Google vil gøre myndigheder tilgængelige

Google vil gøre det lettere for amerikanerne at finde frem til information fra centrale myndigheder i USA. Hvis ikke informationerne er på Google, tror folk, de ikke findes, lyder det fra Google.

Google vil gøre det lettere for amerikanerne at finde frem til information fra centrale myndigheder i USA. Hvis ikke informationerne er på Google, tror folk, de ikke findes, lyder det fra Google.

Googles erklærede mission er at organisere verdens informationer. Og der er lang vej endnu, før det mål lykkes. For den amerikanske regering ligger inde med et væld af informationer, som almindelige borgere ifølge Googles chefer ikke har en jordisk chance for at finde frem til.

»Størstedelen af informationerne er det stadig ikke muligt at søge sig frem til eller mulige at finde. Enten skyldes det, at informationerne ikke er offentliggjorte, eller også ligger de på netsider, som regeringen har opbygget, og som ingen andre kan indeksere,« siger chef for Google Eric Schmidt i Washington Post.

Problemet er, at masser af informationer fra myndighedernes hjemmesider ikke dukker op, når man søger i søgemaskinerne hos hverken Yahoo, Google eller Microsoft. Hvis en borger for eksempel vil søge på detaljer om et specifikt fund fra det gamle Ægypten, skal vedkommende først finde frem til Det Nationahistoriske Museum og derefter foretage en mere specifik søgning på hjemmesiden.

Google skønner, at der findes omkring 1.000 hjemmesider fra offentlige institutioner og myndigheder, som søgemaskinerne i dag ikke kan gennemsøge. Hvis de alle skal gøres tilgængelige, vil det koste både tid og penge.

Kilder i den amerikanske regering siger til Washington Post, at Google bare er ude på at tjene penge: Jo mere der er tilgængeligt på søgemaskinerne, jo mere vil folk bruge dem, og det giver Google mulighed for at sælge flere annoncer.

Men Googles chef for samarbejdet med den offentlige sektor, J.L. Nedham, afviser kritikken. Googles mål er at sikre, at folk finder, hvad de leder efter. Han hævder, at det ikke er pengene, det handler om.

»Hvis folk ikke finder det, de leder efter, bliver de ikke skuffede over regeringen. De bliver skuffede over os,« siger J.L. Nedham til Wahington Post.

0 Kommentarer