Det koster mellem en og tre dollar om måneden. Til gengæld slipper man for bannerreklamer. Google lancerede i sidste uge Contributor, som er et mikrobetalingsværktøj til indholdsproducerende hjemmesider.
»Det er en interessant måde at gentænke online betaling på, og det er spændende at se, hvad konsekvenserne bliver. Det nye ved det, sådan som jeg kan se, er, at værktøjet fungerer på tværs af flere sider, og betalingen falder baseret på faktisk brug af siderne,« siger Aske Kammer, der forsker i pressens digitale forretningsmodeller på Syddansk Universitet.
Ideen med Contributor er, at brugere betaler en, to eller tre dollar om måneden, som så bliver fordelt mellem de hjemmesider, som brugerne besøger. Hvis hjemmesidernes bannerreklamer samtidig kører gennem Google – hvilket rigtig mange gør – så vil de bannerreklamer også blive udskiftet med en besked om tak for støtten.
10 hjemmesider til en start
Hjemmesiden Nieman Lab skriver, at et besøg giver en betaling, der svarer til den, et medie ellers ville få for at vise en bannerreklame, men det er endnu ikke offentliggjort, hvordan betalingsmodellen præcis fungerer. Til at starte med er der 10 hjemmesider med i projektet. Det er både journalistiske medier som det amerikanske Mashable og satiresitet The Onion. Med er også Urban Dictionary, en ordbog over alle de ord, man ikke finder i normale ordbøger.
Aske Kammer tror også, at større mediehuse kan få gavn af betalingsmodellen.
»Det virker ikke som noget, der kan udkonkurrere betalingsmure, men det kan være en anden måde at få noget af gratisterne, som for eksempel kun læser de 10 artikler, man kan læse gratis på New York Times om måneden,« siger Aske Kammer.
Minder om Flattr
Han påpeger, at det minder en smule om værktøjet Flattr, som blev udviklet af nogle af de samme folk, som stod bag The Pirate Bay. Her betaler man et frivilligt beløb om måneden, og hvis man besøger en hjemmeside, man gerne vil støtte, og som er tilmeldt tjenesten, trykker man på en knap, og derefter vil en del af beløbet gå til den hjemmeside:
»Det er samme idé om, at brugerne på frivillig basis skal bidrage. Det slog aldrig rigtig igennem og blev stort. Det hele står og falder med, om folk derude gerne vil bidrage på den måde. Det gør selvfølgelig en forskel, at det er Google, der sætter det her i gang. De har en trackrecord med at få ting til at blive succeser. De har ressourcerne til at udvikle systemerne og en størrelse, der gør dem til en interessant samarbejdspartner,« siger Aske Kammer.
Itunes vs. Spotify
Ifølge The Guardian er værktøjet indtil videre kun for hjemmesider i USA
I starten af oktober var der stor opmærksomhed omkring det hollandske mikrobetalingsværktøj Blendle, da New York Times og mediekoncernen Springer lavede en større investering. I Blendle kan man købe artikler fra en række publikationer enkeltvis, og Aske Kammer ser ingen modsætninger imellem det og Contributor:
»De er inden for samme område, men de er væsensforskellige. Lidt forenklet kan man sige, at Blendle er en Itunes-model og Contributor er mere en Spotify-model, hvor beløbet bliver fordelt ud i forhold til brugsmønstre. De udelukker ikke nødvendigvis hinanden. Hollandske aviser kan både være med i Blendle og Google Contributor. Generelt når det kommer til forretningsmodeller online, så tror jeg ikke, der er en enkel løsning. Der er en masse små løsninger, som sammenlagt forhåbentlig giver en sammenhængende finansiering,« siger Aske Kammer.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.