Fem opdaterede nyhedskriterier har fundet vej ind i TV 2 Lorrys redaktionslokaler. De lyder:
Løsninger
Håb
Nuancer
Personlig
Ærlig
Det kan man læse i rapporten Takeover på TV2 Lorry. Når unge medieforbrugere får magten, der i fredags blev offentliggjort på Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles hjemmeside. Den evaluerer det forsøg, TV 2 Lorry søsatte i august sidste år, hvor en gruppe gymnasieelever overtog nyhedsproduktionen over fire fredage.
Rapporten fortæller, at de unges takeover har fået betydning for TV 2 Lorrys måde at lave nyheder på. Blandt andet er de fem klassiske nyhedskriterier – aktualitet, væsentlighed, identifikation, sensation og konflikt – nu ikke længere de eneste styrende for, om en nyhed skal nå sendefladen hos TV 2 Lorry.
”Vi er nødt til at se i øjnene, at det, vi før har gjort, ikke nødvendigvis er det rigtige. Politikere og journalister ligger lavest i troværdighedsmålingerne, så vi er nødt til at kigge os selv efter i sømmene og kigge på vores nyhedskriterier,” siger TV 2 Lorrys direktør, Morten Kjær Petersen, til Journalisten.
Ingen konflikt uden løsning
TV 2 Lorrys samarbejde med de unge startede allerede et par år inden den egentlige takeover. I 2015 indledte kanalen et samarbejde med 10 sjællandske gymnasier, og som en del af undervisningen leverede eleverne indhold til kanalen Lorry+.
Samarbejdet med gymnasierne viste tydeligt, at gymnasieeleverne og Lorry-redaktionens journalister havde forskellige definitioner af, hvad nyheder egentlig er. Den yngre generation gav især den klassiske konflikthistorie en overhaling. De efterlyste flere nuancer, mere ærlighed i tilvalg og fravalg og mere fokus på løsninger.
Det tankesæt er blevet en del af måden at arbejde på for TV 2 Lorrys journalister i dag, fortæller direktøren.
”De nye kriterier er med til redaktionsmøderne. Nogle gange har vi lyst til at lave en historie, selv om det ikke passer på kriterierne. Men hvis vi ikke har et bud på løsninger til et problem, lader vi historien ligge, indtil vi finder nogle løsninger,” siger han.
”Det betyder ikke, vi ikke kan lave en konflikthistorie, men vi forpligter os til altid at søge efter en løsning på problemet,” siger direktøren.
En tilvænningssag for journalisterne
Morten Kjær Petersen erkender, at det ikke er den nemmeste øvelse for journalisterne på redaktionen.
”Journalisterne synes selvfølgelig, det er svært. Men de synes også, det er spændende. De kan jo godt genkende den oplevelse af, at man bliver lidt træt af medierne, når det altid er konflikthistorier,” siger han.
”Og hvis der er et problem, er der jo formentlig også en løsning. Det har vi bare som journalister svært ved at forstå er væsentligt. Det er ikke sådan, vi er opdraget.”
Kan man frygte at miste nogle af de ældre målgrupper, hvis alt skal være nyt, ungt og eksperimenterende?
”Nej, for pointen er ikke at gøre det ungt. Det handler om at fortælle relevante historier. Og det gælder også for de midaldrende og ældre,” siger Morten Kjær Petersen.
Nyhedskriterier til debat
Morten Kjær Petersen fortæller dog, at de nye nyhedskriterier ikke er fredet.
”Jeg kan sagtens se for mig, at vi kommer til løbende at justere på kriterierne, fordi journalisterne gør sig nogle erfaringer,” siger han.
”Det er jo selvfølgelig heller ikke sådan, at så har der været en gymnasieklasse forbi, og så finder nyhedschefen og direktøren på et eller andet, og så er det bare sådan, det er. Journalisterne er jo heldigvis så meget journalister i hjertet, at de bidrager meget i processen.”
Til efteråret vil TV 2 Lorry nedsætte fokusgrupper og på den måde undersøge, om den nye måde at tænke nyheder på er en succes.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.