Gravejournalist klar med nyt journalistisk koncept

Han har tidligere vendt op og ned på P1 Dokumentar. For nylig blev han så kåret af FUJ som årets bedste gravejournalist. Nu er Thomas Buch-Andersen klar med et helt nyt radiokoncept til P1.

Han har tidligere vendt op og ned på P1 Dokumentar. For nylig blev han så kåret af FUJ som årets bedste gravejournalist. Nu er Thomas Buch-Andersen klar med et helt nyt radiokoncept til P1.

"Detektor" er titlen på Thomas Buch-Andersens selvopfundne program, der bliver det første af sin slags, som tjekker enhver form for tal, fakta og kendsgerninger i den aktuelle danske debat.

»Vores arbejdsmotto er: Fordi du har ret til din egen holdning – men ikke ret til dine egne fakta,« fortæller han og kommer med tre eksempler på aktuelle debatter, der kunne have brug for journalistisk faktatjek:

»Det kunne være diskussionen om, hvorvidt skatten vil blive hævet med 31,5 mia. kr., hvis den røde regering kommer til, eller om det er 18 mia. kr., vi taler om. Det kunne også være debatten om familiesammenføringer, og hvad vi ved om dem, der hidtil er blevet familiesammenført, og hvad man kan forudsige om, hvem der vil blive lukket ude, og hvem der kommer ind med det nye pointsystem. Og endelig kunne det være dagens forside af JP, som handler om, hvor kriminelle indvandrere er i forhold til etniske danskere,« siger Thomas Buch-Andersen, der har tradition for at ville revolutionere radiomediet.

Sidste år kæmpede han for at gøre P1 til hele journaliststandens fortælleplatform inden for undersøgende journalistik. Og i november i år vandt han årets FUJ-pris for bedste gravejournalistik i kategorien radio. Sammen med Karin Mette Petersen havde han afdækket  de alvorlige patientsikkerhedsproblemer på privathospitalet Aleris i Aalborg. 

Når 2011 begynder, så bliver det til gengæld med et helt nyt journalistisk koncept.

»Det er det første program af sin slags i verden. Vi har naturligvis hentet inspiration fra andre. Eksempelvis "PolitiFact.com" og BBC-programmet  "More or Less", men der er ikke nogen før, der har rendyrket det journalistiske værktøj – at fakta-tjekke – til et selvstændigt program,« siger Thomas Buch-Andersen til Journalisten.dk.

Programmet "Detektor" vil gå i kødet på stort set alle politiske diskussioner og dagsordener og så se, hvad der er fakta.

»Det vil typisk være, hvor der er en politisk kastekamp – og hvor fakta ryger frem og tilbage.«

"Detektor" sender en halv time hver onsdag kl. 11:03 med start den 5. januar. I hver udsendelse vil der være 3-5 faktatjek. Men der bliver også leveret input til indslag i "P1 Morgen", "Orientering" og formentlig også fra tid til anden til "Godmorgen P3" og P4's morgenflade.

»Jeg prøver faktisk lidt nyt med det her ved at lade research lavet specifikt til P1 gå videre til de store kanaler.« 

"Detektor" kommer til at bestå af Thomas Buch-Andersen som vært med assistance fra praktikanter.

De ugentlige faktatjek vil i særlig grad være rettet mod politikere, meningsdannere og interesseorganisationer. Og Thomas Buch-Andersen forsikrer, at man ikke vil kunne klandre programmet for at gå nogens ærinde:

»Vi vil dele vind og sol lige. Og vi sætter ind der, hvor vi ser, at omgangen med fakta halter. Det betyder, at vi i lige så høj grad kigger på oppositionens forslag som magthavernes. Det kan være Brian Mikkelsens påstande om, at innovation skaber produktivitet; samt klimaforkæmpernes påstande om, at klimaet er i fare.« 

Han understreger, at det nye P1-program ikke er sat i verden for at gå andre journalister efter i bedene.

»Men vi er sat i verden for at gå folk, der optræder i medierne, i bedene.
Og i takt med, at de traditionelle medier ikke længere er de eneste filtre for information, fordi åbne medier som blogs og WikiLeaks skaber en helt ny parallel informationsstrøm, så bliver der et behov for, at nogle faktatjekker dem.« 

Foreløbig sender "Detektor" kun en halv time hver uge, men Thomas Buch-Andersen drømmer om et dagligt faktatjek.

»Jeg har foreløbig en papirstak på 25 cm liggende med udklip og pressemeddelelser, hvor jeg tænker, det kan simpelthen ikke være faktuelt sand. Historier, som alle kunne trænge til et faktatjek.«

3 Kommentarer

Jens Jørgen Madsen
7. DECEMBER 2010
Re: Gravejournalist klar med nyt journalistisk koncept
PS: Udsendelsen genudsendes dagen efter - altså om torsdagen - kl. 15:03.
Nels Sørensen
7. DECEMBER 2010
Re: Gravejournalist klar med nyt journalistisk koncept
»Vores arbejdsmotto er: Fordi du har ret til din egen holdning - men ikke ret til dine egne fakta.«

Spændende! Ikke mindst med tanke på Thomas Buch-Andersens hidtidige fremragende journalistik. Håber, at der også bliver tale om genudsendelser for os, der hverken "pod-caster" eller har mulighed for at lytte "onsdag kl.11".

Og tak til journalisten.dk for denne gang, i modsætning til omtalen af FUJ-priserne, ikke at benytte et foto af en hovedløs Thomas Buch-Andersen. :)
Dorte Toft
7. DECEMBER 2010
Re: Gravejournalist klar med nyt journalistisk koncept

Alle tiders initiativ, men....Måske har jeg overset noget, men forhåbentlig bliver faktatjekket også dokumenteret på skrift, så det ikke blot forsvinder i "æteren", ligesom megen anden god radiojournalistik jo har gjort.

Afgørende at få det på skrift, så det også er søgbart, og afgørende, at slutresultatet er velillustreret så ingen kan gå fejl (ligesom politifact.com) og så man ikke tvinges til at lytte alt igennem. Det er ikke altid, at folk har tid til det.