Guldgraverne

De er mellem 25 og 40 år. De er mænd, og så "vil" de hellere end noget andet arbejde på den nye avis Dagen. Chefredaktøren forklarer, hvordan han valgte, og hvorfor han ikke er helt tilfreds.

"De er ligesom læserne. De er mere nysgerrige end fordomsfulde." Sådan lyder beskrivelsen af den udvalgte skare af redaktionelle medarbejdere, der skal sørge for, at avisen Dagen udkommer første gang den 22. oktober.
Og så har de én ting mere tilfælles:

"De VIL det her," siger chefredaktør Kresten Schultz Jørgensen, så det runger i det gabende tomme kontor.

Uden at annoncere har han i løbet af de seneste måneder fået 341 ansøgninger og gennemført 138 samtaler med folk, som vil være med i den redaktionelle stab. Først for nylig indrykkede han en annonce på Ritzaus Bureau, fordi der manglede chefer.

"Folk har simpelthen søgt som sindssyge. De har stået hjemme i min baghave med uopfordrede ansøgninger," siger Kresten Schultz Jørgensen.

Foreløbig er der ansat 34 faste redaktionelle medarbejdere, der kan ses her på opslaget. Dertil kommer nogle stykker, der blot mangler at få forhandlet kontrakt på plads, og som derfor ikke er med. I alt skal avisen op på cirka 49 faste redaktionelle medarbejdere. Dagen skal også skrive kontrakter med 20-30 fast tilknyttede journalister. Det er freelancere i udlandet og i Danmark, der underskriver en fast leveringskontrakt, men som har ret til at arbejde for andre medier samtidig.

Et hurtigt blik hen over ansigterne fortæller, at Dagen med stor sikkerhed bliver avisen med den yngste besætning i Danmark. Den foreløbige gennemsnitsalder er 32 år, samtidig er cirka to ud af tre redaktionelle medarbejdere mænd. Man kan også konstatere, at der ikke er nogen nydanskere blandt de ansatte.

Kresten Schultz er ikke stolt af fordelingen, men han har en god forklaring på, hvorfor medarbejderne ikke afspejler befolkningssammensætningen.

"Det hænger sammen med de kriterier, jeg har ansat folk efter. Et: Vilje til projektet. To: Journalistisk kernekompetence. Det vil sige evnen til at skrive. Ikke meritter. Vi ser, hvad de har lavet. Og tre: Sociale kompetencer. Altså evnen til at være holdspiller. Vi har kun ansat sympatiske mennesker," smiler han.

"Det er en primær kvalifikation, at man vil guldgrave. Man skal være lidt af en eventyrer, og derfor er der nok mange unge mænd," siger Kresten Schultz Jørgensen og tilføjer, at avisen ifølge egen undersøgelse alligevel er den avis i Danmark med den største procentdel af kvinder.

 

Dage i ørkenen
Dagens chefredaktør mener selv, at han har ansat en samling unge talentfulde mænd. Men ikke mange stjerner. Og det er han meget tilfreds med.

"Vi har slet ikke behov for at købe dyre og veletablerede navne. Der er i vores branche ofte en omvendt proportionalitet mellem kendthed og kvalitet. De har så stor en selvfølelse, at det er et problem".

– Olav Hergel fra Berlingske og Nils Thorsen fra Politiken?

"Ja ja. Der er også nogle, som er kendte og skriver godt. Men vi vil bare ikke gøre, som to avischefer gjorde engang – gå ud og hyre et a-hold, som alle sammen er kendte. Så kan man se, hvad det gør ved ens organisation," siger han med henvisning til lanceringen af Det Fri Aktuelt.

"Vi er et team, der skal ud i ørkenen. Der kommer helt sikkert dage, hvor der ikke er vand. Så tager man kun folk med, som vil det her projekt. Det kan man afgøre på en samtale på tre minutter."

– Der er nok nogle, der vil mene, at du bare har hyret en masse billige unge folk?

"Desværre er lønbudgettet overskredet. Jeg kan konstatere, at vi ligger lidt under de tre store morgenaviser og lidt over Information og Kristeligt Dagblad med hensyn til gennemsnitslønnen."

Kresten Schultz Jørgensen har med andre ord helt bevidst valgt unge, engagerede mænd. Men han erkender samtidig, at det ikke har været tilsigtet, at der kom så mange af dem.

"Vi har været i en stresssituation. Skibet skal sejle, og folk vælter ned på kajen, og det handler også om, hvem der kan nå det."

– Hvad vil mangle i en organisation med mange unge mænd?

"Det overblik, den ro, den proportionssans, som alder giver. Udfordringen for os som avis er ikke at blive hippe og smarte nok. Udfordringen for os er, at vi er klassiske nok, leverer varen og har en grundighed," siger Kresten Schultz Jørgensen.

– Hvad vil du gøre ved det?

"Det er da et problem, jeg må tackle. Derfor er jeg også selv blevet langt mere konservativ, end jeg troede, jeg skulle være. "Rolig… vi skal også have krydsord," siger jeg. En komplet organisation er en organisme, der bare kører. Så er der ikke en som mig, der fiser rundt og hiver i tøjlerne. Men det er jo en proces, som hele tiden kører," siger chefredaktøren og forsikrer, at der skal ansættes flere journalister næste år – og næste år igen.

Læs også:Dagens Fakta og Guldgraverne

0 Kommentarer