Graverpriser til JP, DR og Øvig

Årets FUJ-priser gik til historier om negativt stærke fængselsbetjente, danskere på det illegale marked for rugemødre og så Blekingegadebanden igen igen.

Årets FUJ-priser gik til historier om negativt stærke fængselsbetjente, danskere på det illegale marked for rugemødre og så Blekingegadebanden igen igen.

Det blev gengangernes aften, da Foreningen for Undersøgende Journalistik lørdag aften uddelte graverpriser for fremragende undersøgende journalistik i henholdsvis aviser, tv og bøger.

Ligesom sidste år blev det journalister fra Jyllands-Posten og DR, der modtog priserne i avis- og tv-kategorien. Og så kunne Peter Øvig Knudsen tilføje endnu en pris til samlingen for sine bøger om Blekingegadebanden.

For Jyllands-Posten var det Kristoffer Pinholt og Peter Ernstved Rasmussen, der modtog prisen for deres artikler om negativt stærke betjente i fængslerne.

»De to journalister har foretaget et selvstændigt og drivende journalistisk arbejde og belyst forhold i meget lukkede miljøer med anvendelse af et bredt spektrum af den undersøgende journalistiks redskaber,« hed det i juryens nominering af Pinholt og Ernstved Rasmussen.

Artikelserien har efterfølgende ført til, at Kriminalforsorgen har indledt disciplinærsager mod syv betjente, og at en betjent er meldt til politiet.

Graverprisen i tv-kategorien gik til Mette Frisk og Søren Klovborg fra DR for udsendelserne "Rugemor til salg" og "De forsvundne babyer", som fortæller om danske par, der søger ud på det internationale og illegale marked for at få en rugemor til at føde deres barn.

»Fire år har det taget Søren Klovborg og Mette Frisk at få materialet hjem til deres to dokumentarudsendelser. Det slår tydeligt igennem på kvaliteten,« skriver juryen om udsendelserne og kalder dem en »usædvanlig journalistisk bedrift«.

At DR skulle løbe med tv-prisen, var dog ingen overraskelse, da samtlige tre nominerede var DR-produktioner.

Og så blev Peter Øvig Knudsen altså endnu en gang hædret for dobbelt-bindet om Blekingegadebanden, som juryen blandt andet berømmer for en »tungtvejende og veldokumenteret kritik af myndighederne«.

Således kom der endnu et aktiv ind på Peter Øvigs pris-konto, der i forvejen tæller Cavlingprisen, Den Berlingske Fonds Journalistpris og Montanas litteraturpris.

Endelig blev der uddelt en særpris, der gik til Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jung, DR, for deres årelange arbejde med at afsløre doping i cykelsporten.

Det var kun anden gang, FUJs graverpriser blev uddelt. Sidste år gik de til Tom Heinemann for dokumentarprogrammet "Når tilbud dræber" og til Thomas Svaneborg og Niels Sandøe fra Jyllands-Posten for artikler om nepotisme og svindel med ventelisterne på lejligheder ejet af Codan Pension og Lærerstandens Brandforsikring.

 

Dommerkomiteen ser gerne, at der næste år bliver indstillet web-projekter og radioprogrammer til graveprisen.

 

Det sagde formanden for dommerkomiteen, Lisbeth Knudsen, fra Det Berlingske Officin under prisuddelingen og festmiddagen lørdag aften på Borups Højskole i København.

 

Her kan du læse om de nominerede.

0 Kommentarer