Gratisavisernes islandske moder i krise

Den islandske gratisavis Fréttablaðið har skåret i distributionen, og nogle steder skal læserne betale for avisen. Redaktøren er blevet fyret.

Den islandske gratisavis Fréttablaðið har skåret i distributionen, og nogle steder skal læserne betale for avisen. Redaktøren er blevet fyret.

Den islandske gratisavis Fréttablaðið var forbilledet, da Nyhedsavisens indtog Danmark. Det var dengang Island blev set som eksemplet på, at gratisaviser kunne være en god og sund forretning. Faktisk havde Island to af slagsen. Den ene gratisavis, 24 Stundir, lukkede imidlertid i 2008, mens Fréttablaðið er i økonomiske problemer og netop har fyret redaktøren Jon Kaldal. Det skriver Newspaper Innovation.
Som en konsekvens af en strammere økonomi har Fréttablaðið skåret i husstandsomdelingen og gået over til, at læserne flere steder i landet selv skal hente avisen på tankstationer og i butikker.

Samtidig med at betalingsavisen Morgunbladid får et større og større forspring, eksperimenterer Fréttablaðið med at gøre op med hele gratis-tankegangen. Butikker i de fjernest beliggende egne af landet får blandt andet lov til at sælge avisen for en mindre beløb, og det har givet flere læsere.
»Initiativet er især rettet mod små byer på landet. Det ser ud som om eksperimentet går bedre, end vi havde turdet håbe på. Læsertallene per avis stiger nemlig uden for hovedstadsområdet – nogle steder er antallet af læsere steget fra 3,7 til 8,7 per avis,« forklarede redaktør Jon Kaldal før han pludselig mistede sit job i sidste uge.

0 Kommentarer