search

Gratis efteruddannelse

I morgen skal jeg på freelanceforum '08, et træf for freelancere i alle afskygninger.

I morgen skal jeg på freelanceforum '08, et træf for freelancere i alle afskygninger. Her trækker man lod om gratis efteruddannelse. Bizart, når man ved, hvor svært det er for freelancere at få støtte til efteruddannelse. Jeg håber, en anden vinder. Jeg har nemlig lige afsluttet fire års 'gratis' efteruddannelse.

For i dag har jeg afleveret mit speciale på dansk på Københavns Universitet. Og om et lille øjeblik kan jeg kalde mig cand.mag. i dansk og samfundsfag, om censor og vejleder vil det;-)
Med en almindelig håndværkereksamen fra DJH og en bifagseksamen i samfundsfag var jeg ikke rigtig akademiker. Og når man ikke er rigtig akademiker, så kan man søge ind på universitetet og følge et studieforløb helt uden at skulle betale en krone. Det koster selvfølgelig bøgerne og tiden. Jeg synes, at det har været en fantastisk oplevelse at læse videre i en alder af nogle og fyrre.

Hvorfor? Her kommer svaret.
For det første er det nemmere nu, end det var, da jeg læste som 20-årig. Som journalist kan jeg både læse, skrive og sætte komma, uden at det koster mig søvnløse nætter. Jeg kan også prioritere min tid og sige: "Nu er det fandme godt nok. Af sted med det". Og så har jeg styr på den private infrastruktur. Ikke noget med skiftende boliger, venner og kærester. Ikke noget med fester, der starter i weekenderne og fortsætter til langt ud på hverdagene. Ikke nogen større eksistentielle kriser om, hvad jeg vil med mit liv i det hele taget. Ro i sjælen. Ro til at studere.

For det andet kan jeg bruge min viden og min baggrund til at skrive de opgaver, der interesserer mig. Jeg har skrevet om klummer, om kulturanmeldelser, om interviewteknik, om iværksættergejst og om redaktionsmøder og er blevet klogere på mit fag. Pludselig har jeg opdaget, hvor meget jeg kan og ved, og jeg har kunnet anvende det i nye sammenhænge og på nye måder.

For det tredje er det inspirerede at møde andre mennesker i andre livssituationer og læse bøger, som man ellers dropper til fordel for en nem lille krimi. Jeg har læst inspirerende bøger om sprog, litteratur og journalistik. Jeg har fulgt undervisning om PR, branding, sprog og magt, iværksætteri, litteratur, svensk, norsk, videnskabsteori, litterær analyse. Og så har jeg mødt mennesker på det halve af min alder og har fået udvidet min horisont betydeligt.

Jeg har ganske enkelt nydt at være studerende. Jeg har turdet gøre nogle ting, som jeg måske ikke ville have turdet uden: at skrive klummer og at undervise selv.

Helt omkostningsfrit har det selvfølgelig ikke været. Jeg har ikke tjent så mange penge, som jeg måske ville have gjort, hvis jeg ikke havde brug timer på uni. (Logisk nok er der ingen SU til sådan nogle som mig.) Det har været tidskrævende. Det koster at købe bøger. Der var også en eksamen, hvor jeg gik i sort og græd snot ned i tastaturet, fordi jeg havde for meget arbejde og en svær opgave med en vejleder, der ikke kunne lide journalister. Så jeg måtte udskyde opgaven og bruge et år mere på studiet, end jeg egentlig havde planlagt. Jeg har skullet overskride nogle grænser ved at blotte mig som meget ateoretisk og uakademisk studerende. Der er mange kloge mennesker på universitetet, og jeg er bare en bonderøv fra Jylland på en eller anden form for tidsbegrænset gennemrejse. Men nu kan jeg altså kalde mig akademiker oven i købet med et ganske pænt gennemsnit på mere end 10 efter den nye skala.

Overordnet set kan jeg kun anbefale turen tilbage til skolebænken. Jeg er ikke bare blevet klogere og modigere, jeg er blevet klogere på mit fag, og det var hele turen værd.

Hvor er det ærgerligt, at det er slut nu.

 

 

 

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen