Google er ved at vinde kampen mod de computereksperter, der lever af at snyde sig til tops i et søgeresultat. »Før kunne du manipulere dig frem. I dag er du nærmest tvunget til at lave kvalitet,« siger journalist Erik Bork, der arbejder med søgemaskiner.
Søgemaskine-optimering (SEO) af hjemmesider er blevet et stort forretningsområde. Men SEO-eksperterne modarbejdes intenst af Google, der ikke vil lade kommercielle aktører mase sig foran i køen ved hjælp af smarte tricks.
»Det er folk, der har lavet sider, hvis eneste formål har været at tiltrække trafik til deres sider – uden at levere relevant eller kvalificeret indhold,« siger Christine Sørensen, Googles talsperson i Danmark, i det nummer af Journalisten, der udkommer i denne uge.
Googles mål er at fremme det, Christine Sørensen kalder kvalitetssider.
»Vi definerer højkvalitetssider som sider med originalt indhold og informationer som for eksempel forskning, grundige rapporter og analyser og så videre,« siger hun.
Mere vil Google ikke røbe – resten er forretningshemmeligheder.
»Vi vil ikke give ondsindede aktører tips til, hvordan de kan snyde vores algoritme og dermed forværre oplevelsen for vores brugere,« siger Christine Sørensen.
Google-algoritmen er den beregning, der afgør 'søge-værdien' af et site, og den er en af verdens bedst bevarede hemmeligheder.
»Jeg kommer på konferencer, hvor folk sidder og diskuterer, hvad Google gør. Det er en meget stor hemmelighed. En masse folk vil gerne ind og vide, hvad de skal skrive, og mange sidder og prøver at regne ud, hvad Google tænker. Jeg er selv en af dem,« siger journalist Erik Bork, der arbejder med søgemaskineoptimering af sites.
Engang var hans arbejde relativt overkommeligt – i dag er Google foran på point.
»Det er blevet meget sværere i dag, og mange har forladt branchen. For fire-fem år siden kunne mere lyssky dele af SEO-branchen nemt komme til tops i Google, for eksempel ved at købe, sælge eller bytte links. Eller måske udviklede de et lille program, der var i stand til at smide 100.000 links på diskussionsfora i hele verden. Men den slags metoder har Google regnet ud, så den nu kan se, hvad der er kvalitets- og fake-links,« fortæller Erik Bork, der mener, udviklingen er til brugernes fordel.
»Før kunne du manipulere dig frem. I dag er du nærmest tvunget til at lave kvalitet. Det irriterer måske dele af SEO-branchen, men det er naturligvis godt for brugerne.«
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Hej Niels
Det gør Google skam allerede. De har en lille hær af freelance quality raters. Læs fx interview med en af dem her: http://searchengineland.com/interview-google-search-quality-rater-108702
Normalt bruger Google ikke den data direkte, men blot til maskinlæring, da det skalerer bedre.
På de store sprog Kan Google ansatte også jusetere rankings. Og det gør de. http://www.zdnet.com/blog/foremski/google-admits-that-employees-change-index-rankings/1420
Men jeg tvivler på der bliver brugt mange ressourcer på det, i små sprog som Dansk.
Jeg ved godt, at Google har det princip, at de ikke vil bruge menneskelig arbejdskraft i deres ranking-system, men Google kunne gøre sig selv og brugerne en kæmpe stor tjeneste, hvis de løbende lod nogle mennesker kontrollere de hundrede første søge-hit, på de tusind mest søgte ord, for på den måde kunne de lynhurtigt luge ud i dem der forsøger at snyde. Og når en masse firmaer, som har betalt 40 eller 50.000 kroner til SEO firmaer, for en top placering i en række attraktive søgeord, oplever at Google sender dem helt ud i mørket, så vil de med garanti stoppe med at kaste penge efter SEO.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Tja, det er i hvert fald det, Google gerne vil have folk til at tro. Der er ingen tvivl om at søgemaskineoptimering kræver stadig flere kompetencer, men gammeldags tricks virker altså stadig på fornem vis.
Se f.eks. denne søgninger: www.google.dk/#hl=da&sclient=psy-ab&q=gucci+taske. På en simpel søgning efter "gucci taske" ranker alverdens sider af dubiøs kvalitet, såsom guccitaskerudsalg.com og gucci-tasker.com.