Guldbrandsen: Gades spindoktor lækkede hemmelig mission

Da TV 2 kunne afsløre, at Jægerkorpset skulle til Irak, var kilden forsvarsministerens pressechef, Jacob Winther. Det hævder instruktøren Christoffer Guldbrandsen. Winther afviser historien.

Da TV 2 kunne afsløre, at Jægerkorpset skulle til Irak, var kilden forsvarsministerens pressechef, Jacob Winther. Det hævder instruktøren Christoffer Guldbrandsen. Winther afviser historien.

I april 2007 kunne TV 2 fortælle, at Jægerkorpset skulle på en hemmelig mission til Irak. Efter afsløringen rettede korpsets chef, oberstløjtnant Henrik H. Friis, en skarp kritik mod den hemmelige kilde til historien:
"Jeg ved ikke, hvis interesse det tjener, at man offentliggør det. Det gør det vanskeligere og meget farligere for os at løse vores opgave, og det gør sikkerhedssituationen værre for de danske soldater," sagde Friis til Ritzau.

I et interview med filmmagasinet Ekko, der udkommer onsdag, fortæller dokumentarfilminstruktøren Christoffer Guldbrandsen, at tippet kom fra Forsvarsministeriet. Ifølge Guldbrandsen fik TV 2 historien om missionen af forsvarsminister Søren Gades pressechef, Jacob Winther.

"Den 26. april flyver TV 2's Rasmus Tantholdt hjem fra Irak sammen med Søren Gade. Få timer efter de er landet, ringer Gades rådgiver, Jacob Winther, til Tantholdt. Han har nogle stærkt fortrolige oplysninger, som han gerne vil dele med TV 2. Winther fortæller, at Søren Gade har besluttet, at der skal sendes jægersoldater til den danske lejr," lyder Guldbrandsens anklage i Ekko.

Instruktøren, der stod bag den stormombruste dokumentar "Den hemmelige krig" og i den forbindelse havde en række sammenstød med Forsvaret og dets presseafdeling, siger til filmmagasinet, at han ikke er alene om at kende historien.
"Der sidder journalister på TV 2, Politiken og DR, der alle ville kunne fortælle den samme historie. Men de vil ikke. Enten fordi de ikke vil kompromittere deres kilder, eller fordi de er bekymrede for konsekvenserne," siger Guldbrandsen og peger på, at den danske presse er alt for afhængig af Forsvarsministeriet.

Over for Berlingske.dk afviser Jacob Winther imidlertid, at han har lækket historien.

I sin tirsdagsudgave opruller Politiken, hvordan det gik til, at TV 2 kunne kende historien om jægersoldaternes mission, før den var blevet præsenteret for Udenrigspolitisk Nævn. Politikens oplysninger om, hvornår TV 2's journalist Rasmus Tantholdt får et tip om Irak-missionen, sammen med Christoffer Guldbrandsens forklaring, men personen i den anden ende af telefonforbindelsen identificeres ikke nærmere end med betegnelsen "en central kilde".

Gitte Lillelund Bech (V), der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, opfordrer i dagbladet Information Guldbrandsen til at gå til politiet, hvis han har beviser for, at Jacob Winther lækkede historien.

0 Kommentarer