Gyldne tider venter forude

 

 

Når den femte landsdækkende radiokanal bliver en realitet, ventes den at tiltrække op mod en fjerdedel af lytterne mellem 30-50 år. Det var derfor naturligt, at P5 blev et af de varmeste diskussionsemner på årets radiofestival, Radio Days. Hvis TV2 bliver ejere af P5, skal tv-stationens varemærke og populære værter markedsføre radiokana-len, mens nordjyske ANR vil bruge sit forspring inden for mediekonvergens, hvis kanalen bliver deres.

Radioen er et medie i vækst. Der er flere lyttere. Lytningen øges. Omsætningen øges. Der er vækst over hele linien.

Således lød den optimistiske udmelding fra DRs radiodirektør Leif Lønsmann, da Radio Days 02 blev skudt i gang i Radiohuset den sidste weekend i januar. De gode tider for radiomediet ventes faktisk at fortsætte, når de to nye kommercielle radiokanaler P5 og P6 sælges til højestbydende ved en auktion i april.

Radiomediets gunstige udvikling betyder, at en række dagblade, mediehuse og lokalradionetværk har vist interesse for de nye radiokanaler. Hvis prisen er rigtig, kan især P5 blive en givtig forretning – og en alvorlig konkurrent til lokalradioerne og DRs nyhedsposition på radioområdet. Erfaringerne fra Norge og Sverige viser nemlig, at kommercielle landsdækkende radiostationer får over 100 millioner kroner i reklameindtægter om året.
På Radio Days var forventnin-gerne til det journalistiske indhold på P5 et af de varmeste diskussionsemner. Hvilken slags nyheder kommer der på den femte kanal, hvem er målgruppen, og hvor stor indflydelse skal lytterne have på indholdet af radionyhederne?

Blandt kandidaterne til at købe P5 var TV2 og radiostationen ANR i Aalborg inviteret til Radio Days. ANRs radiochef Carsten Worsøe ser en fremtid, hvor lytterne skal have større indflydelse på indholdet af programmerne. Målgruppe- og lytterundersøgelser skal prioriteres højt. Historier, som almindeligvis bliver betragtet som journalistisk væsentlige, risikerer at blive skåret væk, hvis lytterne ikke vil have dem.

"Hvis man ikke fortæller de rigtige historier, skruer folk bare hen på en anden frekvens. Derfor vil historier, som journalister måske finder væsentlige, ryge ud, fordi det ikke interesserer målgruppen. Udgangspunktet må være, at man ikke taler ned til lytterne, men gør indholdet af programmerne modtagerstyret," siger Carsten Worsøe.

I dag henvender ANRs radiokanaler sig til en række forskellige målgrupper og lytterbehov. For eksempel "voksenkanalen" Guld FM for lyttere mellem 30 og 45 år og Hit FM for de unge lyttere. Tiden for de bredtfavnende omnibusmedier er forbi, mener Carsten Worsøe, og derfor vil P5 også henvende sig til en helt specifik målgruppe.

"Radioavisen, som vi kender den, henvender sig til en målgruppe, der dækker de 0 til 117-årige. Det vil sige hele befolkningen. Jeg tror, at P5 skal ramme en meget snævrere målgruppe – nemlig lyttere mellem 30 og 50 år, som vi har fat i med Guld FM," siger Carsten Worsøe.

Vil have P3 og P4s lyttere
En af de andre kandidater til den femte radiokanal, TV2, var repræsenteret på Radio Days ved nyhedschef Michael Dyrby. Han er enig med Carsten Worsøe i, at målgruppen er 30-50-årige P3 og P4-lyttere. Det er lyttere, som i dag synes, at nyhedsudsendelserne på P3 er for ungdommelige og musikken på P4 for kedelig. De ønsker et alternativ, der kan levere kvalitet og en musikprofil, de kan identificere sig med. Men dér hører enigheden mellem Michael Dyrby og Carsten Worsøe også op. For ifølge Michael Dyrby skal lytterne ikke diktere det journalistiske indhold på P5.

