Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

Aller gør sig selv en bjørnetjeneste ved at outsource layout til Letland, mener de danske grafikere. »Nogle redaktører tror, at en vej til at imødegå presset på økonomien i mediebranchen er at spare på layoutet. Vi kunne ikke være mere uenige,« lyder kritikken.

Aller gør sig selv en bjørnetjeneste ved at outsource layout til Letland, mener de danske grafikere. »Nogle redaktører tror, at en vej til at imødegå presset på økonomien i mediebranchen er at spare på layoutet. Vi kunne ikke være mere uenige,« lyder kritikken.

Aller outsourcer layout af tre magasiner til Letland, hvor prisen kun er det halve, skriver fagbladet Journalisten i det seneste nummer.

Det afføder stærk kritik fra de danske grafikere, grafiske designere, illustratorer og andre medlemmer af Dansk Journalistforbund, der er organiseret i undergruppen Visuelt Forum.

Visuelt Forums bestyrelse har netop indsendt et læserbrev til næste udgave af Journalisten, hvori de kritiserer Aller og samarbejdspartneren Par No 1 for at få ordnet layoutet i Letland.

I læserbrevet skriver bestyrelsen, at de er »bekymrede« over outsourcingen. De skriver blandt andet:

En layouter på et dansk medie ved, hvem der bruger mediet, layouteren kender den kultur, der er omkring mediet, og layouteren er en del af den løbende udvikling af mediet.

En lettisk layouter laver sider ud fra fastlagte skabeloner: "På side 10 bruger du skabelon 3B: Overskrift over tre spalter, billede i bunden i venstre side over to spalter …"

At forestille sig, at man på den måde kan skabe et produkt af samme kvalitet i et land, der, både hvad angår beliggenhed og kultur, er langt fra Danmark, er ikke bare naivt. Det er dumt!

Visuelt Forum mener, at det er en dårlig forretning at skære på layoutet:

Nogle redaktører tror, at en vej til at imødegå presset på økonomien i mediebranchen er at spare på layoutet. Vi kunne ikke være mere uenige. Det er en kortsigtet løsning. Produktet vil aldrig blive af samme høje kvalitet, hvis man fjerner layoutfasen fra det tværfaglige samarbejde på redaktionen.

Læserbrevet bringes i næste nummer af Journalisten, og bestyrelsen har givet det overskriften 'Outsourcing af layout er som at tisse i bukserne for at holde varmen'.

7 Kommentarer

Bjarne Thomsen
5. DECEMBER 2010
Re: Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

Fritskrabning ER rutine - fx i Vietnam og Thailand - der er masser af virksomheder som ikke laver andet. Men der skal selvfølgelig være en vis mængde, og hasteopgaver er ikke lige sådan at få igennem - men hvad skal man gøre for den tiltagende globalisering af især dansk grafisk arbejde.

Tja, man kunne begynde med at se på de samlede omkostninger - det er jo ikke kun løn til grafikere og trykkere - men hele omkostningsstrukturen. Der er jo en tendens til, at det hurtigt bliver lidt fisefornemt, når der er tale om medier. Hvis nu medie-arbejde havde same status som murerarbejde - som også er kreativt håndværk - så fik piben nok en anden lyd. Så var det bare polakker man skulle konkurrere med.

Der er kun een ting at gøre - sænk alle omkostninger  - også avancer, domiciler, fede firmabiler - og i det hele taget al den fims som omgiver branchen. Hvor meget løn skal sænkes er vel et spørgsmål om udbud og efterspørgsel - men alle de andre omkostningstunge ting - der bør skæres hårdt - ellers taber vi kampen.

I min verden har jeg bevæget mig fra at have monopol på arbejdet i de glade dage, da vi arbejdede med bly. Med papirmontagens indtog, skulle jeg dele arbejdet med flere ufaglærte - og med DtP så kunne alle jo blive grafikere. Så tog man springet ind i marketing-verdenen - og nu er den befolket med cand-et-eller-andet - som ikke har en grafisk uddannelse - og det mærker man ikke, fordi man selv bestemmer om det er godt eller skidt.

