Gravende genier

 

 

I maj er der verdenskonference for dybdeborende journalister i København. Her kommer amerikanske Pulitzer Prize vindere og andre prisbelønnede journalister i hobetal. Der deltager undersøgende journalister fra foreløbig 47 lande.

Journalister skal arbejde sammen på tværs af landegrænserne. Det siger Nils Mulvad, direktør for Dicar og medarrangør af Global Investigative Journalism Conference.

"Journalister er i virkeligheden bagud i forhold til alle andre, der har fundet ud af at arbejde sammen globalt," siger han og henviser til politi, politikere og kriminelle.

"Der bliver hugget danske mobiltelefoner, der senere bliver solgt i Østeuropa eller i Afrika. Vi sender soldater til Irak. Man kan da ikke sige, at resten af verden ikke rager os, når såvel myndigheder som kriminelle arbejder på tværs af landegrænserne. Det vil være en fordel for os også at kunne arbejde sammen med journalister fra andre lande," mener Nils Mulvad.

På verdenskonferencen i København den 1.-4. maj bliver der mulighed for at møde nogle af verdens dygtigste dybdeborende journalister.

Donald L. Barlett og James B. Steele fra Time Magazine kommer. De har fået Pulitzer Prize to gange og er det par, der har arbejdet sammen om dybdeborende journalistik i flest år.

Nils Mulvad har svært ved at nævne de største navne fra det fire dage lange program.

"Normalt vil man være stolt over at få bare et af navnene til en konference i Danmark, men vi har 10-20 af verdens mest berømte dybdeborende journalister," siger han og remser navne op.

David Boardman, The Seattle Times, der går for at være USAs bedste redaktør for undersøgende journalistik, og som har siddet i Pulitzer-komiteen i flere år. Charles Lewis, der afslørede, at den amerikanske senator Pearl og flere andre senatorer havde personlige interesser i firmaer. Maud Beelman kommer også. Hun er leder af International Consortium of Investigative Journalists, hvor journalister fra vidt forskellige dele af verden arbejder sammen. De seneste to projekter fra International Consortium of Investigative Journalists er artikler om økonomien bag private hære og om rent vand.

Foreløbig har der meldt sig over 200 journalister fra i alt 47 lande, men der er plads til i hvert fald yderligere 100 deltagere. Fra Danmark deltager 70 journalister inklusive arrangørerne.

"Vi kan ikke løfte alt internationalt samarbejde bare ved at lave en konference, men vi kan få en diskussion om metoder og om, hvad der er ens, og hvad der er forskelligt, og derigennem hjælpe folk med at få skabt nogle kontakter," siger Mulvad og tilføjer:

"Selv lokalaviser har et internationalt aspekt. Skal du skrive om prostituerede fra Letland eller Balkan, var det så ikke en ide, hvis du kunne arbejde sammen med en journalist derfra? Det er nemmere, hvis man kender en, man har tillid til."

Konferencen har fået støtte af Udenrigsministeriet for at kunne invitere journalister fra udviklingslandene. Det har betydet, at blandt andre Musa Muradov kommer. Han var tidligere chefredaktør for den tjetjenske avis, Groznensky Rabochy, der nu er lukket, men han håber snart at kunne åbne igen. Muradov er blevet truet på livet på grund af sin kritiske journalistik.

Tamrat G. Giorgis fra ugemagasinet Fortune i Etiopien deltager også på konferencen. Han samler selv penge ind til sin kritiske journalistik. Fra Ghana kommer William Nyarko, der har lavet et center for "Public Integrity" og er tildelt adskillige priser for sin kritiske journalistik.

"Mange tror ikke, at udviklingslandene har journalistik, der er værd at prale af, derfor er jeg meget glad for, at det er blevet muligt at få gæster fra de lande med også," siger Mulvad.

Han har netop truffet aftale med Institution for War and Peace Reporting i London om at finde en irakisk journalist, der har lavet kritisk journali-stik i Irak om krigens konsekvenser.
Instituttet er berømt for sine rapporter lavet med hjælp fra dygtige lokale journalister fra verdens konfliktområder.

Konferencen er ikke kun fire dage med foredrag. Man kan også melde sig til undervisning i, hvordan man graver oplysninger frem på nettet, sorterer sine data, analyserer dem og visualiserer dem.

"Du skal altså også nævne, at Eva Joly fra det norske ju-stitsministerium kommer," siger Nils Mulvad og fortæller om, at det var hende, der som undersøgelsesdommer i Frankrig afslørede korruptionsskandalen i det franske olieselskab Elf, hvor de allerøverste franske politikere, blandt andet udenrigsministeren, var indblandet, og der også var dybe forgreninger til Tyskland.

"Hun vil se på forskelle og ligheder mellem det, en undersøgelsesdommer og en journalist laver. Det er første gang, siden hun stoppede som undersøgelsesdommer i Frankrig, at hun fortæller om sine metoder," siger Mulvad begejstret.

Foreningen af Undersøgende Journalister, amerikanske Investigative Reporters and Editors samt Dicar er ansvarlige for konferencen.
Se programmet på http://www.dicar.org/global2003, hvor det også er muligt at tilmelde sig.

0 Kommentarer