Graverchef: Snowden er en god kommunikatør

Whistlebloweren Edward Snowden har siden juni sat den internationale nyhedsdagsorden ved at servere sine afsløringer i små bidder. »Historierne kommer som perler på en snor, så den ene kan udspille sig, før den næste kommer,« siger Politikens graverchef. Se listen med Snowdens slices

»Det er dygtigt orkestreret. Den ene historie har ikke taget luften af den anden.«

Sådan siger Politikens graverchef, John Hansen, om den tidligere efterretningsmedarbejder i NSA, Edward Snowden, der siden juni har sat den internationale nyhedsdagsorden med en stribe afsløringer af den amerikanske regerings massive overvågningsapparat.

Det begyndte i The Guardian i juni med afsløringer af den amerikanske regerings indsamling af telefonoplysninger fra telefirmaet Verizon. Dagen efter kunne samme avis afsløre overvågningsprogrammet Prism, der giver NSA direkte adgang til data fra Google, Facebook og Apple.
De seneste uger har handlet om overvågning af borgere og toppolitikere i Europa. I går gjaldt det blandt andre Danmark

Ifølge John Hansen er det god kommunikation.

»Det synes jeg, det er. Det er uomgængelige historier.«

Han siger, at han normalt vægrer sig ved at indgå i en planlagt medievirksomhed.
»Men her kan man glæde sig over, at man kan nå at fordøje det,« siger John Hansen om strategien.

Når Edward Snowden ikke har lagt alt ud på en gang, skyldes det, at materialet er så stort, at han ikke bare kunne servere det hele på en gang, forklarer John Hansen.

Han tror, at offentliggørelsen sker efter en nøje planlagt plan.

»Det er svært at vide, hvem det er, for vi ved ikke, hvem der har dokumenterne – eller dele af dem. Man har fornemmelsen af, at det har været godt planlagt, for historierne kommer som perler på en snor, så den ene kan udspille sig, før den næste kommer,« siger John Hansen.

For journalisterne på de medier, Snowden har allieret sig med, giver det den fordel, at de kan researche på hver ny historie og undersøge, om det er rigtigt.

John Hansen forklarer, at efter en pause, hvor Edward Snowden skulle have asyl og endte i Moskva, begyndte der at komme nye læk i midten af oktober.

Holder på råmaterialet

Sammenlignet med WikiLeaks i 2010 er Snowdens afsløringer meget mere slicerede.

»WikiLeaks var internetaktivister, og Julian Assange havde en anden strategi. Han ville lægge råmateralet ud, så alle fik adgang til alt,« siger John Hansen.

Til sammenligning lægger Snowden – og de medier, der breaker historierne – ikke alt frem, kun dokumentation for den konkrete histories påstande.

Samtidig er det ifølge John Hansen ikke lykkedes at så tvivl om Edward Snowdens motiver og handlinger.

»Han blev forsøgt karaktermyrdet af USA, og der var lidt tvivl om hans troværdighed i begyndelsen. I dag kan vi se, at han har lagt væsentlige informationer ud til offentligheden. Jeg ser ikke noget gustent overlæg. Og jeg har ikke set noget, som er blevet skudt ned,« siger John Hansen.

Søndag fortalt den tidligere The Guardian-journalist Glenn Greenwald til Berlingske, at der var historier på vej om afsløringer i Danmark og Sverige.

 

Tidsliste med Edward Snowdens vigtigste læk:

5. juni
The Guardian offentliggør Edward Snowdens første læk, der afslører, at den amerikanske regering tvang telekomfirmaet Verizon til at udlevere millioner af oplysninger om amerikanske borgeres telefonopkald

6. juni

The Guardian afslører overvågningsprogrammet Prism, der giver NSA direkte adgang til data fra Google, Facebook, Apple og andre it-giganter i USA

23. juni
Hongkong-avisen Sunday Morning Post bringer et interview med Edward Snowden, der fortæller, at NSA har hacket sig ind i kinesiske mobiloperatørers datanet

30. juni
Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel bringer historien om, at NSA har overvåget centrale EU-kontorer. Historien er baseret på hemmelige dokumenter fra Edward Snowden

15. oktober
The Washington Post skriver, at NSA indsamler hundredvis af millioner af e-mail-adresser og kontakter fra instant messenger-chatprogrammer fra almindelige borgere over hele verden

20. oktober
Det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel skriver, at den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod Felipe Calderon, der var Mexicos præsident fra 2006 til 2012

21. oktober
Le Monde skriver, at franske telefonsamtaler er blevet overvåget i massivt omfang

25. oktober
The Guardian afslører, at NSA overvågede 35 verdenslederes telefoner

27. oktober
Spanske El Mundo kan fortælle, at NSA har overvåget millioner af telefonsamtaler i Spanien på en enkelt måned

27. oktober
Der Spiegel i Tyskland skriver, at kansler Angela Merkels mobiltelefon er blevet overvåget af det amerikanske efterretningsvæsen

30. oktober
El Mundo skriver, at Danmark og 18 andre lande har et "fokuseret samarbejde" med NSA

Kilder: DR, The Guardian, Der Spiegel mm.

4 Kommentarer

kurt Westh Nielsen
31. OKTOBER 2013
Egentlig er jeg ligeglad med
Egentlig er jeg ligeglad med at en graverchef sådan lidt metaagtigt mener Snowden WR god til at sætte historier som perler på en snor. Koncentrer jer dog om substansen.
Max Kim Tobiasen
31. OKTOBER 2013
Desuden har Greenwald også
Desuden har Greenwald også udtalt ved flere lejligheder at de er et relativt lille team der gennemgår de mange dokumenter, og at den primære årsag til at afsløringerne kommer drypvis er at det simpelthen tager lang tid at gennemgå og forstå materialet.

Det er altså ikke, som der skrives i artiklen, en stor velorkestreret manøvre hvor det hele ligger klar til at blive afsløret. Det er noget så simpelt som at graverjournalistik tager tid.

Så som de andre også skriver - stram op!
Henrik Chulu
31. OKTOBER 2013
Stram op. Snowden er en kilde
Stram op. Snowden er en kilde. Det er Greenwald, Poitras osv. der har adgang til alt stoffet og formidler historien.
Lotte Folke
31. OKTOBER 2013
Nu er det jo ikke Snowden der
Nu er det jo ikke Snowden der slicer.