Instruktøren af "Den Hemmelige Krig" mener, at filmen er en almindelig dokumentarfilm, ikke en kunstfilm.
Instruktøren bag dokumentarfilmen "Den Hemmelige Krig", Christoffer Guldbrandsen, glæder sig over, at rapporten om filmen på de fleste punkter giver ham medhold, men han er ikke enig i alle undersøgelsens konklusioner. Ifølge rapporten er der tilstrækkelig journalistisk dokumentation for filmens hovedpåstande.
"Jeg er tilfreds med, at det konkluderes, at filmens journalistiske substans holder, og at det meste af den kritik, som blev fremført, ikke var berettiget. Det er selvfølgelig usædvanligt at blive undersøgt på den måde. Men vi har hele tiden haft respekt for medlemmerne af gruppen og forventet, at de ville lave en retvisende rapport," siger Christoffer Guldbrandsen.
I rapporten står der, at der var tilstrækkelig journalistik dokumentation for filmens vigtigste påstande – at afghanske fanger blev mishandlet, og at regeringen ikke gav Folketinget de rigtige oplysninger.
Men Christoffer Guldbrandsen og hans medtilrettelægger Nils Giversen bliver også kritiseret på en række punkter.
For eksempel konkluderer rapporten, at der ikke var tilstrækkelig journalistisk dokumentation i filmen for at sige, at afghanske fanger i dansk varetægt blev udleveret til amerikanerne rutinemæssigt.
"Der er jo tale om en sproglig kritik. Formuleringer kan altid diskuteres. Om det havde været bedre at bruge ordet ’jævnligt’ i stedet for ’rutinemæssigt’, mener jeg, er en smagssag ," siger Christoffer Guldbrandsen.
"Det var en speak, vi overvejede meget nøje. Vores vurdering var, at når kilderne sagde, at det var sket 5-6 gange i løbet af 5-6 måneder, var der belæg for at kalde det ’rutinemæssigt’. Jeg har tænkt meget over hvert et ord, vi siger i filmen."
I rapporten kritiseres filmen for at lancere tortur som et tema ved at bringe torturlignende illustrationer. Men filmen dokumenterer ikke i tilstrækkelig grad, at tortur har fundet sted, konkluderer rapporten.
Christoffer Guldbrandsen afviser kritikken.
"Her er der simpelthen tale om en misforståelse. Filmen forsøger altså ikke at dokumentere, at de fanger, danskerne overleverede til amerikanerne, blev tortureret. Sagen om de overleverede fanger handler ikke om tortur, men om mishandling. Det vil sige for eksempel slag, spark, tvangsbarbering eller anden ydmygende behandling.
Kan du forstå, at folk har fået det indtryk, at filmen handler om tortur, inklusiv DRs egne journalisters omtale af filmen og medlemmerne af undersøgelsesgruppen?
”Nej. Jeg kan ikke forstå, at nogle mennesker ikke har været opmærksomme på at skelne mellem tortur og mishandling. Vi siger mishandling, og hvis andre hører ordet tortur, kan man ikke klandre os for det,” siger Guldbrandsen.
Medtilrettelægger Nils Giversen siger, at han ikke kan genkende et andet kritikpunkt i rapporten: At filmen ikke dokumenterer, at fanger i dansk varetægt endte i Guantanamo.
"Her er der igen tale om en misforståelse. Filmen påstår ikke, at de overdragede fanger endte på Guantanamo. Vi siger, at de risikerede at komme til Guantanamo, hvilket ligger fast.
Forhørslederen Chris Hogan fortæller, at de danske soldater overdrog en gruppe fanger, som han mener endte på Guantanamo. Det, mente vi, var en væsentligt oplysning fra en troværdig kilde, som burde viderebringes," siger Nils Giversen.
Af rapporten fremgår det, at der sker en genreglidning i disse år fra traditionelle til mere kunstneriske film. På spørgsmålet om hvilken type filmen "Den Hemmelige Krig" er – klassisk dokumentarprogram eller mere kunstnerisk, instruktørbåren dokumentarfilm – siger Christoffer Guldbrandsen:
"Jeg mener ikke, at der er tale om en film, hvis visuelle og formmæssige virkemidler adskiller sig væsentligt fra så mange andre dokumentarfilm, som TV 2 og DR sender."
Har du oplevet at stå i et skisma mellem kunst og journalistik?
"Nej, det har jeg ikke. Den eneste måde, denne film adskiller sig fra andre film, er, at den omhandler et meget kontroversielt emne, og at vi er blevet angrebet af nogle, som har adgang til mange ressourcer."
Er du journalist eller kunstner?
"Jeg er journalist. Det er i hvert fald det, jeg er uddannet som."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.