»Grundforskning i censur,« siger Peter Øvig om Facebook-kampagne

Peter Øvigs nøgne hippier er heller ikke velkomne på Facebook. Her bliver billederne fjernet lige så hurtigt, som aktivister offentliggør dem. »Der foregår en slags grundforskning i censur,« siger forfatteren om aktivisterne, der deler hans billeder

Facebook fjerner dette billede. Apple vil ikke publicere det i ebøger. Forfatteren Peter Øvig Knudsen er, med sine Hippie-bøger, løbet sur i amerikansk, systemsat bornerthed.

I den seneste tid har aktivister delt ovenstående billede på Facebook i protest mod, at det amerikanske firma forsøger at censurere det. 

Facebooks censur kommer efter at computerfirmaet Apple gennem længere tid har nægtet at sælge forfatterens ebøger – netop fordi de rummede billeder som dette, der overtræder firmaets regler for pornografisk indhold.

Nu har du både problemer med Apple og Facebook. Hvad gør du?

»Nu er jeg jo bare en lille forfatter, så der er ikke meget jeg kan gøre. Der er heldigvis andre, der har taget sagen op. Morten Løkkegaard kæmper i EU-parlamentet. Og nogle aktivister har taget sagen op. De uploader et af billederne til Facebook og undersøger, hvad der sker,« siger Peter Øvig Knudsen.

»Der foregår en art grundforskning, kunne man kalde det. Hvor de prøver at finde ud af: Hvordan censurerer Facebook? Hvad er der for straffe? Jeg ved ikke, om den forskning er foretaget før. Hvordan Facebook rent teknisk censurerer. Og hvorfra det foregår. Det synes jeg er interessant. Det ser ud til at foregå på det amerikanske kontinent.«

»Det ser ud som om de går efter nogle bestemte tråde, som er mest aktive. Der er nogle billeder, der får lov at ligge nogle dage, hvor der er nogle andre der nåede op på 1200-1500 delinger før de forsvandt, her gik der mindre end 24 timer før de forsvandt.«

Påvirker det salget af bøgerne?

»Nej. Der er nogle der siger, at jeg bare gør det for reklamens skyld, men det ville godt nok være spild af tid. Jeg kan ikke se nogen afsmitning overhovedet på salget af det her. Men ebøger sælger jo generelt ikke ret meget endnu.«

Men ebøger er vel fremtiden, også for sådan en som dig?

»Der er ingen tvivl om, at ebøger er fremtiden. Spørgsmålet er, om papirbøgerne om 5-10 år har sådan et nicheliv lige som LP-plader. Jeg kan stadig bedst lide at læse bøger på papir, så det er nok også et generationsspørgsmål.«
»Min forlægger har en teori om, at den måde en bog lever på er anderledes, om man læser den på papir eller skærm. At man simpelthen læser på en anden måde, når det er på en skærm. Det må nogle forskere på et eller andet tidspunkt efterprøve. Hjernescanninger måske. Om der er en forskel på, hvordan vi læser.«

 

8 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
9. JUNI 2013
Hej Per Steenholdt, hvad det
Hej Per Steenholdt, hvad det som Fjæsbog kan, som e-mails ikke har kunnet i de sidste 20 år...?

Det er i øvrigt de danske medier, som har været en betydelig faktor i den hype, som har blæst Fjæsbog op til noget, som den slet ikke er.

Hvis journalisterne på de danske medier fortalte deres læsere og seer, at de kan kommunikere sikkert med hinanden via de mail-servere, som deres danske ISP'er (Internet Service Providere) stiller til rådighed, så ville dankerne helt slippe for, at amerikanske firmaer og efterretningtjenester kan kigge med i beskederne, og redigere i indholdet.

Der er nemlig ikke nogen danske ISP'er som kunne drømme om, at snage i de e-mails, som deres kunder sender, og de vil ikke uden en dommerkendelse aflevere en eneste mails, til Politiet og efterretningstjenesten.