"Jeg mener ikke, at man kan tage afsæt i, hvad lytterne siger, de vil have. For de vil jo kun have det, de kender i forvejen. Min faglige baggrund siger mig, at hvis vi skal flytte lyttere fra P3 og P4, skal vi være troværdige, og sammen med troværdighed hænger væsentlighed. Derfor vil der hver dag være indslag, som skal med i programmerne, fordi de ganske enkelt er vigtige," siger Michael Dyrby.

Hvis TV2 og koncessionspartneren Clear Channel bliver ejere af P5, er det planen at overføre TV2s stærke varemærke til radio. Radioredaktionen skal trække på de samme nyhedskilder som TV2s fjernsyns- og internetredaktioner, og historierne skal præsenteres af værter, som lytterne kender fra TV2s sendeflade. Radiostemmerne kan med andre ord komme til at tilhøre Jes Dorph-Petersen, Camilla Boserup eller Ulla Terkelsen.

"Vi tillader os at sige, at vores værter har personlighed. Derfor vil det være helt naturligt at bruge vores nyhedsikoner fra Kvægtorvet, udlandet og Christiansborg på radioen, fordi de er gode og kendte stemmer," siger Michael Dyrby, som tidligere har arbejdet som redaktionschef på Radio 2. Dengang var værterne tidligere DR-profiler som Monica Krogh Meyer, Jørn Hjorting og Georg Julin.

Men selv om TV2 ønsker at genbruge tv-medarbejdere på P5, skal Boserup, Terkelsen, Dorph-Petersen og de andre redaktionelle medarbejdere ikke sættes til at arbejde tværmedialt for enhver pris.

"Jeg tænker måske meget i klassiske journalistiske baner, men jeg mener, at man skal satse på spidskompetencer. Folk, der skriver godt, er ikke nødvendigvis gode til at lave radio. Journalister skal selvfølgelig kunne arbejde med forskellige medietyper, men man kan ikke bare skifte mellem radio, internet og tv – og det er vel også derfor, man kan høre kvalitetsforskel mellem DR og lokalradioerne," siger Michael Dyrby

På Radio 2 var 10-11 journalister ansat på redaktionen, men bemandingen bliver endnu større, hvis TV2 skal sende nyheder og magasinindslag på P5, forudser Michael Dyrby.

Carsten Worsøe fra ANR tør ikke sætte tal på antallet af journalistiske arbejdspladser. Men han er ikke i tvivl om, at journalisterne skal kunne arbejde tværmedialt. Det viser de gode erfaringer fra Nordjylland.

"Hvis nogle vil oprette en monomedial redaktion, begår de en stor fejl. Vores erfaringer fra Frederikshavn viser, at tværmedialitet er et tidobbelt Kinderæg, som læsere, lyttere, seere og medarbejdere er meget tilfredse med. Det er det eneste rigtige, hvis man ønsker at følge med udviklingen," siger Carsten Worsøe.

Læs også: 300 til Radiofestival

DE TO NYE RADIOKANALER
– P5 vil for første gang bryde DRs monopol på landsdækkende radio. 80 procent af befolkningen vil kunne modtage P5, som bliver sat til salg i april. Buddene ved auktionen begynder ved 5 millioner kroner, og koncessionsperioden løber over otte år. Den femte radiokanal skal sende mindst 7 minutters nyheder og magasinprogrammer i timen. De fleste magasinprogrammer vil sandsynligvis blive placeret i radiomediets prime time klokken 7-10 om morgenen.

– Der er ingen indholdskrav til P6, som ventes at blive en musikkanal. Kun 37 procent af befolkningen vil kunne modtage kanalen, som kommer til at koste mindst to millioner kroner.

Samme køber kan ikke erhverve sig begge kanaler, og DR er på forhånd udelukket, fordi DR fik rettighederne til den fjerde radiokanal. TV2 og Clear Channel, ANR, Det Berlingske Officin, Politiken og Jyllands-Posten er blevet nævnt som potentielle købere af P5.

0 Kommentarer