Grafikerkrise: Vaskeri, buschauffør – eller lær at sælge dig selv

Tre grafikere har taget hver deres vej ud af arbejdsløsheden. Birgitte arbejder på vaskeri – og har svært ved at se lyset. Carsten tager kort til kørelærer – og fik pludselig tilbudt job. Kjersti har lagt en plan: Hun hyrede en kommu­nikationskonsulent, så hun kunne lære  at sælge sig selv

”Jeg skriver omkring en ansøgning i måneden, måske to” 

Birgitte Storm, 52 år: Uddannet mediegrafiker- og web-integrator, men har aldrig fået arbejde inden for den grafiske branche. I dag arbejder hun på et vaskeri.

”Jeg er helt blæst, når jeg kommer hjem,” siger Birgitte Storm.

Hun er uddannet både mediegrafiker og web-integrator. Jeg møder hende i det sydlige København, hvorfra vi skal følges til hendes arbejdsplads. Et vaskeri. 

Her støvsuger hun og ordner skjorter. Ruller sengetøj, ruller duge og viskestykker. [quote:0]

Birgitte Storm startede på mediegrafiker-uddannelsen på Roskilde Tekniske Skole som 40-årig efter et arbejdsliv med mange ufaglærte jobs. Hun havde ingen anelse om, hvor svært det ville blive at få job.

”Jeg sendte ansøgninger ud, og jeg sendte ansøgninger ud. Jeg havde jo en uddannelse. Lærerne på skolen nævnte godt nok, at branchen var meget konjunkturfølsom, men jeg var helt vildt skuffet,” siger Birgitte Storm.

Efter et halvt års ledighed besluttede den da 45-årige mediegrafiker at gøre noget for at forbedre sine chancer på arbejdsmarkedet. Hun tog den toårige web-integratoruddannelse. 

”Uddannelsen har givet mig en masse viden, som jeg forhåbentligt kan bruge i forbindelse med et job,” siger hun.

”Men det blev situationen ikke meget bedre af, og nu var jeg bare endnu ældre,” siger hun.

”Jeg skriver omkring en ansøgning i måneden, måske to. Jeg håber på at finde overskud til mere,” siger hun.

”Jeg er helt ude af min komfortzone” 

Carsten Bøwig, 58 år: Besluttede at starte forfra i et noget anderledes fag: Kørelærer. Men så tilsmilede den grafiske lykke ham.

Seks busser står pænt på række og brummer om kap.

”Du kan høre, de er sat til at varme op,” siger Carsten Bøwig.

Han har arbejdet som grafiker i 21 år, men siden en fyring i 2017 har han været arbejdsløs. Derfor står vi i dag på en parkeringsplads i Roskilde. [quote:1]

Carsten Bøwigs LinkedIn-profil afslører en lang liste af vikariater og freelanceansættelser. Men det seneste år har været vanskeligt.

”Jeg tænkte, at jeg var nødt til at tage skeen i den anden hånd. Jeg skal jo arbejde, til jeg bliver 70, så jeg måtte finde på noget,” siger Carsten Bøwig.

Og det gjorde han så. Han fandt på at blive kørelærer, og i dag skal han bag rattet i bus nummer 5.

”Jeg er helt ude af min komfortzone.”

Carsten Bøwig vil hellere være grafiker.

Derfor er han også fortsat med at sende jobansøgninger. Og det har båret frugt. Han er blevet tilbudt et fuldtidsjob som grafiker i et medicinalfirma og er lykkelig.

”Jeg var ved at opgive det grafiske, og det var svært, for det er det, jeg kan, og det er det, jeg er god til,” siger han.

Men han fortsætter som kørelærer på aften- og weekendvagter ved siden af sit nye fuldtidsarbejde.

”Jeg har en familie, og jeg vil gerne sikre, at vi står ordentligt. Når jeg har haft så mange vikariater, er der jo også kommet nogle huller i min pension,” siger han.

”Jeg er nødt til at gøre noget”

Kjersti Hjelmen, 50 år: Blev selvstændig grafisk designer i 2010, men har måttet læne sig op ad sin mands indkomst. Nu skal der ske noget. Hun vil lære at sælge sig selv.

I dag har Kjersti Hjelmen givet sig selv en udfordring. Jeg møder hende på hendes kontor i det nordvestlige København.

Om tre kvarter kommer Steen Laursen. Han er kommunikationskonsulent. I dag skal han lære hende, hvordan man sælger sig selv.

”Vi bliver flere freelancere og selvstændige, så der er mange om buddet,” siger Kjersti Hjelmen. 

”Når jeg ringede på et job, fortalte de mig, at de havde fået 500 ansøgninger. Hvad gør man så?” [quote:2]

Hun startede sin virksomhed i 2005 og gik selvstændig på fuld tid i 2010. Men hun har svært ved at opsøge kunderne.

”Jeg kan ikke lide at ringe til en, jeg ikke kan se. Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. ’Hej, jeg hedder Kjersti. Giver du en kop kaffe?” spørger hun ud i rummet.

”Jeg er kreativ og måske lidt introvert. Men de seneste fire måneder har vist mig, at jeg er nødt til at gøre noget,” siger hun.

Derfor tager hun også gladeligt imod Steen Laursen, da han træder ind ad døren. Han sætter sig og starter dagens salgstræning.

”I virkeligheden er det ret uformelt. Du tager bare telefonen,” siger han og former sin hånd til en telefon mod øret.

”Du får det til at lyde så nemt,” afbryder Kjersti Hjelmen.

De bruger en times tid på at snakke om teknikker, tips og tricks i forbindelse med at ringe til potentielle købere.

Salgsseancen er ved at nå sin ende. Foran sig har Kjersti Hjelmen nedfældet forskellige bud på indgangsreplikker og sat ring om virksomheder, hun vil ringe til.

”Jeg har faktisk mod på det nu,” siger hun til sin salgstræner. 

0 Kommentarer