Og så længe e-mails trafikken holdes inden for landets grænser, så er det næppe muligt for udenlandske efterretningstjenester, at opsnappe og aflytte danske e-mails.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Per Steenholdt
9. JUNI 2013
Niels Riis Ebbesen, jeg synes
Niels Riis Ebbesen, jeg synes det er dig der ikke har fulgt med. hvordan skulle du også kunne gøre det når du ikke selv bruger Facebook. Facebook har hvad enten du kan lide det eller ej, i meget høj grad overtaget den måde vi meddeler os til hinanden på. Facebook har overtaget postvæsenets rolle og burde derfor være underlagt grundloven § 72. Jeg kan sagtens leve med, at Facebook og andre medier overvåger os; men når overvågningen bliver til censur og selvcensur og blokerer for lovlige handlinger i Danmark står jeg af. Synd du ikke gør det samme.
Niels Riis Ebbesen
9. JUNI 2013
Hej Claus Frederiksen, jeg må
Hej Claus Frederiksen, jeg må blot konstatere, at du overvurderer den betydning som Fjæsbog har i vores samfund, rent faktisk, så er den bare en kæmpe stor fis i en hornlygte, og der er rigtig mange mennesker som mig, der slet ikke spilder vores tid på Fjæsbog.

Men næsten alle danskere køber på daglig basis ind i Fakta, Netto, Aldi og Rema 1000, så disse butikkers udbud af varer har da langt større betydning for danskernes forbrug, end alt det ligegyldige sludder, som helt unge og midaldrende kvinder med alt for meget tid, publicerer på Fjæsbog.

Og du har vist ikke fulgt ordenligt med, når du ikke har bemærket, at der også er nogle højere magter, som redigerer indholdet i dette fora, og som sletter indlæg.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Claus Frederiksen
8. JUNI 2013
At sammenligne Fakta,
At sammenligne Fakta, muligheden fort at købe EB og BT eller ej - og så et socialt netværk omkring det at kunne kommunikere og tale frit. Er muligvis det dummeste jeg i meget lang tid har læst! Undskyld den hårde retorik, men det er det altså...

Når Facebook vælger at oprette et verdensomspændende offenligt forum, så vælger de også indirekte at acceptere at det er brugerne der i store træk, bestemmer hvad der skal være til rådighed på det forum. De bliver ganske enkelt nødt til at acceptere, at hvad der er voldsomt frastødende i dele af USA og Mellemøsten, på ingen måde er noget der rører folk i Nord Europa.

Var Facebook en hjemmeside som alle andre med mulighed for at kommentere en artikel (... som denne), kunne de med alt mulig grund slette og redigere som det passer dem. Men det er Facebook ikke - de forsøger til gengæld at blæse og have mel i munden. Problemet er at de selv har gjort sig til det de er - et åben forum på verdensplan. Og nu fanger bordet...

Ja, det er deres side - men det er til gengæld min profil, mine meninger og mine billeder. Og derfor har Facebook et problem, når de sletter og smider folk ud fra et forum. Som på overfladen bliver præsenteret som "dit og "mit", og ditto åbent.

Hvad bliver det næste? At man ikke kan have en politisk diskussion på Facebook? M.m. den er i en retning som Facebook bryder sig om og er enig i rent politisk? Facebook har selv bragt sig i den position de er i pt. mht. åbne forums og udveksling af oplysninger og meninger. Og dermed har de også et ansvar.

Det er muligvis at skyde gråspurve med kanoner, men man skal ikke bruge lang tid med næsen i historie bøgerne, for at se hvordan ting er kørt af sporet. Og som startede i det små, med såkaldte "ligegyldigheder" og "... jamen det er kun for en stund vi lige lukker for YouTube og Twitter...".

Man skal ikke bruge lang tid på et Tyrkisk netværk, for at få en fornemmelse af hvad det vil sige når andre vil bestemme hvad der skal være til rådighed online. Og hvad der ikke skal være til rådighed.
Niels Riis Ebbesen
7. JUNI 2013
Hej Mikael Nielsen, når du
Hej Mikael Nielsen, når du handler Fakta, Netto, Aldi og Rema 1000, så bliver du også tilbudt et "censureret" sortiment af varer, for disse butiker fører kun et begrænset udvalg af alle de varer som findes på markedet, og der er da masser af producenter, som kunne klage over, at de ikke kan få deres varer ind på hylderne i disse butikker.

Et godt eksempel er discountsupermarkederne udbud af journalistiske produkter, de fører jo kun EkstraBladet, BT og et par sladderblade, så medier som Information, Politiken og Berlingske kunne jo også råbe op om censur, da disse dagligvarebutikker har en lige så dominerende rolle i det danske samfund, som Apple og Fjæsbog har på Internettet.

Det har i øvrigt undret mig meget, at alle de journalister, som har skrevet om udelukkelsen af Peter Øvig Knudsens hippi-bøger fra Apples bookstore, helt har set bort fra, at Amazon.com er verdens største on-line bogbutik, der er en langt større magt faktor end Apple på det digitale bogmarked.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen

Flere