Fotografi

Grarup: Min hukommelse og min dømmekraft har svigtet

”Jeg har ikke haft til hensigt at lyve,” siger Jan Grarup som svar på kritikken om sit arbejde i Rwanda

Jan Grarup, en af Danmarks mest prisvindende og mest kendte pressefotografer, har den seneste tid været igennem en regulær mediestorm.

Senest har ’Reporterne’ på 24syv afdækket, at Jan Grarup i bøger, essays og interviews på en række punkter har været unøjagtig og selvmodsigende, når han har fortalt om sit arbejde som fotograf under folkedrabet i Rwanda.

Det gælder for eksempel, hvornår han rent faktisk befandt sig i landet.

Nu skriver Jan Grarup på Facebook, at forklaringen på fejlene er, at han har haft PTSD og et alkoholmisbrug.

Han beskriver rejsen til Rwanda under folkemordet i 1994 som nogle af de voldsomste uger i hans arbejdsliv.

”Uger som efterfølgende gav mig PTSD og et alkoholmisbrug, som har haft betydning for min ageren i perioder af mit liv. Det er ikke en undskyldning, blot et fact,” skriver han.

Ansvaret er mit

Om unøjagtighederne i hans beskrivelse af sit arbejde som fotograf i Rwanda, forklarer Jan Grarup, at han ikke havde noter med ud af Rwanda.

Da han 25 år senere genbesøgte Rwanda, forsøgte han at fortælle historien, så godt han kunne.

”Jeg har ikke haft til hensigt at lyve om det, der skete. Men jeg erkender nu, at mine fortællinger om konkrete episoder ikke hænger sammen. Min hukommelse og min dømmekraft har svigtet. Ansvaret for det er mit, og det tager jeg,” skriver han.

”Jeg håber, man stadig vil se mine fotografier fra Rwanda som det, de er: Et forsøg på at vise verden ofrene for folkemordet,” fortsætter han.

Han slutter med at skrive, at han ikke har flere kommentarer her og nu.

2 Kommentarer

Hans Henrik Sigismund Østergaard
20. SEPTEMBER 2023
Det er de mest utrolige historier, Hr Jan Grarup kan,nu kan man så læse hvorfor,gad vide hvad der mere kommer af sandheder,jeg læner mig tilbage i stolen og venter,jeg har stadig den mening,som jeg gav udtryk for i mit første indlæg,må dog lige komme af med lidt mere,glem dog den mand,og lad ham padle i sin egen sø, det er det bedste for alle,og så er vi fri for at høre på flere røverhistorier. .
Hans Østergaard
Jørn Stjerneklar
20. SEPTEMBER 2023
"Om unøjagtighederne i hans beskrivelse af sit arbejde som fotograf i Rwanda, forklarer Jan Grarup, at han ikke havde noter med ud af Rwanda.

Da han 25 år senere genbesøgte Rwanda, forsøgte han at fortælle historien, så godt han kunne."

Jan Grarups bortforklaring her, holder heller ikke vand. Allerede i 2016 beskriver han kirkemassakren i et interview til BT. "Midt i den kolde hal genoplever han alle historierne. Stemmerne, lugten, barnegråden. Han husker navnene bag de bange øjne. Moderen, der mistede sit barn. Pigen, der som den eneste overlevende kravlede ud af massakren i Rwanda."

Her kan han tilmed huske navnene bag de bange øjne. Grarup har dyrket den fortælling om pigen siden 1994, det er ikke et pludseligt hukommelsessvigt i forbindelse med 25-årsdagen for folkedrabets start.

https://www.bt.dk/nyheder/fotograf-jan-grarup-det-er-svaert-at-forklare-folk-hvordan-det-foeles-at-sidde-med