Gravejournalister får dansk hjælp

Hjælp til undersøgende journalister giver stor effekt for små midler, viser erfaringer.

Hjælp til undersøgende journalister giver stor effekt for små midler, viser erfaringer.

Baseret på otte års erfaring med undersøgende journalistik har ledelsen af International Media Support i København oprettet en selvstændig afdeling, der skal støtte undersøgende journalistik.

Investigative Journalism initative (iJi) hedder afdelingen, der blandt andet i samarbejde med Foreningen for Undersøgende Journalistik støtter journalister i for eksempel Rusland, det vestlige Afrika, Kaukasus og Kina.

»Vi etablerer gravegrupper og hjælper med at understøtte journalistikken. Vi kan hjælpe journalister ude i verden, fordi vi selv har journalistikken i vores hjerter,« siger leder af iJi, tidligere chefredaktør på B.T. og chef på TV2 Radio, Suzanne Moll.

International Media Support (IMS) arbejder for at skabe fri presse, større åbenhed og på lang sigt støtte demokratisering i skrøbelige demokratier – og den nye investigative Journalism initative har særligt fokus på graveprojekter. Suzanne Moll fortæller, at IMS efterhånden har opbygget en værktøjskasse med løsninger skræddersyet de konkrete projekter og lande.

»Vores model er ved at være kendt ude i verden, og vi bliver jævnligt kontaktet af organisationer, der beder os om at løse opgaver,« siger hun.

Hos samarbejdspartneren Foreningen for Undersøgende Journalistik siger formand for det internationale udvalg Brigitte Alfter, at journalisterne typisk får fra 8.000 til 32.000 kroner i støtte. Virkningen er ofte markant.

»Det er småbeløb, men effekten er stor, fordi journalisterne for eksempel får mulighed for at gennemgå dokumenter i 14 dage og lave en historie, som kan dokumentere korruption og føre til, at de ansvarlige bliver stillet til ansvar,« forklarer hun.

Ifølge Brigitte Alfter er omkring 15 frivillige danske FUJ-medlemmer tilknyttet projekterne, typisk journalister med speciale i den pågældende region.

Du kan læse mere om et af projekterne her

1 Kommentar

Mads Nyvold
12. OKTOBER 2010
Re: Gravejournalister får dansk hjælp

Det er desværre et dødt link til beskrivlsen af Scoop-projektet.

Nb. Journalisten; Kan I også lave en automatisk besked-funktion, så man bliver underrettet automatisk ved nye indlæg i en tråd?