædte fuldstændig DR-redaktionschefen Jacob Kwon af til skindet onsdag aften. Kwon kunne eller ville ikke svare ordentlig i dette fortræffelige interview. Tænk, at DR er udstyret med sådanne chefer. En skændsel for dansk presse