Guldbrandsen: »Jeg har meldt mig ud i frustration«

DJ svigter sit eget formål, mener instruktør Christoffer Guldbrandsen. »I dag handler det om at have mange medlemmer, ikke at varetage journalistikkens interesser. Derfor er forbundet irrelevant for mig,« siger Guldbrandsen til Journalisten.dk.

DJ svigter sit eget formål, mener instruktør Christoffer Guldbrandsen. »I dag handler det om at have mange medlemmer, ikke at varetage journalistikkens interesser. Derfor er forbundet irrelevant for mig,« siger Guldbrandsen til Journalisten.dk.
Kan Dansk Journalistforbund rumme både den kritiske journalist og spindoktoren? Det mener DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård sagtens.

»Vi gør os ikke til dommere,« sagde han i et stort interview med Journalisten.dk.

Men det interview vil instruktør Christoffer Guldbrandsen ikke lade stå uimodsagt. Det er sagen mellem ham og tidligere rådgiver i Forsvarsministeriet Jacob Winther, der har kickstartet debatten.

»Det er ikke overraskende for mig, men det er nedslående endnu en gang at se, at Dansk Journalistforbund ser det som sin opgave at bistå en spindoktor, som er blevet afsløret i magtmisbrug og lovovertrædelser for at få en sag til at gå væk,« siger Guldbrandsen til Journalisten.dk.

Hvorfor overrasker det dig ikke?

»Det er jo det, jeg har kunnet konstatere er linjen i forbundet. Mit synspunkt er, at enten repræsenterer man magten, eller også repræsenterer man dem, der udfordrer magten. Man kan som forbund ikke begge dele samtidig.«

Derfor har Christoffer Guldbrandsen også meldt sig ud af Dansk Journalistforbund. Det gjorde han i al stilfærdighed omkring december sidste år.

»Tanken om, at jeg selv bidrog til at betale for spindoktorens advokat gennem et mangeårigt medlemskab af forbundet, var selvfølgelig helt uholdbar. Længere væk kommer man næppe fra forbundets formålsparagraf. Derfor har jeg meldt mig ud,« siger han.

Christoffer Guldbrandsen henviser til DJ's formålsparagraf. I det første punkt står, at et af forbundets formål er »at fremme (…) en udvidelse af presse- og ytringsfriheden over for arbejdsgiverne, lovgivningsmagten og myndighederne«.

Mener du, at DJ lever op til dets formålsparagraf?

»Nej, åbenlyst ikke i det her tilfælde. Når man kommer i den paradoksale situation, at man er med til at finansiere en forsvarsministers spindoktors kampagne for at tilbageholde væsentlige oplysninger og undgå at blive afsløret, så arbejder man netop for magthavernes interesser,« siger han.

Det stod også klart for Christoffer Guldbrandsen længe før december, at han skulle melde sig ud af DJ.

»Hele forbundets håndtering af sagen og Mogens Blicher Bjerregårds temmelig naive tilgang gjorde det hurtigt klart for mig, at det ikke gav den store mening at være medlem af forbundet,« siger han.

Hvad mener du, DJ burde gøre anderledes? Skal de smide alle kommunikatørerne ud af forbundet?

»Jeg har ikke noget bud på, hvordan DJ skal organisere sig. Men jeg meldte mig ind i et journalistforbund, fordi jeg ønskede mine interesser som journalist varetaget. Det, der så er sket gennem de mange år, er, at det i dag handler om at have mange medlemmer, ikke at varetage journalistikkens interesser. Derfor er forbundet irrelevant for mig i dag. Det synes jeg selvfølgelig er ekstremt ærgerligt, og jeg har meldt mig ud i frustration.«

Mogens Blicher Bjerregård siger i interviewet med Journalisten.dk, at det ikke er hans opgave at gøre sig til dommer over medlemmerne eller de enkelte medlemmers etik. Hvad mener du om det argument?

»Det er jo ufrivilligt komisk. Han er formand for journalistforbundet, og så vil han ikke forholde sig til en konkret situation, der er vigtig for journalistikken. Men hele det interview er jo lettere grotesk. Han fremfører, at han ikke vil kommentere mere på den konkrete sag, selv om hele diskussionen udspringer af, at han har kommenteret på sagen. Når du så konfronterer ham, så vil han ikke længere kommentere på den konkrete sag,« siger Christoffer Guldbrandsen.