Google skal spørge pænt først

Søgemaskinen Google skal i Tyskland bede om fotografernes tilladelse til at bruge thumbnails af ophavsretsbeskyttede fotos. Sagen kan også få betydning for danske fotografer.

Søgemaskinen Google skal i Tyskland bede om fotografernes tilladelse til at bruge thumbnails af ophavsretsbeskyttede fotos. Sagen kan også få betydning for danske fotografer.

For to år siden tabte Google en retssag anlagt af en belgisk avisgruppe for at fiske artikler til Google News. Nu har Google tabt en sag om ophavsret til fotos, skriver DJFotograferne.

Den 13. oktober gav en domstol i Hamburg den tyske fotograf Michael Bernhard medhold i, at ophavsretsbeskyttede billeder ikke må distribueres som thumbnails (miniaturer) af Google – og dermed heller ikke af andre søgemaskiner.

Google siger i en kommentar til dommen, at taberne er netbrugere i Tyskland, men Google vil nu gennem programmering af de tyske søgemaskiner sikre, at man ikke krænker rettigheder.

Dansk Journalistforbund ser afgørelsen som en platform for at kunne forhandle aftaler med Google om brugen af billeder. Det fortæller Anne Louise Schelin, chefjurist  i DJ.

»Det ville være meget kedeligt, hvis producenterne af indhold ikke får noget ud af det i den digitale verden, fordi det bliver håbløst for rettighedshaverne at gøre deres krav gældende. Og det er der jo en tendens til,« siger Anne Louise Schelin til Computerworld.

Problemet er ifølge Schelin, at store firmaer som Google har så mange muskler, at de tromler rettighedshaverne ned. Derfor er det dejligt at se sager som den tyske, fortæller hun.

»Det får de store virksomheder til at bremse op og muligvis gå aftalevejen i stedet for at forsætte med tromlen,« siger Anne Louise Schelin. 

Retten i Hamborg slår fast, at det ikke har nogen betydning for ophavsretten, at billederne er meget mindre end originalerne og bliver vist i lavere opløsning.

Se Googles miniaturevisning her

2 Kommentarer

Hans Olsen
20. AUGUST 2011
Det gør Google også ...

... men det er op til siderne at tale fornuftigt med Google i server til server sprog, som Chris Hansen også foreslog i sin kommentar.

Det er den tyske højesteret nemlig nu kommet frem til (beklager at jeg ikke har set denne tråd tidligere):

http://blogs.mallesons.com/ipwhiteboard/google-thumbnails-get-the-thumbs-up-from-german-court

Chris Hansen
15. OKTOBER 2008
Re: Google skal spørge pænt først

Det er lidt ærgerligt, at det er kommet dertil, hvor man anklager Google eller andre søgemaskiner for at videredistribuere billeder.

Hvis man ved så lidt om at distribuere sine fotografier på nettet, at man ikke er klar over, hvordan man selv forhindrer søgemaskinerne i at indeksere ens indhold, så bør man nok holde sig til medier, man har forstand på.

Med to linjer i en fil med navnet "robots.txt" kan man på enkel vis bede Google, MSN, Yahoo og andre om at lade ens billeder være i fred.

Forestil dig, at alle billedfilerne ligger i en mappe på webserveren, der hedder "/images" = www.hjemmeside.dk/images.

Så skriver man bare disse to linjer i en tekstfil, gemmer den som robots.txt og uploader den til roden af websitet, altså "/robots.txt" = www.hjemmeside.dk/robots.txt:

User-agent: *
disallow: /images/ 

Hvor svært kan det være? 

Medier bør efterhånden lære, at internettet fungerer fundamentalt anderledes end et trykt medie eller et gammeldags bibliotek. Dels kan man tilgå elementer på et website på en anden måde end i en avis, og dels er der søgemaskiner, der er nødt til at have noget frirum for at kunne fungere.

Til gengæld har webmastere utallige muligheder for at beskytte deres eget materiale fra at blive tilgået direkte - altså via et dybt link - og fra at blive indekseret i søgemaskinerne. 

Hvis vi skal over i at sagsøge søgemaskinerne for brud på ophavsretten, så er det i sidste ende hele internettet, det går ud over. Kan man ikke søge, er det intet værd.

Nu vil Google sikkert blokere billedsøgning på tyske websites. Det er i forvejen næsten umuligt at få søgeresultater på danske nyhedssites frem i Google, og så kan man næsten selv forestille sig, hvor lidt der efterhånden bliver tilbage at søge iblandt, hvis det fortsætter med sagsanlæg af den slags.

Vågn nu op, netmedier, og forstå, at internettet ikke er et trykt medie. Eller lad være med at lægge indhold ud på nettet, som I ikke ønsker andre skal kunne søge i.

Redskaberne er til rådighed. Lær at bruge dem i stedet for at sagsøge alle og enhver.