Grarup: »Set i bakspejlet har vi ikke brugt ressourcer nok på digital udvikling«

Lars Grarup stopper som digital chefredaktør på Politiken. Han ved ikke, hvad han nu skal lave. »Mit hjerte banker for indhold og for journalistikken. Så mon ikke det bliver noget inden for samme branche - det vil jeg næsten tro,« siger han til Journalisten

Lars Grarup startede på Politiken som adm. chefredaktør i 2010. Siden blev han digital chefredaktør. Og i dag har han så meddelt, at han stopper.

Det sker uden at have et nyt job på hånden, fortæller Lars Grarup til Journalisten.

Hvad skal du lave nu?

»Det ved jeg faktisk ikke. Jeg har nogle skibe i søen, men der er intet, som er pakket og klart,« siger han.

Forestiller du dig noget i mediebranchen, eller vil du gerne prøve noget helt andet?

»Jeg har været i mediebranchen i mange år, på TV 2, DR og Politiken. Mit hjerte banker for indhold og for journalistikken. Så mon ikke det bliver noget inden for samme branche – det vil jeg næsten tro.«

Lars Grarup fortæller, at han de seneste måneders tid har gået og tænkt over, om han skulle prøve noget nyt.

Hvorfor stopper du nu?

»Det er altid en svær beslutning, hvornår man skal stoppe med projekter som det her. Nu har vi lige brugt otte måneder på at relancere vores site, hvor vi sætter kvalitetsjournalistikken i fokus, og hvor vi har indført registrering af brugerne. Det går rigtig fint, vi har 70.000 profiler. Efter sådan en lancering er det måske det rigtige tidspunkt at give tøjlerne videre,« siger han.

Vi har investeret for lidt

Grarup har stået i spidsen for en omlægning af politiken.dk, der blandt andet betyder færre artikler, som til gengæld skal have mere dybde. For et par uger siden lancerede Politiken også et nyt system, så brugerne kun kan læse fem artikler gratis, medmindre de opretter en profil på sitet.

I en pressemeddelelse, som Politiken har sendt ud i dag, udtaler Lars Grarup:

"Vi har en strategi, en retning og nogle klare mål. Vi ved, hvor vi vil hen. Og vi ved, at det bliver et kæmpe arbejde, også videre frem. Alt det ændrer ikke ved, at det har taget lang tid at nå hertil. Set i bakspejlet også for lang tid.”

Hvad er det, der har taget for lang tid?

»Set i bakspejlet har vi ikke brugt ressourcer nok på den digitale udvikling. Det er selvfølgelig svært at vurdere, hvor mange penge man skal investere i det, der skal holde hånden under den fremtidige publicisme, når man samtidig sidder med en avisforretning som Politiken, der ser fin ud. Men vi har nok investeret for lidt,« siger Lars Grarup.

Set i bakspejlet har vi ikke brugt ressourcer nok på den digitale udvikling.

Lars Grarup

Hvorfor?

»Det er jo altid nemt at sige, hvad vi skulle have gjort anderledes. Men det er afgørende vigtigt for Politiken, at vi får løst det her. Selv om oplaget på de fleste aviser ser nogenlunde fornuftigt ud, så går det jo kun én vej – og det er nedad. Derfor er vi nødt til at se på de digitale indtægter, og her har det foreløbigt ikke været voldsomt opløftende, hvad vi har kunnet hive hjem.«

Tager længere tid, end vi troede

Du siger, at I skulle have brugt flere ressourcer på digital udvikling. Hvad er det, pengene skulle have været brugt på?

»Vi skulle have fremskyndet de processer, der allerede var i gang. Vi har brugt to-tre år på at rulle de seneste digitale forandringer ud, og det skulle være sket i et lidt hastigere tempo,« siger Lars Grarup.

Hvordan kan det være, at der ikke blev afsat ressourcer nok til det?

»Når der stadig, som i de fleste danske mediehuse, er en sund økonomi til trods for stagnation i printoplaget, så har man nok ikke oplevet den platform som brændende nok. Der er det nødvendigt at bruge flere ressourcer på at udvikle digitalt. Det tager længere tid at skabe de her nye forretningsmodeller, end vi troede.«

Lars Grarup har også et godt råd til branchen, baseret på hans egne erfaringer med at lede Politiken digitalt: ”Læg en strategi og følg den”.

Er der nogen, der ikke gør det?

»Det, vi har kunnet se, ikke kun i Danmark, men også internationalt, er, at der i hvert fald er nogle mediehuse, som har skudt med spredehagl for at se, om det gav en løsning. Jeg tror, der skal et mere solidt strategiarbejde til, hvor man vælger en retning og går efter den. Vi skal jo vænne vores brugere til, at det koster penge at læse kvalitetsjournalistik på nettet. Hvis vi har et hav af forskellige forretninger, så er der en risiko for, at vi forvirrer brugerne i stedet,« svarer Lars Grarup.

For optaget af klik og trafik

Når du ser tilbage på din tid på Politiken, hvad er så det vigtigste, du har udrettet?

»Jeg har været meget optaget af vores digitale transformation, og jeg er glad for, at vi er nået så langt. Vi etablerede en abonnementsløsning for to år siden, og vi har taget skridtet fra kliksite til abonnementsite. At tro på, at vi, ved at hæve kvaliteten af vores journalistik, kan få folk til at betale for det, er en afgørende forudsætning for succes,« siger Lars Grarup.

Han mener, mediebranchen har været for optaget af klik og trafik.

»Mindre produktion, at skære ned på antallet og ikke tro på, at trafik alene skal redde os, det er løsningen. Trafik er vigtigt for at tjene penge på annoncer, og det er vigtigt for publicismen, at nogen ser vores indhold. Men vi har i branchen løbet lidt for meget efter de samme historier og nyhedsbeatet i stedet for den unikke journalistik,« siger Lars Grarup.

Politiken rokerer om

Samtidig med at Lars Grarup stopper, laver Politiken om i organisationen.

Nuværende analysechef Frederik Wiedemann bliver ny digital direktør. Han beholder ansvaret for analyse, men får samtidig også ledelsesansvaret for digital udvikling og digitalt indholdssalg.

Journalisten talte tidligere i dag med ansv. chefredaktør Bo Lidegaard om hvorfor.

Er det noget, der samlet set sparer penge for Politiken?

»Det er noget, der styrker vores digitale satsninger. Det er ikke en spareøvelse, hvis det er det, du mener. Formålet er at styrke vores digitale udvikling og salg og skabe bedre samspil,« siger Bo Lidegaard.