Graverpulje skal være større

Venstres forslag om at lave en graverpulje til støtte for undersøgende journalistik, er en god idé. Men 5 millioner kroner er i underkanten, siger FUJ.

Venstres forslag om at lave en graverpulje til støtte for undersøgende journalistik, er en god idé. Men 5 millioner kroner er i underkanten, siger FUJ.

Godt initiativ, men langt fra nok. Sådan lyder meldingen fra Foreningen for Undersøgende Journalistik efter Venstres mediepolitiske ordfører Ellen Trane Nørby har fremsat forslag om en pulje for undersøgende journalistik på 5 millioner kroner.
Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) har tidligere efterlyst en pulje på 50 millioner kroner.
»Vi er glade for at nogle tager vores idé op med at en pulje for undersøgende journalistik. Men beløbet ser lidt beskedent ud. I stedet for at give en procent af den samlede mediestøtte vil Venstre kun afsætte en promille,« siger Morten Hansen, næstformand i FUJ.

Direktør i Altinget, Rasmus Nielsen, er heller ikke imponeret over beløbets størrelse.
»Det er ikke meget undersøgende journalistik man kan få for fem millioner kroner. En-to artikelserier eller et par dokumentarprogrammer. Og hvis det er en pulje alle kan søge, bliver der ikke noget tilbage til os. Det er ikke noget stort beløb sammenlignet med den samlede mediestøtte,« siger Rasmus Nielsen.

Ellen Trane Nørby er den første mediepolitiske ordfører, der foreslår, at der afsættes penge til undersøgende journalistik. Det giver ifølge Morten Hansen god mening at støtte netop FUJs medlemmer. Det er nemlig dyrt at lave graverjournalistik. Så dyrt at medierne har svært ved at finansiere det selv.
»Det er en demokratisk nødvendighed som den fjerde statsmagt, at vi har undersøgende journalister, der kan gå i dybden,« forklarer Morten Hansen.
Hvis Venstres forslag bliver gennemført, håber Morten Hansen, at puljen på fem millioner med årene vokser sig større.

0 Kommentarer