Guardian-chef advarer om avisblodbad

I værste fald vil fem nationale engelske aviser knække nakken i løbet af de næste to år. Sådan lyder dommedagsprofetien fra redaktøren på engelske Guardian News & Media. (opdateret)

I værste fald vil fem nationale engelske aviser knække nakken i løbet af de næste to år. Sådan lyder dommedagsprofetien fra redaktøren på engelske Guardian News & Media. (opdateret)

Blodbad, systematisk kollaps og absolut markedsfiasko. Guardian-chefen Emily Bell ruller de helt tunge, verbale profetier frem, når hun ser på avisbranchen de næste to år.

»Vi er på kanten af et to-årigt blodbad for vestlige medier. I England kan fem nationale aviser gå nedenom og hjem,« siger Emiliy Bell ifølge guardian.co.uk.

Advarslen fremførte hun i går på et seminar for den absolutte top i den britiske mediebranche, arrangeret af tænketanken POLIS. Ifølge Emily Bell er det især de store broadcastere samt nationale og regionale medier, der er i farezonen. De vil alle blive hårdest ramt af, hvad hun kalder »et systematisk kollaps af annoncemarkedet«.

Hun tilføjer, at der ikke blot tale om en lavkonjunktur eller en udløber af finanskrisen. Det handler om strukturelle ændringer, hvor rækkevidden af konsekvenserne er helt anderledes omfattende.

»Selv de medier, som overlever, vil køre med underskud i flere år,« siger hun.

Emily Bell, der er direktør for digitalt indhold på the Guardian News & Media, frygter derfor, at engelske aviser vil blive ramt af samme skæbne som nu lukkede amerikanske medier. En af de seneste aviser er New York Sun, som udkom for sidste gang 31. august. Og på britisk grund vil BBC være den eneste britisk-ejede broadcaster tilbage om blot et par år, forudser hun. Resten vil enten lukke eller blive overtaget.

Dertil kommer, at der på de få tilbageværende medier vil opstå en ny form for 'superstar culture', med feterede stjernereportere, som ekesempelvis BBCs erhvervsredaktør Robert Preston, der er blevet kritiseret for direkte at påvirke finanskrisen med sine artikler.

De nye stjernereportere vil således fortsætte med at trykke og udgive deres artikel-serier i de gængse medier, men vil samtidig opnå en helt ny autoritet via deres egne blogs og personlige analyser, lød vurderingen fra Emily Bell.

Læs også artiklen Solen er slukket i New York.

(opdateret: 11:55)

0 Kommentarer