Så har man kastet sig over multimedia og video-produktion - med et vist held, og det ser ud til, at det - måke - bliver fremtiden, for her kan ikke outsource noget særligt. Man skal være der lokalt for at optage i virksomhederne, man har ingen ansatte - det er for dyrt - kun nogle i aktivering eller løntilskud - de kan godt udføre abe-arbejde - så indtil videre ser det ud til, at man kan have arbejdet i fred.

Men selvfølgelig er der også farer som lurer her  - der bliver færre og færre virksomheder at arbejde for... 

Bjarne Thomsen
5. DECEMBER 2010
Re: Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

Det har i mange år været "normalt" at outsource grafisk arbejde - CoOp fik i sin tid offentlige tilskud via Danida til at outsource Brugsens reklamer til Vietnam - og fritskrabninger har man i lang tid kunnet købe til næsten ingen penge - der er kun een vej for danske grafikere  - sænk lønnen og lad arbejdstiden stige.

Og stryg også alle andre goder som fri frugt, fitness og frivilligt arbejde - det er som om, man har glemt hvorfor man går på arbejde.

Ellers ender det med, at stort set alt grafisk arbejde bliver outsourcet - og så er det typisk dansk, at man tror, at alle andre er dummere end os. De er fuldt på højde.

Og kulturforskellen - det er da ligemeget, når blot man får sin nysgerrighed eller viden stillet. 

Jan Eskildsen
4. DECEMBER 2010
Re: Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

Fritskrabning er ikke rutine. Men det er meget af det andet arbejde, der foregår, når først et design er fastlagt. Når designet er fastlagt her i landet og billeder udvælges her, kan andre udføre resten, især fordi korrektur over nettet er så nemt. Billedbehandling er forlængst computeriseret, og det samme er ombrydning af boligsider og meget andet i tilbudsaviser.

Noget tyder på, at de involverede journalister har sovet i timen, som så mange andre. Måske skulle de undersøge, hvad man kan udrette med software fra de danske virksomheder Cacidi Systems, Caramba Imaging og Webproof. Store mængder grafiske arbejde er blevet udført i udlandet i flere år, hvad også trykningen af mange opgaver er. 

Desværre kan jeg ikke se, hvad der kan gøres ved det. Udgivere har modsat rettede økonomiske interesser i forhold til journalister og grafikere, det hele skal laves billigst muligt, især når oplagene er styrtdykket, som vi har set det gennem de seneste 10-15 år.

 

Jesper Cms
3. DECEMBER 2010
Re: Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

forskellen på grafikerjob (altså visse typer af grafikerarbejde, bestemt ikke alle) kan være sværere at outsource end så man andre opgaver. Der er stor forskel i kultur, stil og kommunikationsformidling fra danmark til mange af de lande der kan outsources til, derfor får man ikke nødvendigvis et ligeså godt resultat ud af det. Eller ikke nødvendigvis en besparelse, hvis der går meget tid med kommunikation mellem medarbejdere i DK og det andet land og efterfølgende rettelser. (det har jeg ihvertfald ofte set).

Men de mindre kreative dele af arbejde og de arbejdsopgaver som er fastlagt indenfor meget veldefinerede, ensartede faste rammer,. kan formentlig godt outsouces med succes.

Christian Paulsen
3. DECEMBER 2010
Re: Grafikere: Layout i Letland er som at tisse i bukserne

Det kan ikke undre mig over at man brokker sig højlydt over en rask og sund beslutning om at fravælge en grafiker med en skyhøj timepris (var det ikke 761 kr./time?) i Danmark - fremfor en billigere udgave i Letland, Bolivia eller Thailand. Man har gjort det i nogle år - så en nyhed er det jo ikke.

Var det mig som skulle hyre en dansk grafiker, så ville jeg også kræve at vedkommende kunne agere journalist, fotograf, receptionist, buddreng/-pige, trykker og 1000 andre ting udover man skulle smække en avis, magasin, hjemmeside osv. til den timepris. Jeg kan sagtens forstå de bange anelser, som mange grafikere har overfor outsourcing. Men det har slagteriarbejderen, smeden og dem som arbejder hos Vestas altså bare også. Vi lever i en global verden - kun en ledningslængde fra billigere arbejdskraft!

Eneste mulighed for at undgå at flere dagblade, tidsskrifter og andre medieentreprenører outsourcer layoutopgaver er ned med lønnen, flere arbejdsopgaver eller længere arbejdstid bag computeren.

Flere