Graverjournalistikken skal styrkes. Sådan lyder en af forklaringerne på, at Dagbladet Information, Fyens Stiftstidende og SDU er gået sammen om at oprette en såkaldt 'Graverskole' for udvalgte journaliststuderende.
Uddannelsesforløbet henvender sig til SDU-studerende, som er i gang med deres afsluttende hovedopgave på bacheloruddannelsen. Bliver man optaget på graverskolen, kan man få lov at sidde på enten Information eller Fyens Stiftstidende, mens man skriver sin hovedopgave.
»Tanken er så, at vi skal prøve løbende at coache de studerende. På den måde får de daglig kontakt med nogen, som har forstand på og erfaring med den undersøgende journalistik. Derudover vil der så være nogle undervisningsdage, hvor der kommer folk udefra og holder oplæg om genren,« fortæller Anton Geist, som er indlandsredaktør på Information og vil være én af de graverjournalister på avisen, som kommer til at coache den gruppe af studerende, som skal sidde på Information.
Learning by doing
Ifølge Anton Geist er der mere end nogensinde brug for, at fremtidens journalister bliver stærke inden for den undersøgende genre.
»I en stadig mere kompliceret virkelighed tror jeg, der er brug for journalister, som er i stand til at gå i dybden med et emne for på den måde at kunne afdække ting, der holdes skjult. Derfor synes vi helt idealistisk set, at det kunne være interessant at hjælpe med at uddanne kommende graverjournalister,« siger han.
Men der er også en anden forklaring på, at det netop er graverjournalistikken, som det skræddersyede forløb skal uddanne studerende i:
»Det virker som et sted, hvor vi rent faktisk kan gøre en forskel og bidrage med noget ekstra ud over den sikkert fine undervisning, de får på uddannelserne. For efter min mening er det også noget, man langt hen ad vejen lærer ved at gøre det. Der er ikke nogen opskrifter i undersøgende journalistik. Der er selvfølgelig nogle metoder, værktøjer osv., men i sidste ende handler det om at angribe en historie ud fra sin erfaring,« siger Anton Geist.
Bagkataloget mangler
Det er især i forhold til den erfaring, man som graverjournalist trækker på, hver gang man står over for et nyt projekt, at de studerende vil kunne have god gavn af coaching med erfarne journalister, mener Anton Geist.
»Som graverjournalist har man brug for et bagkatalog af værktøjer, som man kan hive frem på de rigtige tidspunkter. Det har man ikke endnu, når man er studerende – men dér kan de trække på os,« siger han.
Information og Fyens Stiftstidende har fået støtte til projektet af Den Fynske Bladfond. Derudover er tanken, at de studerendes projekter – hvis de er gode nok – kan blive købt af og trykt i mediet.
»Hvis produktionerne ender med at have den rette kvalitet, vil vi selvfølgelig gerne købe dem. Men det er ikke noget, vi kontraktmæssigt binder de studerende til,« fortæller Anton Geist.
Han tilføjer, at de studerende i så fald vil få avisens standardhonorar på samme vilkår som uddannede journalister.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Information og Fyens Stiftstidendes initiativ kaldes på almindeligt dansk "mesterlære". Det eneste nye ved ordningen er at de studerende kun aflønnes såfremt deres svendestykke trykkes.
"To aviser malker Den Fynske Bladfond" ville have været en mere præcis overskrift...