Gråsten Avis nægter at bringe kendelse fra Pressenævnet

Gråsten Avis bragte i september en kritik fra Pressenævnet, men Pressenævnet mener ikke, at kritikken var fremtrædende nok i avisen. Nu risikerer avisen en bøde, hvis de ikke bringer kendelsen igen. »Vi ligger i krig med klageren, og vi vil ikke trækkes rundt i manegen. Vi har bragt kendelsen, som Pressenævnet bad os om,« siger chefredaktør Gunnar Hattesen. (opdateret d. 18/12 med Nina Kjærhus' kommentar om politianmeldelse)

Der er udbrudt verbal krig i Sønderjylland. På den ene side står ugeavisen Gråsten Avis, og på den anden side står Nina og Thue Kjærhus, der er forstandere på Rønshoved Højskole.

Nina og Thue Kjærhus har klaget til Pressenævnet tre gange inden for de seneste to år over Gråsten Avis. Det har udløst kritik af avisen tre gange. Senest fik avisen kritik den 30. august i år for at overskride frisproget i læserbreve, der kritiserede Rønshoved Højskole. Pressenævnet fandt, at forstanderne Nina og Thue Kjærhus skulle have haft mulighed for at svare på beskyldningerne.

Bragte kritik – skal bringe det igen

Der står i kendelsen fra Pressenævnet, at offentliggørelsen af kritikken skal stå ”med lige så fremtrædende placering som læserbrevene (…) og med en lige så iøjefaldende opsætning og typografi".

Hvis man tager læserbrevet fra den 9. april, så er den placeret på side 33 i ugeavisen. Offentliggørelsen af kritikken har fundet plads på side 34 den 3. september – dog med mindre skriftstørrelse i overskriften.

»Vi modtog den kritik den 30. august, hvilket var en fredag og dermed lige op til deadline. Vi ryddede redaktionelt stof for at gøre plads til kritikken fra Pressenævnet,« siger Gunnar Hattesen, chefredaktør på Gråsten Avis.

Det var dog nok til at få Pressenævnet til at kræve, at avisen skulle bringe kritikken igen. Således fik Gråsten Avis den 30. oktober endnu en henvendelse fra Pressenævnet, der pålægger dem at bringe kritikken igen.

Mediejurist Peter Lind Nielsen tror, at grunden til, at Gråsten Avis skal offentliggøre kendelsen igen, er fordi overskriften på kendelsen er lidt mindre end overskriften på det kritiserede læserbrev.

»Man kan ikke forsvare sig med, at man havde meget tryk på den dag, så man var nødt til at lægge den på en bestemt måde og med en lidt mindre overskrift. Det er ikke godt nok ifølge Pressenævnet. Man skal offentliggøre det, præcis som de siger,« siger Peter Lind Nielsen.

Men Gunnar Hattesen mener, at avisen har offentliggjort kendelsen på korrekt vis.

»Vi mener, at vi har bragt artiklen, sådan som Pressenævnet bad os om i første omgang. Vi mener, at det lever fuldstændigt op til kravene,« siger Gunnar Hattesen.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Pressenævnet for at finde ud af, hvad i offentliggørelsen af kritikken, der ikke er tilfredsstillende. Det har ikke været muligt.

Nina og Thue Kjærhus har til Journalisten sendt deres mailkorrespondancer med Pressenævnet. Her fremgår det, af forstanderparret uge efter uge gør Pressenævnet opmærksom på, at kritikken endnu ikke er bragt igen.

Pressenævnet har herefter skrevet til avisen, at hvis ikke kritikken bliver bragt igen, udløser det bøde – og i sidste ende fængselsstraf.

»Vi vil ikke bringe den samme kendelse, fordi en højskole vil have det. Vi vil ikke køres rundt i manegen. Jeg forventer et udspil fra Pressenævnet, der siger præcist, hvordan de gerne vil have kritikken bragt. For som det er lige nu, kan jeg ikke se, at vi har gjort noget forkert,« siger Gunnar Hattesen.

»De klager over os, så snart de har chancen«

Gunnar Hattesen er tidligere ansat på Rønshoved Højskole. Han siger, at avisen »ligger i krig« med højskolen.

»Vi får massevis af klager over den højskole. Fra elever, medarbejdere og naboer, så vi er nødt til at skrive om det, og hvis man kigger på kritikken, vi får, er den meget mild,« siger Gunnar Hattesen.

Thue Kjærhus siger til gengæld til Journalisten, at motivet for Gråsten Avis’ skriverier er hævn fra Gunnar Hattesens side over hans fyring. Det er ikke tilfældet, siger Gunnar Hattesen.

»De klager over os, så snart de har chancen. De prøver at begå karaktermord på alle, der kritiserer dem. De har selv anmeldt 3 af deres naboer til politiet. Det er nordkoreanske tilstande,« siger han.

Nina Kjærhus oplyser dog til Journalisten, at det kun drejer sig om en enkelt politianmeldelse.

Den 17. august 2012 fik Gråsten Avis delvis kritik for ikke at forelægge krænkende oplysninger for højskolen.

»Det forstår jeg heller ikke. Vi ringede til dem og lagde en besked hos sekretæren, men de vendte aldrig tilbage. Senere har de sagt, at de ikke ringede tilbage, fordi de troede, at det var vores annonceafdeling, der havde ringet til dem,« siger Gunnar Hattesen.

Gråsten Avis modtog også delvis kritik fra Pressenævnet den 13. april i år for "blandt andet ikke at kontrollere beskyldninger om et favorabelt huskøb inden offentliggørelse." Også i denne sag stod forstanderne fra Rønshoved Højskole bag klagen til Pressenævnet.

Mediejurist Peter Lind Nielsen siger, at det ikke bare er tomme trusler, når Pressenævnet siger, at de kan pålægge Gråsten Avis bøder og en fængselsstraf.

»Det er set før, at det har udløst tvangsbøder, når et medie ikke vil offentliggøre en kendelse fra Pressenævnet. Det er dog ikke store beløb. Og jeg tror også, der skal meget til, før en chefredaktør ender i fængsel,« siger Peter Lind Nielsen.

(opdateret d. 18/12 med Nina Kjærhus' kommentar om politianmeldelse)
 

0 Kommentarer